Mazda3 (BK) – Nasze wrażenia i opinie
tam montuja gaz w miare czesto ze wzgledu na to ze w niektore dni na niektorych ulicach jest zakaz ruchu dla pojazdow spalinowych chyba ze posiadaja instalacje gazowa ale tez mnie dziwi troche ten gaz w tej madzi
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
Witam wszystkich,
Jako ze powaznie przymierzam sie do zakupu Mazdy 3, przebrnalem dzielnie przez wszystkie 24 strony tego tematu
Mimo pewnej dawki opinii negatywnych raczej zdania nie zmienie i sprowadze autko z ?Niemiec. I tutaj prosba do bardziej doswiadczonych kolegow i kolezanek – co myslicie o Mazdach z tego linku: http://www.ps-union.de/car2sale/mazda/list.html ? Chodzi mi konkretnie o Mazdy 3 1.6 Sport Active, czyli jedna za 13390 EUR i chyba ze 30 za 14290 EUR. Czy cena jest rozsadna? Na co powinienem zwrocic uwage ogladajac samochod? Czy cos cos wzbudzilo Wasze podejrzenia (niezgodnosci w wyposazeniu, parametrach itd.)? Dodam, ze 105 KM to dla mnie (i mojej piekniejszej polowy ;–)) wystarczajaca wartosc, bardziej zalezy mi na komforcie i funkcjonalnosci. Rocznik 2007 chyba powininen miec poprawione wyciszenie wnetrza (po liftingu z wiosny 2006).
Z gory dziekuje za wszelka pomoc i opinie. Jeszcze raz serdeczne cześć przyszli kamraci!
Jako ze powaznie przymierzam sie do zakupu Mazdy 3, przebrnalem dzielnie przez wszystkie 24 strony tego tematu
Z gory dziekuje za wszelka pomoc i opinie. Jeszcze raz serdeczne cześć przyszli kamraci!
-
badalamenti
badalamenti napisał(a):Rocznik 2007 chyba powininen miec poprawione wyciszenie wnetrza (po liftingu z wiosny 2006).
No nie bardzo. Ja mam 2007 po lificie i jest głośna. O wyciszenie wnętrza musisz zadbać sam. W zależności od metody jaką to zrobisz i czy sam, czy zlecisz kosztować będzie od 200-300 zł za same materiały do 3-4 tys za materiały z robocizną, pewnie można by to zrobić jeszcze drożej, ale to raczej mija się z celem. No chyba że dla Ciebie w porównaniu do innych samochodów jakie miałeś M3 okaże się cicha, ewentualnie nie będzie Ci to przeszkadzać.
Jeżdżąc niedużo, głownie po mieście – pewnie nie zauważysz głośności, jeżdżąc dużo w trasie jest to trochę uciążliwe.
Jeszcze jedno- jeśli chodzi o moje opinie o zawieszeniu – znoszeniu tyłu etc. (jak będę miał chwile to zrobię edit tych postów gdzie o tym pisałem) – u mnie jest już OK, tj. samochód zachowuje się normalnie, a nawet więcej – dobrze... Przypuszczam że przyczyną fatalnego zachowania się samochodu na początku były luzy na śrubach stabilizatora (i być może "za nowe" zawieszenie). Dla porównania, wcześniej zakręty (jeden tuż za drugim, 90st – chyba chodzi o to żeby tam zwolnić
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Uwaga dla tych co zawsze jeżdżą zgodnie z ograniczeniami – jest to boczna droga, na tyłach hipermaketu i na takie "zabawy" pozwalam sobie tam jak jadę gdzieś nocą. Nie namawiam nikogo do takich zabaw, ale biczował się za to że sam tak robię nie będę
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
badalamenti napisał(a):Czy cena jest rozsadna?
Jesli niemcy sprzedaja samochod poza ich kraj to liczy sie im to jako eksport i maja zwracany podatek (chyba 19%) czyli mozna zbic sporo cene – mialem tak u siebie
badalamenti napisał(a): Na co powinienem zwrocic uwage ogladajac samochod?
czy nie jest zlozony z 2 mazd

jak bedziesz jechal sam to zapewne potrafisz wybrac uzywany samochod lub bedziesz jechal z osoba ktora potrafi. Widzialem ze 2 mazdy z przepalonymi chamulcami i tez jakies ze stukajacymi zaworami (sprzedawca mowil ze te silniki tak mają
mr_t napisał(a):Jeszcze jedno- jeśli chodzi o moje opinie o zawieszeniu – znoszeniu tyłu etc. (jak będę miał chwile to zrobię edit tych postów gdzie o tym pisałem) – u mnie jest już OK, tj. samochód zachowuje się normalnie, a nawet więcej – dobrze... Przypuszczam że przyczyną fatalnego zachowania się samochodu na początku były luzy na śrubach stabilizatora (i być może "za nowe" zawieszenie).

