Pogrzebałem już nieco w szukajce w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ale nie znalazłem nic co dotyczyłoby dokładnie BP w NA. Jeśli więc ktoś ma informacje których szukam, bądź zna temat który moje oko przeoczyło, proszę o pomoc.
HLA w BP – Cykanie na zimnym i po butach
Moje BP ma niestety lekki problem z HLA. Odpalanie na zimno owocuje krótkim cykaniem tegoż układu. Po kilku (5-9 cyknięć) od razu się ucisza, stąd też wnioskuję iż układ ten gdy tylko dostanie nieco oleju od razu zaczyna poprawnie pracować. Sytuacja z cykającym HLA powtarza się po naprawdę ostrych butach, jak choćby po żyłowaniu przez brii na parkingu czy jeździe po torze na Wyrazowie. W normalnych warunkach jazdy drogowej, nawet jeśli od czasu do czasu zredukuje się bieg by sensownie wyprzedzić, problem się nie pojawia. Moje nasłuchiwanie co do rytmu pracy zimnego/gorącego HLA pozwoliło mi wyciągnąć wnioski iż dotyczy to jednego zaworu.
1. Jak to się ma do oleju którego ilość jest w połowie skali bagnetu? Czy jego wymiana zaowocuje zniknięciem problemu?
2. Jak pilna jest sprawa naprawy owego HLA? Czy dalsza jazda może zaowocować poważniejszymi usterkami?
3. Czy przy wymianie owego układu trzeba wymienić wszystkie, dla każdego zaworu?
4. Czy jest coś jeszcze co powinienem sprawdzić? W innym temacie Trewor radził by sprawdzić dokręcenie korka oleju.
5. Wreszcie – jakie są koszta wymiany owego układu? Z tego co zdążyłem doczytać w innych silnikach (FS w 626 GE) wiąże się to ze zdejmowaniem głowicy i kolektora dolotowego.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.