Zamknięcie działu Nasze Mazdy

Uwagi na temat działania forum i strony klubowej. Zajrzyj, jeśli masz problemy z działaniem i obsługą.

Postprzez soul » 31 mar 2009, 08:30

Badyl napisał(a):chyba że to chodzi o dzień jutrzejszy

nie sądze...
Forumowicz

Od: 25 wrz 2007, 10:07
Auto: było 323F Z5, 323F KF, Honda Accord Coupe, Audi A4 B6 1.8T Sedan, Audi A4 B6 1.8T Avant, Audi A4 B6 2.4 V6

Postprzez wronx » 31 mar 2009, 08:54

ravo napisał(a):Zadecydowaliśmy o zamknięciu działu Nasze Mazdy i To & Owo dla samochodów Forumowiczów. Powodów jest pare, wszystkie już były omawiane w dziale PiO

Więc jakie to powody? Może nieCZŁONKOM należy się jakieś wyjaśnienie? Sposób przeprowadzenia operacji uważam za dziecinny i wręcz chamski. Zwykle jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ..?

Żenada.
function over fashion
Forumowicz

Od: 15 sty 2008, 11:37
Auto: MX-3 KLZE

Postprzez Globy » 31 mar 2009, 09:45

Smyki, jeszcze raz prosimy Was o spokój i rozumienie, tak jak my rozumiemy Wasze argumenty. Zastrzegam, że decyzja ta miała wyłącznie podłoże wizerunkowo-porządkowe, związane z wyróżnieniem Klubowiczów oraz utrzymanie pewnego poziomu w NM. Jak ktoś zauważył w poprzednim temacie, często ilość 2-stronicowych tematów o autach na celnych tablicach lub zbędnych dyskusji była przytłaczająca.

Propozycja ta wynikła podczas dyskusji o porządku w dziale i spotkała się z przychylnością znakomitej większości Klubowiczów. Podkreślam, że argumenty ekonomiczne NIE ISTNIEJĄ w gąszczu powodów tej decyzji – system zapisu do Klubu obejmuje zatwierdzenie kandydatury przez Zarząd. Przez monit postów oraz wizyt na spotkaniach staramy się stwierdzić żywą chęć dołączenia do MazdaSpeed oraz fascynację marką, ponieważ naprawdę nie potrzebujemy owych 100 zł w zamian za dostęp choćby do jednego działu.

Wszyscy jesteśmy bogactwem forum, tak jak jego bogactwem jest dział Warsztat i wszystkie pozostały 22 działy otwarte do dyskusji. Nie zamierzamy ich zamykać, ani zmieniać wizji forum jako otwartego dla Maździarzy zarówno pod kątem eksploatacji auta, jak i społeczności ludzi zainteresowanych (nie tylko) motoryzacją. Nie można jednak zapominać, że to Klubowicze finansują istnienie serwera tego forum – obecnie ponad 3000 zł rocznie (reklamy Google nie pokrywają tych kosztów). Niech to nie zabrzmi pysznie, lecz jesteśmy praktycznie jedyną i największą w Polsce platformą dyskusyjną o Maździe – szczególnie z uwagi na content warsztatowy – i choć nasza decyzja bije w część społeczności, apeluję do wszystkich o jedność, która pomoże nam wszystkim.

Wbrew pozorom i przypuszczeniom niektórych mamy doświadczenie i liczymy się z "nudą", która może zapanować w dziale – uwierzcie, że rozumiemy Wasze racje i z ciężkim sercem zamykaliśmy niektóre tematy jako fani marki. To jasne, że teraz nie będą codziennie pojawiać się samochody godne uwagi. Uznaliśmy jednak, że konieczna jest pewna polaryzacja pozycji Klubowiczów i Forumowiczów. Nie szukaliśmy żadnej na siłę, ponieważ wybór zamknięcia tego właśnie działu był naturalny. Zawsze pozostanie ten argument, że zabieramy zamiast dawać, lecz w przypadku zarządzania taką organizacją system profitów można modelować zarówno przez dodawanie nowych możliwości, jak i modyfikację obecnych, z czego korzystamy w tej chwili.