Czyli problem z elektryką rozwiązany, zawieszenie też ok., jeszcze wyciszenie... W końcu dojdzie do tego, że przyznasz rację Francuzom i powiesz, ze MZR-CD to jednak najlepszy (może poza 2.2 Hondy diesel tej generacji).Mam nadzieję, że tak będzie
Witam,
1. Mam okazję kupić Made 3 w niezłym stanie i w dobrej cenie. Niestety jest to wersja bez odtwarzacza CD. Czy orientujecie się może czy można dołożyć do takiej wersji odtwarzacz. Jakie są tego koszty? Może jakąś zmieniarkę zewnętrzną się da się bezproblemowo podłączyć. Upatrzone autko wydaje się OK. Dwie sprawy są niepokojące: brak tego CD i to, że auto przejeździło pierwsze 2tys km jako auto demonstracyjne. W dodatku to diesel i pewnie gorzej mu zrobiło bycie demo autem (obecnie auto ma 60k km – 2004 r)
2. Jak wyglądają statystyki dotyczące kradzieży Mazd 3 w Polsce? Czy ubezpieczyciele stosują jakieś podwyższone stawki dla Mazd? Zdaje się, że robią to dla VW, Audi itp.
Przy okazji, jakby ktoś miał możliwość to prosiłbym o info na temat auta o nr VIN JMZBK143251185032 6. Niestety znalezione na forum linki do VIN checkerów nie są aktywne albo dają jakieś dziwne wyniki
Pozdrawiam,
1. Mam okazję kupić Made 3 w niezłym stanie i w dobrej cenie. Niestety jest to wersja bez odtwarzacza CD. Czy orientujecie się może czy można dołożyć do takiej wersji odtwarzacz. Jakie są tego koszty? Może jakąś zmieniarkę zewnętrzną się da się bezproblemowo podłączyć. Upatrzone autko wydaje się OK. Dwie sprawy są niepokojące: brak tego CD i to, że auto przejeździło pierwsze 2tys km jako auto demonstracyjne. W dodatku to diesel i pewnie gorzej mu zrobiło bycie demo autem (obecnie auto ma 60k km – 2004 r)
2. Jak wyglądają statystyki dotyczące kradzieży Mazd 3 w Polsce? Czy ubezpieczyciele stosują jakieś podwyższone stawki dla Mazd? Zdaje się, że robią to dla VW, Audi itp.
Przy okazji, jakby ktoś miał możliwość to prosiłbym o info na temat auta o nr VIN JMZBK143251185032 6. Niestety znalezione na forum linki do VIN checkerów nie są aktywne albo dają jakieś dziwne wyniki
Pozdrawiam,
- Od: 9 lip 2008, 14:20
- Auto: Mazda 3 1.6 diesel 2004r
U mnie co prawda jest CD ale w ogóle go nie używam,korzystam z XCarLinka i to mi wystarczy. Poczytaj, na forum jest sporo o tym urządzeniu.
Nie wiem jak z kradzieżami, 6 trochę ginie, o 3 niewiele wiadomo bo i niewiele ich jest. Ubezpieczalnie nie stosują jakiś podwyższonych składek (przynajmniej Liberty Direct takowej u mnie nie zastosowało)
Jeśli chodzi o numer VIN to spróbuj podjechać do jakiegoś ASO, powinni Ci bez problemu powiedzieć coś o historii samochodu.
Nie wiem jak z kradzieżami, 6 trochę ginie, o 3 niewiele wiadomo bo i niewiele ich jest. Ubezpieczalnie nie stosują jakiś podwyższonych składek (przynajmniej Liberty Direct takowej u mnie nie zastosowało)
Jeśli chodzi o numer VIN to spróbuj podjechać do jakiegoś ASO, powinni Ci bez problemu powiedzieć coś o historii samochodu.
http://allmazda.net/parts/ – katalog części do Mazdy 3 i nie tylko (diesel także)
- Od: 1 lis 2007, 11:47
- Auto: 3 BK Y6 '07
mr_t napisał(a):Uwaga dla tych co zawsze jeżdżą zgodnie z ograniczeniami – jest to boczna droga, na tyłach hipermaketu i na takie "zabawy" pozwalam sobie tam jak jadę gdzieś nocą. Nie namawiam nikogo do takich zabaw, ale biczował się za to że sam tak robię nie będę język
Hehe ormowców na tym forum, jak na każdym, trochę się znajdzie, więc trzeba się tłumaczyć.

