Witam, Mam problem z utrzymaniem stałej prędkości np na 3 biegu 50km/h, auto albo mocno przyspiesza albo mocno zwalnia w żadnym położeniu pedału gazu nie da się utrzymać prędkości. Mechanik który aktualnie ma auto powiedział, że silnik jest do remontu a to zachowanie wynika z tego że nie da się wyregulować mieszanki bo bierze olej(nie wiem auto niedawno kupione) i dymi( tego nie zaobserwowałem – chyba że mi coś poprzestawiał). Proszę o opinie czy ta diagnoza mechanika ma sens, albo co ewentualnie może być popsute?
Auto: mazda 323c 1840cm 1995r
Problem z utrzymaniem stałej prędkości
Strona 1 z 1
Jak już to bardziej przepływomierz, czujnik położenia przepustnicy pełni raczej funkcję drugorzędną.
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Zdiagnozowałem bliżej problem, udało mi się wywołać to podczas postoju na luzie, delikatnie trzymając wciśnięty gaz, obroty dochodzą do 2500 po czym gwałtownie spada do 2000 i powtórnie wchodzi do 2500, faluje 2000 do 2500 – efekt podobny(ale mniej gwałtowny) tak jakby odcięcie zapłonu. Mocniejsze wciśnięcie gazu nie powoduje takiego efektu.
- Od: 23 lip 2008, 09:42
- Auto: Mazda3 BN 2.0 2017
dexter to moze byc potencjometr przepustnicy, ktory pomiedzy 2500-3500 najbardziej sie "wyciera".
I jak kolo 2500 trzymasz to ci moze deliaktnie przerywac.
Najlepiej to go wymontowac i sprawdzic omomierzem (albo chociaz wtyczke odpiac)
I jak kolo 2500 trzymasz to ci moze deliaktnie przerywac.
Najlepiej to go wymontowac i sprawdzic omomierzem (albo chociaz wtyczke odpiac)
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
dexter jak dymi to moze olej brac.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
Strona 1 z 1