Konserwacja antykorozyjna podwozia
Witam, mam trochę może nietypowe pytanie ale ostatnio jeden blacharz sprawił, że zacząłem się nad pewną kwestią zastanawiać.
Otóż jak powszechnie wiadomo na pytanie czy warto przeprowadzić konserwacje swojego auta wszyscy (albo przynajmniej znaczna większość) odpowiada, że zdecydowanie tak. Jednak wspomniany powyżej blacharz u którego mam zamiar zrobić kilka rzeczy i który ogólnie po rozmowie sprawiał wrażenie kompetentnego, wyraził zdanie, że jeśli podwozie jest już w jakimś stopniu skorodowane to nie należy go konserwować. Twierdzi, że należy naprawić co trzeba i tyle a po konserwacji efekt jest tylko taki że nie widać jak coś nowego się dzieje a poza tym korozja zaczyna się najczęściej od środka i on doradza tylko konserwację profili zamkniętych.
Przyznam szczerze, że trochę mi zamieszał w głowie i zacząłem się zastanawiać czy czasem nie ma racji.
Co o tym myślicie?
Otóż jak powszechnie wiadomo na pytanie czy warto przeprowadzić konserwacje swojego auta wszyscy (albo przynajmniej znaczna większość) odpowiada, że zdecydowanie tak. Jednak wspomniany powyżej blacharz u którego mam zamiar zrobić kilka rzeczy i który ogólnie po rozmowie sprawiał wrażenie kompetentnego, wyraził zdanie, że jeśli podwozie jest już w jakimś stopniu skorodowane to nie należy go konserwować. Twierdzi, że należy naprawić co trzeba i tyle a po konserwacji efekt jest tylko taki że nie widać jak coś nowego się dzieje a poza tym korozja zaczyna się najczęściej od środka i on doradza tylko konserwację profili zamkniętych.
Przyznam szczerze, że trochę mi zamieszał w głowie i zacząłem się zastanawiać czy czasem nie ma racji.
Co o tym myślicie?
- Od: 7 mar 2013, 19:49
- Auto: Mazda Premacy 2.0/131 KM/2004 r.
Mazda Demio 1.3/72 KM/2000 r.
Profile zamnkięte ZAWSZE warto zakonserwować, ale z pozostałym źle go zrozumiales chyba. Nigdy blacha nie będzie korodować ci od środka. Zawsze zaczyna się od krawędzi i łączeń, spawów. Od środka w znaczeniu od wewnątrz samochodu też nie zacznie zrdzewieć bo nie ma od czego. Muszą być do tego odpowiednie destrukcyjne warunki.
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Nie wiem, może rzeczywiście w jakimś aspekcie źle go zrozumiałem ale na bank odradzał konserwację. Np. z tym, że nie widać później jak coś się dzieje bo wszystko zapaćkane to w sumie fakt. Kwestia jest też taka, że taka konserwacja jest usługą której jakość wykonania trudno sprawdzić – całość zamazana i nie wiemy czy ktoś porządnie wszystko wyczyścił najpierw czy też nie (niestety u mnie nie wchodzi w grę zabawa samemu, brak kanału a przede wszystkim czasu).
Pako napisał(a):Nie wiem, może rzeczywiście w jakimś aspekcie źle go zrozumiałem ale na bank odradzał konserwację. Np. z tym, że nie widać później jak coś się dzieje bo wszystko zapaćkane to w sumie fakt. Kwestia jest też taka, że taka konserwacja jest usługą której jakość wykonania trudno sprawdzić – całość zamazana i nie wiemy czy ktoś porządnie wszystko wyczyścił najpierw czy też nie (niestety u mnie nie wchodzi w grę zabawa samemu, brak kanału a przede wszystkim czasu).
tak na moje to zmień blacharza
zawsze można poprosić żeby machnął fotki na każdym etapie pracy
- Od: 11 sie 2011, 07:14
- Auto: MPV 2.3 benz. (141KM) 2003 r. LW
Moja Mazda
Ja wiem, blacharzem akurat z tego powodu że ma takie a nie inne zdanie o konserwacji nie koniecznie musi być złym.