ravo nie chciał w swoim ogłoszeniu dopuścić do zbędnych frustracji i uciąć jak najszybciej temat dla dobra całej społeczności, ale jak widać – nie uniknęliśmy spięć i dyskusji. Jeszcze raz przypominam, że nie zależy nam na nowych Członkach, szczególnie skuszonym dostępem do NM i proszę, nie wypaczajcie tej decyzji w podobny sposób. To niepotrzebny krok dalej od stwierdzenia, że forum straciło 99% atrakcji po zamknięciu NM, a samo to stwierdzenie jest niedorzeczne. Prywatnie ujęły mnie wypowiedzi osób, które mimo braku Członkostwa traktowały MazdaSpeed osobiście i te osoby proszę jednak o przemyślenie w duchu swoich decyzji odstąpienia od uczestnictwa w życiu forum oraz dania sobie, nam szansy.

Przykro mi również, ale takie teksty...

KoKo napisał(a):Nie chce nikogo obrażać ale "dzieło sztuki" zniknęło a pozostało BG w dieslu z halogenami jak wiaderka udającymi EVO.

...są nie na miejscu. Każdy ma inny gust i często auta w jednych rękach, które są żywym dowodem historii marki w ujęciu modeli popularnych oraz doświadczeniem jej doskonałej trwałości, również zwracają swoją uwagę i nie jest do tego potrzebny monster garage oraz zasobny portfel. Nie uciekajmy się do takiej argumentacji, proszę.

Dziękujemy również za tę wypowiedź:

didusiek1 napisał(a):Rozumiem decyzję zarządu. A wszystkim zdenerwowanym forumowiczom proponuję aby tak na tydzień spróbowali kiedyś zająć się prowadzeniem takiej strony i forum jak MS i pogodzić to z pracą, domem i rodziną jednocześnie a potem wypowiadać się na ten temat. Drodzy forumowicze to jest jedno z największych forum w Polsce i najbardziej uporządkowanych a ci którzy go prowadzą nie zajmują się tym zawodowo tylko w wolnych chwilach. A takie rzeczy jak modyfikacje itp. można znaleźć z powodzeniem w działach dla konkretnych modeli i dziale tuning. Ja nie zamierzam likwidować prezentacji mojego samochodu, podałem dane wrzuciłem parę fotek i tyle.

Miło robi się na sercu. Forum dla nikogo nie jest z nas źródłem dochodu, co najwyżej powodem nieprzespanych nocy, sprzeczek z rodziną pt. "znowu lampisz się w komputer albo liżesz ten swój samochód" oraz gospodarowania czasu nawet, gdy go nie ma... Ale skoro to robimy, to chyba warto. Zarówno Forumowicze, jak i Klubowicze – którzy przecież wywodzą się spośród tych pierwszych – tworzą niepowtarzalny klimat oraz silną armię gotową do nieocenionej pomocy w Warsztacie oraz sympatycznych dyskusji "na dole i na górze" forum.

Chciałbym jeszcze raz przypomnieć, że forum posiada 22 inne, dostępne działy i zapraszamy tam do dyskusji na temat marki, eksploatacji auta oraz rzeczy kompletnie niezwiązanych z samochodami. Oczywiście zachęcamy do wstąpienia w szeregi MazdaSpeed, apelując o nieusuwanie pochopnie kont – każdy z nas ma jeszcze wiele do wniesienia w to forum, podzielenia się doświadczeniem, usłyszenia "dziekuję" w zamian za przydatną radę, która dla kogoś jest oczywistością. Dziękujemy za uwagę.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Rafał » 31 mar 2009, 09:54

Myslę,że większa część osób na forum zrozumie Globy, to co napisałeś ;) Inaczej tego nie mozna ująć :)

Sorry za OT:

Globy napisał(a):sprzeczek z rodziną pt. "znowu lampisz się w komputer albo liżesz ten swój samochód"

Tak myślałem... nie jestem sam <jupi> <jupi>
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Forumowicz

