Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez kinki » 12 cze 2013, 11:16

ok, dzięki :)
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6078 (452/183)
Skąd: Poznań
Auto: A4

Postprzez charlota » 12 cze 2013, 13:21

Pierogi z truskawkami wlasnej roboty:)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2012, 13:15
Posty: 253
Skąd: Gdynia
Auto: em-iks-trzy

Postprzez Xenocyd » 12 cze 2013, 13:33

charlota napisał(a):Pierogi z truskawkami wlasnej roboty:)


wypas! jutro będę miał to samo :)
a dzisiaj szaszłyki z drobiu i warzyw, wrzucone na grilla będą, później zjedzone
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2276 (102/157)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez Nightfall » 14 cze 2013, 22:05

Dzisiaj poszedł Gyros :)
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4111 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez slisman » 15 cze 2013, 18:29

i u mnie :P
niestety zamawiany z braku czasu – zaraz powinien dojechać (trochę spóźniony obiad: P)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Xenocyd » 17 cze 2013, 15:04

co jecie dzisiaj?
bo nie wiem co wciagnac...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2276 (102/157)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez Seraf » 17 cze 2013, 15:41

mam to samo ! Nie wiem co sobie zrobić albo zamówić. Jajek drugi dzień z rzędu mi się nie chce :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2009, 00:28
Posty: 3537 (2/15)
Skąd: Białystok
Auto: rower miejski :D

Postprzez JohnnyB » 17 cze 2013, 17:53

jakaś pomidorową zrobiłem, ale bym jakieś miecho zeżarł, tylko robić mi się nie chce.
Jutro może zrobię sobie karkówkę w ciemnym piwie i do tego jakieś śląskie kupię.
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2539 (46/88)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Ford Edge '18 3.5v6 SEL

Postprzez Xenocyd » 18 cze 2013, 08:54

Johnny, mów co i jak z tą karkówką ;)
Bo ciemnego piwa mam 1,5 skrzynki, karki też się znajdą. Mogę je oczywiście wrzucić na grill i popić piwem, ale skoro są alternatywy...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2276 (102/157)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez JohnnyB » 18 cze 2013, 10:45

Przepis banalny, jak dla faceta :–).

Karkówkę, marunujesz przynajmniej 12 godzin wcześniej. Marynata prosta, mięso nacierasz odrobiną soli, pieprzem, papryką. Przekładasz to cebulą pokrojoną w grube plastry. Można tutaj dodać nieco alkoholu wysokoprocentowego, zmiękczy mięso. Chociaż samo mięso będzie dusić się w piwie dość długo, dlatego nie trzeba się mocno do tego przykładać :–).

Powiedzmy że mięso zamarynowane.
Wyciągasz i przesmażasz karkówkę obustronnie, na odrobinie tłuszczu, krótko, tak po około 2 minuty n stronę, może być odrobinę dłużnej, tak aby była rumiana po obu stronach.
Wrzucasz do gara. Na patelnię po smażeniu (nie myta), wrzucasz cebulę pokrojoną w ćwiartki/ósemki, zależy od wielkości cebuli i przysmażasz. Przerzucasz ją także do gara. Możesz odrobinę piwa dodać na patelnię aby ściągnąć wszystko co na niej zostało :–).

Jak już masz wszystko w garze, dolewasz ciemne piwo i sok porzeczkowy. Do tego dorzucasz jagody jałowca, liść laurowy, odrobinę papryki ostrej i co tam jeszcze lubisz.
Dusisz w zależności od ilości piwa – sosu, od 40 minut do nawet godziny.

Jakieś 15-20 minut przed końcem duszenia, dorzucasz pokrojony w większa kostkę chleb razowy, najlepiej piętki same, ale możesz dorzucić także normalne kromki.
Chleb w miarę sprawnie zagęści sos, wiec jak masz mało mięsa i sporo gości, dorzuć więcej chleba, fajnie przesiąknie sosem i będzie miał świetny smak, do tego jak się rozgotuje zagęszczę sos i robi potrawę bardziej treściwą.

