Domowe sposoby regeneracji/malowania felg – Fotorelacja
mam takie felgi jak poniżej. Zostały mi z poprzedniego auta i jak widać, ruda się zacnie do nich dobrała. Myślicie że mogę je sprzedać jeszcze w jakichś godnych pieniądzach? Czy może lepiej dołożyć na środki i zrobić im renowację i wtedy sprzedać za więcej, a może to już gra nie warta świeczki?
Co sądzicie?
14x5,5J 4x100

Co sądzicie?
14x5,5J 4x100

-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Alfredzik napisał(a):jak zakonserwować aluśki po zimie, żeby na następny sezon lśniły niczym nowe ?
Mozesz uzyc felg do wosk np. Colli h-temp ,badz jakas powloke ochronna ,ja mam wolfganga na kolach zimowych i do mycia wystarczy jakis lekki srodek nawet rozcienczony i myjka cisnieniowa.Chociaz i po pianie aktywnej o neutralnym ph wszystko po powloce splywa
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae
https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
-
Some say..
- Od: 8 mar 2010, 00:07
- Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06
Witam,
Nie wiem czy dobry temat ale jestem w trakcie renowacji felg aluminiowych i jak zwykle największy problem z kolorem

Felgi mam jak na załączonej fotce, która robiona była dłuższy czas temu ale oprócz opon to nic się nie zmieniło
.
Ja najbardziej skłaniam się do białego, tylko nie było w stanie zrobić żadnej wizualizacji jakby to mogło wyglądać w innym kolorze.
Nie wiem czy dobry temat ale jestem w trakcie renowacji felg aluminiowych i jak zwykle największy problem z kolorem

Felgi mam jak na załączonej fotce, która robiona była dłuższy czas temu ale oprócz opon to nic się nie zmieniło
Ja najbardziej skłaniam się do białego, tylko nie było w stanie zrobić żadnej wizualizacji jakby to mogło wyglądać w innym kolorze.
- Od: 29 kwi 2011, 18:15
- Auto: Mazda 323f 97r 1.5
Ja w czerwonym aucie widziałbym czarne felgi. Ewentualnie ciemny grafit.
Moim zdaniem biały odpada, może był by to "rally style", ale mało efektownie myślę.
Osobiście też nie sądzę, żeby do czerwonego złoty wyglądał szałowo (nie jest źle, ale czarny to mój faworyt).
Pozwolę sobie dołączyć fotki z internetu (część z forum) z czerwonymi 323f i różnymi kolorami felg

Tak więc czarny jest
Moim zdaniem biały odpada, może był by to "rally style", ale mało efektownie myślę.
Osobiście też nie sądzę, żeby do czerwonego złoty wyglądał szałowo (nie jest źle, ale czarny to mój faworyt).
Pozwolę sobie dołączyć fotki z internetu (część z forum) z czerwonymi 323f i różnymi kolorami felg

Tak więc czarny jest

slisman napisał(a):Tak więc czarny jest
Też się z tym zgadzam ale sądzę, że przy rozmiarze felgi jaki mam, czyli 15 cali to będzie wyglądało słabo... ta felga zginie w oponie:P no i do mojego wzoru felgi też to chyba za bardzo nie będzie pasowało...
- Od: 29 kwi 2011, 18:15
- Auto: Mazda 323f 97r 1.5
Witam!
Kto z Was zna jakiś sposób na pozbycie się wszelkich utlenień na alufelgach. Musiały być one użytkowane przez poprzedniego właściciela zimą, stad taki efekt. Oczywiście są profesjonalne zakłady wykonujące takie usługi (życzą sobie od 60 do 150 złotych) ale chciałbym zając się nimi jednak sam. Co sadzicie o tym linku, sposób wydaje się idealne do moich felg...
Pozdrawiam.
Kto z Was zna jakiś sposób na pozbycie się wszelkich utlenień na alufelgach. Musiały być one użytkowane przez poprzedniego właściciela zimą, stad taki efekt. Oczywiście są profesjonalne zakłady wykonujące takie usługi (życzą sobie od 60 do 150 złotych) ale chciałbym zając się nimi jednak sam. Co sadzicie o tym linku, sposób wydaje się idealne do moich felg...
Pozdrawiam.
Hm. Coś się link nie załączył:
http://www.youtube.com/watch?v=pemLaBB1mIo
Zdjęć póki co nie mam, może zrobię przy okazji.
http://www.youtube.com/watch?v=pemLaBB1mIo
Zdjęć póki co nie mam, może zrobię przy okazji.
liwajs napisał(a):...chciałbym zając się nimi jednak sam...
Zapomnij, nie ma szans na porządne zrobienie felg samemu.
Piaskowanie + lakierowanie to w Sz-nie cena ok. 90zł/szt. pod warunkiem, że nie ma ubytków
Piaskowanie szkielkowanie 3x malowanie proszkowe wypalane w piecu
I to ma sens. Robisz to na lata, a nie na dwa sezony. Śmieszne jest to jak ludzie malują felgi sprayem, i lakierem bezbarwnym jednoskładnikowym. Szkoda czasu, i tych paru złotych.
Witajcie,
Zaraz po zmianie kół na zimówki wziąłem się za renowacje felg bo wyglądały tak:
Tarcie papierem ściernym, różną ziarnistością, dało taki efekt:
Minęła zima a felgi nie pomalowane przeleżały zimę w piwnicy. Dopiero w ostatnim tygodniu kupiłem:
+ jeszcze lakier bezbarwny
EFEKT
na to lakier bezbarwny i wyglądają obecnie tak :
PODUSMOWANIE:
1. Koszt – podkład, lakier, lakier bezbarwny, papiery ścierne – ok 90 zł
2. Efekt
Błędem było nie nałożenie szpachli w miejscach gdzie miałem takie bąble z farby, przez co są one dalej tyle, że mniejsze.
Z całą pewnością wnętrze felg wygląda zdecydowanie ładniej. Są w jednolitym kolorze, a nie przepalone po hamulcach.
Jak z trwałością
? wyjdzie w praniu – napiszę za jakiś czas jak się trzymają powyższe lakiery.
Zaraz po zmianie kół na zimówki wziąłem się za renowacje felg bo wyglądały tak:
Tarcie papierem ściernym, różną ziarnistością, dało taki efekt:
Minęła zima a felgi nie pomalowane przeleżały zimę w piwnicy. Dopiero w ostatnim tygodniu kupiłem:
+ jeszcze lakier bezbarwny
EFEKT
na to lakier bezbarwny i wyglądają obecnie tak :
PODUSMOWANIE:
1. Koszt – podkład, lakier, lakier bezbarwny, papiery ścierne – ok 90 zł
2. Efekt
Błędem było nie nałożenie szpachli w miejscach gdzie miałem takie bąble z farby, przez co są one dalej tyle, że mniejsze.
Z całą pewnością wnętrze felg wygląda zdecydowanie ładniej. Są w jednolitym kolorze, a nie przepalone po hamulcach.
Jak z trwałością
kurys
- Od: 6 wrz 2013, 11:31
- Auto: Mazda 6 GY, 2.0 Diesel 143 KM. 2006 r.