Od: 9 sie 2006, 07:27
Auto: JapanMuscleCar

Postprzez Badyl » 31 mar 2009, 10:36

Jeszcze jedno, osobiście czuję się urażony zwracaniem się do mojej osoby per "Smyk", przez osobę młodszą ode mnie.
Obrazek
Obrazek Mazda Premacy 2003 | CP DiTD RF4F | Badylowóz v4.0
| 323f BA 1,5->323f BA 2,0 GT->323f BA 2,5 KL-ZE->Premacy DiTD
Forumowicz

Od: 11 cze 2007, 15:28
Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003

Postprzez pawelMX6 » 31 mar 2009, 10:41

Jeśli mogę coś dodać to chciałbym tylko napisać, że dla mnie ta decyzja jest całkowicie zrozumiała. Wchodząc po raz pierwszy na forum w pierwszym momencie myślałem zresztą, że dział Nasze Mazdy jest zamknięty dla "gości", ponieważ wydawało mi się to całkowicie logiczne. To moim zdaniem dobry sposób na porządek, na filtrowanie "elementu" oraz na gratyfikację klubowiczów :)

Mógłbym się jedynie przyczepić do innej rzeczy, dotyczącej traktowania trochę z góry, ale to raczej nie dotyczy tego tematu :P
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez pdrog » 31 mar 2009, 11:22

Globy szacunek za rzeczowe wyjaśnienia – ja niczego więcej nie oczekuję, nie ma sensu dyskutować z faktami stało się no i trudno. Jest wiele ciekawszych (w mojej ocenie) wątków niż Nasze Mazdy. Brakowało po prostu wczoraj takiego wyjaśnienia jakie napisałeś. <uklon>
Co jest drażniące ?? to:
ravo napisał(a):....zamknelismy tylko wam zabawke ktora tak bardzo boli,......,..... argumenty dzieci ktorym sie cos zabralo a w zamian nic nie daja bo im sie to nalezy i juz.....

Globy napisał(a):Smyki.....

no i perełka :|
Pit napisał(a):Nie pomyliło Ci się coś? Przede wszystkim osoby, które są tutaj gośćmi muszą coś zrozumieć. Decydując się na uczestnictwo w forum dyskusyjnym jakiejś organizacji (w tym przypadku Klubu MazdaSpeed) przystaję na warunku, jakie ta organizacja określa. Nie podoba się – nikt nie zmusza do korzystania z forum... to forum nie jest obowiązkowe! Nie pasują zasady – adios. Paranoją jest sytuacja dyskutowania z osobami z poza podmiotu, o którym mowa, o jego kształcie i zasadach! Czy to jest takie trudne do zrozumienia? Jesteście u nas gośćmi! I jeszcze macie czelność stawiać jakieś sprzeciwy co do naszych zasad i decyzji? Nie pomyliło się coś Wam czasami?

Panowie Prezesi – trochę szacunku, nie wiem jak inni ale ja jestem bliżej 40 niż 30 na karku i Smykiem czy dzieckiem to ja jestem dla moich Rodziców, a Wam Panowie nic do tego. Można odnieść wrażenie że tytułomania na tabliczkach pod avatarem niektórym do głowy uderzyła – a już szczególnie temu ostatniemu Panu co był cytowany. Aż przykro że z Bydgoszczy, takie fajne miasto.
pdrog

Postprzez Mirek » 31 mar 2009, 11:25

choć tą dyskusję póki co obserwuję z boku i nie mam zamiaru (póki co) się w tej kwestii wypowiadać...
Badyl napisał(a):Jeszcze jedno, osobiście czuję się urażony zwracaniem się do mojej osoby per "Smyk", przez osobę młodszą ode mnie.

tutaj popieram Badyla. Sam się skrzywiłem czytając to, nieważne jaka była intencja ale pisząc do szerszego grona wypadałoby mieć na uwadze że nie wszyscy na tym forum to "smyki" młodsze od Was.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2007, 22:55
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez Rafał » 31 mar 2009, 11:29