Mniej więcej na 0,7 kg karkówki (5-6 plastrów, nie trzeba ich obijać młotem, wystarczy przy marynowaniu delikatnie ręką rozklepać),
– 3 duże cebule – może być więcej :–)
– 4-5 jagód jałowca, zależy kto jak lubi, jałowiec jest dość specyficzny smakowo
– 400 ml ciemne piwo, w przypadku 0,5 karkówki, można wlać tak do 300 ml i w razie potrzeby dodawać pod koniec jeśli wyjdzie za geste. Ja używałem Portera, wtedy lałem niecałe 1 małe 330ml i dodawałem jakieś jasne, aby zrównoważyć smak, Porter jak dla mnie jest za odrobinę za ciężki.
– do 150 ml (do 3/4 szklanki ) syropu, soku zagęszczonego z czarnej porzeczki,
– jakiś pieprz w ziarkach,
– liść laurowy,

Ja jeszcze dodaję od siebie :P, odrobinę sosu sojowego, odrobinę oleju sezamowego i odrobinę tabasco.

Ciężko mi powiedzieć dokładnie ile czego, bo dodaję tak na "oko" a piwa zawsze kupuję więcej i gotuję mniej więcej w stylu "drink first cook later" więc mogłem o czymś zapomnieć hahaha


ha, znalazłem mniej więcej przepis jak ja to robię :D.
Poza tymi dodatkami, ale to wynika już z indywidualnych potrzeb.

..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2539 (46/88)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Ford Edge '18 3.5v6 SEL

Postprzez Xenocyd » 18 cze 2013, 11:00

<uklon>
se zrobię w sobotę albo jakoś tak <faja>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2276 (102/157)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez Koci@k » 19 cze 2013, 17:28

Ziemniaczki i pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym :)
Aśka
Avatar użytkownika
Koordynator ds. Klubowiczów
 
Od: 15 wrz 2011, 11:04
Posty: 5496 (435/228)
Skąd: Poznań
Auto: Grey Fūjin

Postprzez Nightfall » 19 cze 2013, 21:26

Zupkę warzywną zrobila żoneczka <serduszka>
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4111 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez JohnnyB » 19 cze 2013, 22:20

Sponsorem mojego postu jest LIDL.
Na obiad była z grila :
1. karkówka po bawarsku – dobre mięso, marynata nijaka,
2. karkówka po meksykańsku – łykowate mięso, ale dobrze zamarynowane, ostre,
3. jakaś kiełbasa, paczkowana – bez komentarza, zasypaliśmy to jakąś przyprawą i jakoś przeszła,

Nightfall napisał(a):Zupkę warzywną zrobila żoneczka <serduszka>


Ja bym się tak nie cieszył, jeśli żona gotuje to na pewno coś chcę i na 100% dosypała jakiś Ibuprom do zestawu........głową się dziś nie wytłumaczysz....
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2539 (46/88)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Ford Edge '18 3.5v6 SEL

Postprzez rajtkezjusz » 20 cze 2013, 08:56

ja na obiad 2 trzydziestki -głodne nakarmienia <nie powiem>
rajtkezjusz
 

Postprzez slisman » 20 cze 2013, 12:04

JohnnyB napisał(a):Sponsorem mojego postu jest LIDL.
Na obiad była z grila :
1. karkówka po bawarsku – dobre mięso, marynata nijaka,
2. karkówka po meksykańsku – łykowate mięso, ale dobrze zamarynowane, ostre,
3. jakaś kiełbasa, paczkowana – bez komentarza, zasypaliśmy to jakąś przyprawą i jakoś przeszła,


Mój dzisiejszy obiad też będzie wg Lidla :D
Penne z nowego przepisu Pascala albo Okrasy, nie wiem :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Nightfall » 20 cze 2013, 17:50

JohnnyB no zalezy co tez by moja żonka odemnie chciala :P Jesli mialoby to być tez cos miłego dla mnie to nawet bol głowy nie przeszkodzi :D

A dzisiaj na obiadek makaron z truskawkami :)
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4111 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez slisman » 21 cze 2013, 18:19

30 stopni upału –> jeziorko, grill, piwko ! :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez JohnnyB » 22 cze 2013, 12:04

eh.....nie mam pojęcia, ale coś na mieście,

najbardziej prawdopodobne to "wieprzowina z kimchi i tofu" w Dzikim Ryżu. ;–)
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2539 (46/88)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Ford Edge '18 3.5v6 SEL

Postprzez charlota » 27 cze 2013, 14:54

Spaghetti
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2012, 13:15
Posty: 253
Skąd: Gdynia
Auto: em-iks-trzy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 51 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park