Ale swoją drogą zna ktoś może sprawdzonego blacharza lub zakład zajmujący się konserwacją z Katowic, Mysłowic lub okolic?
Ale swoją drogą zna ktoś może sprawdzonego blacharza lub zakład zajmujący się konserwacją z Katowic, Mysłowic lub okolic?
jako że mnie troche serce boli jak patrzę na spód auta
postanowiłem troszkę poprawić sobie humor, i zabezpieczyć spód przed zimą (w przyszłym roku bez piaskowania się nie obejdzie
)
i tak na początek po wyczyszczeniu luźnej rdzy, odtłuszczeniu benzyna techniczną, poszło 0,7 l CortaninuF (nałożone2x)
po 24 godz. podkład antykorozyjny

po wyschnięciu baranek Boll

oczywiście wszędzie rdzy nie było, ale jak robić to wszystko (przód podwozia w miarę ok)
i tak ma wytrzymać do wiosny 2014, ciekawe czy wytrzyma
(zdjęcia telefonem...lipne trochę)
i tak na początek po wyczyszczeniu luźnej rdzy, odtłuszczeniu benzyna techniczną, poszło 0,7 l CortaninuF (nałożone2x)
po 24 godz. podkład antykorozyjny

po wyschnięciu baranek Boll
oczywiście wszędzie rdzy nie było, ale jak robić to wszystko (przód podwozia w miarę ok)
i tak ma wytrzymać do wiosny 2014, ciekawe czy wytrzyma
(zdjęcia telefonem...lipne trochę)
- Od: 11 sie 2011, 07:14
- Auto: MPV 2.3 benz. (141KM) 2003 r. LW
Moja Mazda
Witam,
ja również muszę wykonać konserwację podwozia i znalazłem kilka ofert z Krakowa:
1. http://tablica.pl/oferta/konserwacja-podwozia-ID1Sfbj.html?search_id=83e0f844fb#83e0f844fb
2. http://tablica.pl/oferta/konserwacja-podwozia-progow-profili-ID34mWP.html?search_id=83e0f844fb#83e0f844fb
3. http://www.gumtree.pl/cp-mechanika-i-autoskup/krakow/konserwacja-podwozia-samochodowego-507992333
W zasadzie nie wiem, która oferta jest najlepsza, ale wydaje mi się, że oferta nr 3. Co o tym sądzicie?
Na co mam zwrócić szczególną uwagę oddając komuś samochód do konserwacji? i jak mogę zweryfikować czy rzeczywiście wyczyścili rdzę?
Ad 1. Informacja jak przebiega proces konserwacji:
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Sławek
ja również muszę wykonać konserwację podwozia i znalazłem kilka ofert z Krakowa:
1. http://tablica.pl/oferta/konserwacja-podwozia-ID1Sfbj.html?search_id=83e0f844fb#83e0f844fb
2. http://tablica.pl/oferta/konserwacja-podwozia-progow-profili-ID34mWP.html?search_id=83e0f844fb#83e0f844fb
3. http://www.gumtree.pl/cp-mechanika-i-autoskup/krakow/konserwacja-podwozia-samochodowego-507992333
W zasadzie nie wiem, która oferta jest najlepsza, ale wydaje mi się, że oferta nr 3. Co o tym sądzicie?
Na co mam zwrócić szczególną uwagę oddając komuś samochód do konserwacji? i jak mogę zweryfikować czy rzeczywiście wyczyścili rdzę?