Badyl napisał(a):osobiście czuję się urażony zwracaniem się do mojej osoby per "Smyk", przez osobę młodszą ode mnie

Osobiście nawet nie pomyślałem o tym.... dobrze, że mam poczucie humoru :P
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Forumowicz

Od: 9 sie 2006, 07:27
Auto: JapanMuscleCar

Postprzez zahariash » 31 mar 2009, 11:37

Nie można było takiego komunikatu wyprodukować od razu? Wszystko byłoby jasne i kulturalnie załatwione. Nawet z tymi "Smykami" ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 sty 2009, 14:18
Auto: MX-6 2.5 V6 '92

Postprzez Don Corleone » 31 mar 2009, 11:38

I tutaj wychodzi że nie znacie Prezesa ;)
Globy odkąd pamiętam tak się zwraca do klubowiczów/forumowiczów jako ogółu pisząc na forum.

Mimo że zdaje mi się tez jestem starszy (choć zapewne niewiele) od Globego, mnie to nie obraża i gwarantuje wam, że nie było to jego intencją.
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez Brudny Harry » 31 mar 2009, 11:42

Osobiście uważam Globy, że strzelacie gola do własnej bramki i w paru zdaniach postaram się wyjaśnić dlaczego...

Członkowie Klubu, na którego forum właśnie gościsz, brali udział w dyskusji na ten temat. Wyjaśnienia również znają. Jest to, zaznaczę, forum internetowe Klubu MS, nie otwarta grupa dyskusyjna.

Możesz Pit wyjaśnić jaką wartość ma Twoje wyjaśnienie zaistniałej sytuacji ? Skoro ludzie poświęcili swój czas, nierzadko i pieniądze, żeby zaprezentować swoje auto/auta to nie wydaje Ci się, że jest to trochę mało ? Druga sprawa, to można było chyba poinformować o takowej decyzji trochę wcześniej, a nie walić z tzw. "partyzanta" ? Ja rozumiem Waszą decyzję, macie do tego prawo jako, że to forum to Wasze dziecko, ale prawdę mówiąc potraktowaliście ludzi trochę jak śmieci i wcale się nie dziwię, że mają o to (słuszne zresztą) pretensje...

brii
KoKo napisał:
Istniejecie dzięki nam, forumowiczom

I tu się kolego mylisz – forum istnieje dzięki klubowiczom, z resztą nie ma sensu tego tłumaczyć, bo o niczym co się wiąże z życiem klubu nie macie pojęcia...

Czytam to wszystko i się śmieje. Przedstawię Wam taką metaforę – pewnie byliście nie raz w Makro, w naszym powiększono strefę parkowania dla klientów ze złotymi kartami, jak jej się nie ma to trzeba dreptać dalej, ale nikt nie odebrał tego jako dyskryminacji – to z czegoś wynika, tutaj jest tak samo

I tu kolego mylisz się Ty... Klubowiczem można było zostać tylko po uprzednim zarejestrowaniu się jako forumowicz, zgadza się ? A więc żeby zostać tym klubowiczem trzeba było piąć się po szczeblach forumowej hierarchii, odpowiednio dużo udzielając się na tym forum (na wszelaki sposób), przejść przez okres próbny etc. Nie muszę chyba dodawać, że posty pisane przez forumowiczów ( nie klubowiczów) bardzo, ale to bardzo przyczyniły się do rozwoju i popularności tegoż właśnie forum, a ilość osób odwiedzających i rejestrujących się, na pewno przełożyła się na ilość klubowiczów, (chyba,że chcesz mi udowadniać, że jest inaczej). Wygląda to tak, że do pewnego momentu było to potrzebne, a teraz kiedy nie jest można wszystkim kazać cmoknąć Was w d..ę.

PS- porównanie z Makro trochę nie trafione, bo tam z tego co wiem wszyscy płacą (może poza tymi co wynoszą za pazuchą). Ale nawet jeśli, to zauważ, że makro istnieje nadal bardziej dzięki klientom bez złotych kart, niż tych, którzy są jej posiadaczami...