- Od: 20 sty 2006, 16:37
- Auto: Mazda 6 GG '07 2.0 LF 147KM A/T
Mazda 6 GG '07 MZR-CD 143KM Active (była, ale się rozbiła)
U mnie co prawda jest CD ale w ogóle go nie używam,korzystam z XCarLinka i to mi wystarczy. Poczytaj, na forum jest sporo o tym urządzeniu.
Dzięki za odp. Nawet nie wiedziałem, że takie sprytne urządzenia istnieją. To jest nawet lepsze rozwiązanie od wbudowanego CD. Mam tylko nadzieje że te wbudowane radio ma wyjście na zmieniarkę umożliwiające podłączenie XCarLinka.
A jak wygląda współpraca z przyciskami na kierownicy i wyswietlaczem. Wszytko zgodnie z opisem producenta? Żadnych kłopotów?
Pozdrawiam,
Jesli niemcy sprzedaja samochod poza ich kraj to liczy sie im to jako eksport i maja zwracany podatek (chyba 19%) czyli mozna zbic sporo cene – mialem tak u siebie
Witam, Możesz rozwinąć kwestię korzyści Niemców w przypadku sprzedaży eksportowej? Ostatnio dzwoniłem do Niemca i jak usłyszał,że auto wyjedzie do Polski to powiedział, że sprzeda nawet ponad 1000EUR taniej. W
ogłoszeniu wystawił w cenie 11000EUR. Pozdrawiam.
Godsend1978 napisał(a):A jak wygląda współpraca z przyciskami na kierownicy i wyswietlaczem. Wszytko zgodnie z opisem producenta? Żadnych kłopotów?
Radio to widzi jak zwykłą zmieniarkę tak więc przyciski na kierownicy jak najbardziej działają.
http://allmazda.net/parts/ – katalog części do Mazdy 3 i nie tylko (diesel także)
- Od: 1 lis 2007, 11:47
- Auto: 3 BK Y6 '07
Godsend1978 napisał(a):Witam, Możesz rozwinąć kwestię korzyści Niemców w przypadku sprzedaży eksportowej? Ostatnio dzwoniłem do Niemca i jak usłyszał,że auto wyjedzie do Polski to powiedział, że sprzeda nawet ponad 1000EUR taniej. W
ogłoszeniu wystawił w cenie 11000EUR. Pozdrawiam.
maja zwracany podatek... to vat jest chyba – 19%
mr_t napisał(a):Tyle że jak chcą 10 tys. EUR to na umowie Polak chce 2 tys. EUR żeby oszukać PL fiskus, więc w DE mają zwracane od 2, a nie 10 tys.
nie oszukac tylko nie dac sie oszukac i jak nie wiesz o co chodzi i jak chodzi to po co piszesz bzdury

DeadlY napisał(a):mr_t napisał(a):Tyle że jak chcą 10 tys. EUR to na umowie Polak chce 2 tys. EUR żeby oszukać PL fiskus, więc w DE mają zwracane od 2, a nie 10 tys.
nie oszukac tylko nie dac sie oszukac i jak nie wiesz o co chodzi i jak chodzi to po co piszesz bzdury
Jeśli jest do zapłacenia jakiś podatek i inne opłaty uzależnione od wartości, a ktoś tą wartość oficjalnie zaniża żeby uniknąć podatków to jest zwykłym oszustem. To że prawie każdy sprowadzony samochód z zagranicy tak ma zrobione papiery to inna sprawa. Do AC jakoś nikt nie chce tej oficjalnej wartości, ale rynkową.i Ale mniejsza z tym, ewentualna dyskusja i tak nas nigdzie nie zaprowadzi.
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
mr_t napisał(a):DeadlY napisał(a):mr_t napisał(a):Tyle że jak chcą 10 tys. EUR to na umowie Polak chce 2 tys. EUR żeby oszukać PL fiskus, więc w DE mają zwracane od 2, a nie 10 tys.
Jeśli jest do zapłacenia jakiś podatek i inne opłaty uzależnione od wartości, a ktoś tą wartość oficjalnie zaniża żeby uniknąć podatków to jest zwykłym oszustem. To że prawie każdy sprowadzony samochód z zagranicy tak ma zrobione papiery to inna sprawa. Do AC jakoś nikt nie chce tej oficjalnej wartości, ale rynkową.i Ale mniejsza z tym, ewentualna dyskusja i tak nas nigdzie nie zaprowadzi.
dokladnie bo jak nie ma sensu o tym dyskutowac bo nie masz pojecia o tym

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
WINNING BLUE MICA