mxx_rs napisał(a):1. Mówią żeby hamować silnikiem.... Swego czasu słyszałem, że nie jest to zbytnio zdrowe dla rozrządu – na ile to prawda nie wiem.
Bo nie chodzi o zrzucenie z "5" na "2" przy 90km/h. Tylko przelecenie po kolei wszystkich biegów...
mxx_rs napisał(a):2. Nie jeździć na luzie tylko na biegu – wg mnie bzdura.
Nie tylko wg Ciebie. Niestety...
mxx_rs napisał(a):Jadąc na biegu samochód hamuje więc pokonam mniejszy dystans.
Czasami tak. Czasami nie.
mxx_rs napisał(a):3. Przerzucać biegi jak najszybciej w górę. O masz ! Po 1 benzyna to nie diesel i cały czas na 1.5 tys/min jeździć nie będzie. Ja wrzucam wyższy bieg przy ok. 3 tys/min. Tylko jak ja wrzucam przy 3 tysiach to zostaje z tyłu bo odkąd zacząłem zwracać na to uwagę to żeby moją BA Z5 jechać równo ze wszystkimi musiałbym ją kręcić do 4-4.5.
To ja mam zupełnie inne doświadczenie z Bydgoszczy. Ruszając ze skrzyżowania i zmieniając biegi przy ledwie 3krpm, w 95% przypadkach dosyć szybko zostawiam inne auta z tyłu.
mxx_rs napisał(a):I do tego ... silniki japońskie uwielbiają wysokie obroty. Nie katuję jej bo nie do tego jest ten silnik ale od czasu do czasu pokręcę ją na niższych biegach do 4.5-5 tyś żeby go nie zamulićl
Kręć dalej. Po 5krpm, silnik nie oddala się z dużą prędkością w bliżej nieznanym kierunku...