Mnie absolutnie nie dziwi, że sporo działów nadal pozostaje otwarte dla nie-klubowiczów, ponieważ gdyby właśnie nie Ci maluczcy forumowicze to forum, grupa dyskusyjna, klub czy jakby tego nie nazywać umarłoby śmiercią naturalną.

Żeby nie było niedomówień... Zaprezentowałem własny punkt widzenia owej sprawy i nie wylewam tu gorzkich żali. Moim zdaniem postąpiliście nie fair wobec rzeszy użytkowników tego forum i nie chodzi mi o samo zamknięcie działu NM, a o sposób i podejście do osób spoza klubu.
Dziękuję za uwagę.

PS2. Też raczej prosiłbym o nienazywanie mnie Smykiem, nasuwają mi się dziwne skojarzenia.

EDIT: Globy Twoja wypowiedź jako jedyna wnosi sporo w temacie wyjaśnienia sytuacji. Moim zdaniem od tego trzeba było zacząć, a dyskusja przebiegałaby wtedy w dużo lepszej atmosferze.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 11:47 przez Brudny Harry, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 25 mar 2008, 13:20
Auto: 323F BA 1.5 ,1996 ,218tkm

Postprzez Adamos » 31 mar 2009, 11:42

Globy bardzo dobra wypowiedz. Widać,że jestes właściwą osobą na właściwym stanowisku. Bo co niektórzy tutaj sie "zapędzają" ze swoimi wypowiedziami. Mówię tu o osobach ' z góry'. Na forum takie osoby powinny sie wypowiadać tak zeby nikt sie nie mógł przyczepić :)
Lecz dalej mam nadzieje, że NM kiedyś wrócą dla wszystkich :)
Forumowicz

Od: 25 sie 2008, 10:03
Auto: Ford Focus C-MAX mk1

Postprzez Brudny Harry » 31 mar 2009, 11:43

Don Corleone napisał(a):I tutaj wychodzi że nie znacie Prezesa ;)
Globy odkąd pamiętam tak się zwraca do klubowiczów/forumowiczów jako ogółu pisząc na forum.

Mimo że zdaje mi się tez jestem starszy (choć zapewne niewiele) od Globego, mnie to nie obraża i gwarantuje wam, że nie było to jego intencją.

Ok, ale nadal wolę abyśmy zwracali się per Pan/Pani lub kolego/koleżanko.
Okazuję szacunek i tego samego wymagam od swoich rozmówców :)
Forumowicz

Od: 25 mar 2008, 13:20
Auto: 323F BA 1.5 ,1996 ,218tkm

Postprzez Mirek » 31 mar 2009, 11:45

Don Corleone napisał(a):I tutaj wychodzi że nie znacie Prezesa ;)

Don Corleone masz rację (wiem że Globy używa tego zwrotu nie od dziś) nie mniej jednak powinien moim zdaniem zastanowić się nad zrewidowaniem swojego podejścia bo ja osobiście nie życzę sobie żeby się tak do mnie ktoś zwracał, zwłaszcza młodszy ode mnie.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2007, 22:55
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez marcus_87 » 31 mar 2009, 12:50

Brudny Harry napisał(a):I tu kolego mylisz się Ty... Klubowiczem można było zostać tylko po uprzednim zarejestrowaniu się jako forumowicz, zgadza się ? A więc żeby zostać tym klubowiczem trzeba było piąć się po szczeblach forumowej hierarchii, odpowiednio dużo udzielając się na tym forum (na wszelaki sposób), przejść przez okres próbny etc. Nie muszę chyba dodawać, że posty pisane przez forumowiczów ( nie klubowiczów) bardzo, ale to bardzo przyczyniły się do rozwoju i popularności tegoż właśnie forum, a ilość osób odwiedzających i rejestrujących się, na pewno przełożyła się na ilość klubowiczów, (chyba,że chcesz mi udowadniać, że jest inaczej). Wygląda to tak, że do pewnego momentu było to potrzebne, a teraz kiedy nie jest można wszystkim kazać cmoknąć Was w d..ę.

