Problemy z zamkiem centralnym
Jak rozbroić, to nie wiem ale najpewniej, sprawdź sobie kontakt wtyki w drzwiach, które sie nie zamykają. Na 90% brak styku.
Częste mycie skraca życie.....

Jest: Tribute 3.0 V6/B2500 2.5 TD>
Było: 626 2.0 LPG/626 2.5 V6 Cronos/323 1.3 LPG
Będzie: MAZDA

Jest: Tribute 3.0 V6/B2500 2.5 TD>
Było: 626 2.0 LPG/626 2.5 V6 Cronos/323 1.3 LPG
Będzie: MAZDA
- Od: 23 sty 2005, 16:42
- Auto: B2500 2.5 TD , Tribute 3.0 V6
ew. jak juz wczesniej pisalem mogl pasc silownik.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Witam! mam problem z centralnym zamkiem w mojej 323f z 96'.
przy nacisnieciu jednokrotnym pilota w celu zamkniecia
zamek zamyka sie i natychmiast otwiera!!! wiem ze jesli ktores z drzwi nie sa domkniete to sie tak dzieje ale drzwi sprawdzilem a problem istneije! co moze byc przyczyna??
przy nacisnieciu jednokrotnym pilota w celu zamkniecia
Pozdrawiam
- Od: 4 maja 2005, 11:24
- Auto: 323f 1,5 1996 r. 130tys
zdarza mi się to samo.
Powodem jest padający siłownik od centralnego – jedyny sposób jaki znam aby temu zaradzić to wymiana.
Powodem jest padający siłownik od centralnego – jedyny sposób jaki znam aby temu zaradzić to wymiana.
Tak jak pisal Grzyb, pewnie ktorys silownik siada.
dodaje do innego tematu o niedzialajacym centralnym
Pozdrawiam
dodaje do innego tematu o niedzialajacym centralnym
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
Kult – Park23
Kult – Park23
Wczoraj dowiedzialem sie przypadkiem ze mam w aucie centralny zamek :/
Teraz mam pytanie – cz nigdy wczesniej nie dzialal. wczoraj zadzialal kilka razy i znow przestal. jak mozna zdiagnozowac dlaczego tak sie dzieje i czy moze to miec zwiazek z zoltymi przewodami ktore znalazlem przy naprawie zamka ( http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4983 ) ?
edit: link poprawiony
Teraz mam pytanie – cz nigdy wczesniej nie dzialal. wczoraj zadzialal kilka razy i znow przestal. jak mozna zdiagnozowac dlaczego tak sie dzieje i czy moze to miec zwiazek z zoltymi przewodami ktore znalazlem przy naprawie zamka ( http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4983 ) ?
edit: link poprawiony
Ostatnio edytowano 2 sty 2006, 20:19 przez zeb, łącznie edytowano 2 razy
____________Loading.ZeB.626.GC____________
||||||||||||||||||||||||67%|||||||---------------
||||||||||||||||||||||||67%|||||||---------------
- Od: 16 gru 2005, 01:26
- Auto: Mazda 626 GC Limited K6 87'
łącze temat z tematem o centralnych zamkach.... co do kabli w dzwiach.... dwa ida na pewno do podswietlenia wkladki, dwa do czujnika podniesienia klamki i jeszcze ida kable do centralnego zamka
Sformuluj konkretne pytanie to postaram sie dac konkretna odpowiedz![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Sformuluj konkretne pytanie to postaram sie dac konkretna odpowiedz
Kult – Park23
Kult – Park23
W naszej Mazdzie mielismy taki problem, ze tylna klapa nie dawala sie zamknac. Po prostu wszytkie drzwi dzialaly a klapa nie. Rozebralismy plastiki posprawdzalismy co powinno i jak sie ruszac podczas zamkniecia zamka. Okazalo sie, ze ciegno dostalo piachu albo jakiegos oporu i dlatego nie przesuwalo w pozycje zamkniecie (dojezdzalo do polowy a to za malo). Wystarczylo uzyc WD-40 i parokrotnie to poruszac. Teraz dziala jak trzeba. Pozdrawiam.
- Od: 16 paź 2007, 21:38
- Auto: Zardzewiała, ale poczciwa 323F BA Z5
GY 2.0 147KM :))))))))))))))))
Witam od jakiegoś czasu mam problem z centralnym. Na początku pozamarzały mi zamki i centralnie mogłem otwierać tylko przez bagażnik. Spryskałem to odmrażaczem i wszystko wróciło do normy. Ostatnio dałem kumplowi samochód, żeby mi światła w lusterkach odłączył, dodał przeciwmgielne, zamontował radio (nie wiem czy to będzie miało jakieś znaczenie
) i po jego powrocie przestały mi działać lampki na podsufitce oraz centralny. Gdy wsiadłem do samochodu i użyłem przycisku blokowania drzwi, to centralny zaskoczył, jednak po próbie otwarcia elektrycznej szyby zaczął otwierać i zamykać wszystkie drzwi. Nie mam pojęcia co to może być i dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
- Od: 23 gru 2008, 23:16
- Auto: 323F, DOHC 1.5 16V
xan, sprawdziłeś bezpieczniki? Prawdopodobnie poszedł Ci ten o oznaczeniu "ROOM" a kolega któremu zostawiłeś samochód źle podłączył radio (pomylił masę z przewodem illumination) Czy kolega który to robił pracował kiedyś przy maździe? Jeśli nie to chciałbym uświadomić jemu i Tobie, że są tu pewne rozwiązania różniące się od tych z samochodów innego pochodzenia. Nie są to rozwiazania skomplikowane ale brak ich znajomości może prowadzić do problemów z instalacją elektryczna w samochodzie. Proponuję w pierwszej kolejności odłączyć radio, następnie sprawdzić bezpieczniki. Mała podpowiedź z mojej strony – podłączając radio i nie znając przeznaczenia przewodów należy szukać przewodu masy na właczonym zapłonie i przy zapalonych światłach 
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
No właśnie mazdę miał pierwszą i nie obiecywał mi że wszystko pójdzie gładko
Poza tym miałem wszystkie kable od radia poucinane bez oznaczeń i nie wiadomo było co do czego. Podłączył je metodą prób i błędów na swoim kaseciaku. Mógłbys mi jeszcze wyjaśnić do czego jest kabel illumination i dlaczego radio normalnie gra skoro pomylił kable? Co do bezpieczników to jeszcze ich nie sprawdzałem. Dopiero w weekend będe miał troche czasu to wymienię sobie jak będzie spalony. Zastanawiało mnie tylko dlaczego centralny działa "od środka" . Z góry dziękuję za odpowiedź
- Od: 23 gru 2008, 23:16
- Auto: 323F, DOHC 1.5 16V
A działa Ci podświetlenie zegarów? Przewód illumination to sygnał włączonych świateł – w niektórych radiach przygasa podświetlenie wraz z włączeniem świateł. jednak w czasie kiedy światła są wyłączone na tym przewodzie pojawia się masa, przez co jest on często z nią mylony. Radio jednocześnie otrzymuje masę przez obudowę jeśli dotyka metalowych elementów oraz przez ekran kabla antenowego, dlatego działa. jednak w chwili kiedy na przewodzie illumination pojawi się +12V (włączenie świateł) następuje zwarcie i uszkodzeniu ulec może pokrętło regulacji jasności podświetlenia deski rozdzielczej, lub może spalić się bezpiecznik.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)