Ad 1. Informacja jak przebiega proces konserwacji:
Konserwacja obejmuje profile zamknięte(fluidol), co do łatania ubytków to w w zależności jak duże są (wycena po oględzinach auta w warsztacie). Kolejność przeprowadzania konserwacji: OGLĘDZINY, WYCENA, USUNIĘCIE KOROZJI, ZASPAWANIE LUB ZAŁATANIE EWENTUALNYCH UBYTKÓW, WPUSZCZENIE FLUIDOLU W PROFILE ZAMKNIĘTE, PODKŁAD REAKTYWNY, NAŁOŻENIE KONSERWACJI BIT GUM.
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Sławek
- Od: 16 wrz 2013, 20:16
- Auto: Mazda 3, Z6-VE, 2005
wygląda rozsądnie ale bitgum sobie podaruj. jak chcesz dobrze to nie bitgumem bo to na mrozie twardnieje i jak uderzysz o coś podwoziem to się kruszy.
Witam
Wczoraj odebrałem mazdę po zabezpieczeniu antykorozyjnym. Mam pytanie, czy to normalne, że teraz w środku strasznie śmierdzi, aż strach dzieciaka wozić. Jak jest to normą to może ktoś kto już to przerabiał jak długo to może się utrzymywać
?
Pozdr.
Wczoraj odebrałem mazdę po zabezpieczeniu antykorozyjnym. Mam pytanie, czy to normalne, że teraz w środku strasznie śmierdzi, aż strach dzieciaka wozić. Jak jest to normą to może ktoś kto już to przerabiał jak długo to może się utrzymywać
Pozdr.
-
szelaa
Środki do konserwacji są różne – jedne śmierdzą mniej, inne bardziej. Potencjalnie szkodliwe, do czasu odparowania lotnych związków ropopochodnych, są wszystkie.
P.S.
Temat jest ogólny, założony w niewłaściwym miejscu.
Edit by lukias81
Podłączyłem do istniejącego wątku. Dziękuję za pomoc
P.S.
Temat jest ogólny, założony w niewłaściwym miejscu.
Edit by lukias81
Podłączyłem do istniejącego wątku. Dziękuję za pomoc

tamburyn napisał(a):Dzisiaj odbieram auto po zrobionej konserwie.
Ile Was taki bajer kosztował?
a Ciebie bo ja jestem przed. I co dokladnie i jaka metoda bylo robione
Sent from my RM-825_eu_poland_261 using Tapatalk
Hej. Ja ostatnio też zafundowałem swojej Madzi zabezpieczenie antykorozyjne.To co zrobiono to;
usunięcie osłon podwozia: nadkoli, zaślepek itp.
usunięcie wszelkich zabrudzeń myjką ciśnieniową
osuszenie podwozia
oczyszczenie podwozia z oznak korozji (na szczęści nie było ich prawie wcale
), odtłuszczenie i zabezpieczenie preparatem antykorozyjnym
zabezpieczenie oczyszczonych miejsc farbą podkładową
zabezpieczenie miejsc narażonych na korozję masą uszczelniającą
pokrycie podwozia środkami antykorozyjnymi
zabezpieczono także profile zamknięte – progi, drzwi, klapy, słupki..
Przyjemność taka kosztowała mnie 450 zł
osuszenie podwozia
oczyszczenie podwozia z oznak korozji (na szczęści nie było ich prawie wcale
jachu36 napisał(a):Hej. Ja ostatnio też zafundowałem swojej Madzi zabezpieczenie antykorozyjne.To co zrobiono to;
osuszenie podwozia
oczyszczenie podwozia z oznak korozji (na szczęści nie było ich prawie wcale), odtłuszczenie i zabezpieczenie preparatem antykorozyjnym
jezeli ci to robil "ktos" a nie kolega albo sam to raczej bym nie wierzyl ze to wszytsko zostalo wykonane... pomysl ile czasu by zeszlo zeby to wszystko pomalowac pozniej musi wyschnac i nastepne malowanie itd. za te 450 zl
- Od: 12 lip 2011, 23:26
- Auto: Mazda 626 98r. 2.0 115km, Renault Clio I 1.2 , w pracy Scania R380 ;)