x2
Forumowicz

Od: 3 paź 2007, 11:50
Auto: Prelude BB9

Postprzez ravo » 31 mar 2009, 12:55

wesoly75 napisał(a):. Moze jeszcze nie teraz ale pewnie z czasem to do Was dotrze. Na przeprosiny bedzie za pozno i pewnie za dumni na to.

czytajac teksty wielu osob utwierdza mnie to tylko w dobrej deczyji, a przeprosiny to sie naleza komu innemu.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez farciarz » 31 mar 2009, 13:14

Wszystko ładnie i pięknie....forum ( a raczej pewne działy ) staje się dostępne dla elity.....przykro to słyszeć i czytać wszelkie za i przeciw. To decyzja zarządu...w pełni to rozumiem....lub może właśnie nie rozumiem.

Ale ok....cztery latka na tym forum mi wystarczą.....Powodzenia panowie.

Będę tu jeszcze nieraz zaglądał...ale nie po to by oglądać co niektóre zdezelowane mazdy klubowiczow w dziale MAZDY KLUBOWICZÓW !!!! <glupek>

Mam głęboko gdzieś jeśli ktoś da mi nawet teraz dożywotniego bana, ale to co wyprawiacie staje się dla mnie paranoją....

Milego dnia życzą wszystkim uprzywilejowanym klubowiczom

Dobrze że istnieje jeszcze Polska Jazda gdzie można pokazać swoje autko niezależnie od marki !!

Pozdrawiam Krzysztof
Były moderator działu Nasze Mazdy
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
Forumowicz

Od: 1 kwi 2005, 21:35
Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008

Postprzez Badyl » 31 mar 2009, 13:18

jednego dnia do 4 lat Ci zabrakło, przykre
Obrazek
Obrazek Mazda Premacy 2003 | CP DiTD RF4F | Badylowóz v4.0
| 323f BA 1,5->323f BA 2,0 GT->323f BA 2,5 KL-ZE->Premacy DiTD
Forumowicz

Od: 11 cze 2007, 15:28
Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003

Postprzez marakus » 31 mar 2009, 13:20

ravo z całym szacunkiem, ale okaż troszkę więcej pokory. Rozumiem czym się kierujesz ale porównaj swoje wypowiedzi do tekstu Globy-ego. Pomijając tego Smyka, który nigdy jakoś nikomu nie przeszkadzał, to charakter Twoich wypowiedzi jest troszkę nie na miejscu, powiedziałbym nie co z pozycji Pan Vice Prezes kontra reszta świata. Zastanów się nad tym, bo swoją postawą nie poprawiasz sytuacji. A w temacie – uważam, że stratą dla forum było zamknięcie części tematów forumowiczów, które rzeczywiście były skarbnicą wiedzy modyfikacji naszych aut, bądź renowacji i utrzymania we wzorowym stanie fabrycznym. Osobiście uważam, że nie stałoby się nic strasznego, a forum nie poniosło żadnej straty, gdyby temat o mojej maździe poleciał do kosza, a takich tematów, gdzie nic się nie dzieje od lat jest więcej. Co do słuszności decyzji pod względem nagradzania klubowiczów, to nie ma to tak naprawdę żadnego sensu. Ludzie zaczną pisać w dziale tuning, albo w działach o konkretnych modelach i w efekcie będzie tylko większy bałagan i robota dla moderatorów. A żal pozostanie. Oczywiście dyskusja na temat w otwartym dziale przed zamknięciem tych postów nie miałaby żadnego sensu, co widać po postach tutaj, jednak sposób powiadomienia był niewłaściwy. A wystarczyło przygotować notkę informacyjno-przepraszającą i rozesłać do wszystkich, którym zamyka się tematy. Byłoby dużo przyjemniej. Swoją drogą ktoś napisał w temacie o nowych członkach zarządu, że dawno nie było zadymy i proszę bardzo ładna.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Forumowicz

Od: 14 kwi 2006, 13:20
Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L