Czateria... 2021

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez loockas » 13 cze 2024, 21:32

nemi, jak tam hak? <lol> U mnie cisza ze strony VWFS, więc odezwałem się do salonu. Pani z administracji obiecała że ktoś się odezwie, ale też coś im to wolno idzie. No ale spoko, ja mam jeszcze 2,5 roku na to <lol> Mniej spoko, że chciałem sobie kupić bagażnik na rowery i zacząć używać tego haka, ale teraz bym się bał gdzieś dalej jechać :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Beny » 14 cze 2024, 09:03

Może zdążysz :D Sprawdzałeś są platformy na 4 rowery? Bo u Ciebie chyba też 2+2?
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez JohnnyB » 14 cze 2024, 09:19

Kurde też musze takie pachołki postawić u siebie.
Mam próg zwalnający 2,5 metra przed furtką do ogrodu a przez niego wchodze do domu. Ludzie zjeżdzają na chodnik wzdłóż mojego płotu i można wychodząc z domu wpaść pod samochód.
Sąsaidka postawiła sobie magazynek i nic nie widac czy coś z lewej strony jedzie.

U sąsiada skracali sobie drogę przez jego miejsca parkingowe. Wiec załatwiły sobie 300 kg głaz.......już pierwszej nocy jeden koleś zakończył na im przejażdżkę przez osiedle.....
Łączni około 10 samochodów probowało ten głąz przestawić zderzakami :)
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez nemi » 14 cze 2024, 10:44

loockas napisał(a):nemi, jak tam hak?

Wszystko jest OK, urzędnik wykazał się rozsądkiem, więc wszystko jest OK bez tych wszystkich kombinacji. Tylko przy odbiorze mojego dowodu trzeba będzie wpis zrobić w CEPIKu.
Nie musiałem przechodzić męki z czerwonymi tablicami.

Z hakiem zapewne musisz pojechać sam na przegląd za 35 zł, a potem pójść do salonu, który rejestrował auto z dokumentem ze stacji diagnostycznej.

Przy okazji:
Szanowny Panie,
Uprzejmie informuję, iż zgodę na dod. tablicę można pobrać samodzielnie.
Zgoda będzie udostępniona w zakładce Samochody- Szczegóły umowy- Dokumenty. Z dokumentem proszę się udać do salonu dealerskiego, który rejestrował pojazd.
Z poważaniem,
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez MrShaleck » 14 cze 2024, 11:25

JohnnyB napisał(a):Ludzie zjeżdzają na chodnik wzdłóż mojego płotu i można wychodząc z domu wpaść pod samochód.
Sąsaidka postawiła sobie magazynek i nic nie widac czy coś z lewej strony jedzie.

No to sytuacja jest dokładnie taka sama u mnie. A sąsiad lata jak poparzony od wczoraj po sąsiadach (takich którzy mieszkają kawał dalej i tu nie jeżdżą) z wnioskiem żeby to usunąć/przesunąć :D
U mnie problem jest z wyjazdem, bo akurat to mój płot tak wystaje, że od niego jest zwężenie, więc ja pierwszy wystawiam nosa, że tak powiem.

hp.png

Dopisano 14 cze 2024, 11:27:

Największy hit to chyba i tak jest to, że wszyscy dookoła na mojego ojca psioczyli, że przy hopce stawiał clio i NIE DA SIĘ CHODNIKIEM ominąć hopki. Jego wina, że nie mogą przepisów łamać. Od razu widać na kogo ta hopka była potrzebna... :D
A clio stało na legalu pod płotem. Nie mamy innego miejsca, w którym by mogło stać na ulicy.
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Marcin
Forumowicz

Od: 29 cze 2011, 21:56
Auto: Mazda 626 Coupe F2T
BMW X3 35i F25 Msport

Postprzez brii » 14 cze 2024, 11:53

Znajomi rozwiązali ten problem zgłaszając do zarządu dróg informacje o tym, że ludzie jeżdżą chodnikiem i dodatkowo, że rowerzyści jadący chodnikiem wpadają na ludzi wychodzących z wózkiem dziecięcym przez furtkę.
Efektem było postawienie też na chodniku hopek ale o trochę innym profilu – dla samochodu dają efekt zderzenia z krawężnikiem ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez MrShaleck » 14 cze 2024, 12:01

Łojezu to by mój sąsiad zszedł na zawał, bo jeździ rowerkiem :D

U nas ulice prostopadłą jest nowa asfaltowa piękna DDR, ale pechowo koło paczkomatu. Więc kierowcy sobie wlatują 50m wcześniej i cisną chodnikiem/ddr pod paczkomat, bo trzeba do środka wjechać. A wkoło skrzyżowania są 4 zatoczki, gdzie można zaparkować, ale to by trzeba się przejść z 30-50m :/
Potem wyjeżdżają wzdłuż przez pasy na skrzyżowaniu.
Policja i SM nie widzi problemu :P
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Marcin
Forumowicz

Od: 29 cze 2011, 21:56
Auto: Mazda 626 Coupe F2T
BMW X3 35i F25 Msport

Postprzez loockas » 14 cze 2024, 12:49

nemi napisał(a):Przy okazji:

Tak to wiem, już się orientowałem. Właśnie zamierzam od razu to załatwić skoro i tak muszę do nich jechać.

Beny napisał(a):Sprawdzałeś są platformy na 4 rowery? Bo u Ciebie chyba też 2+2?

Yep. Znalazłem Inter Pack New Spider 4. Są jeszcze z Thule takie 3 + 1, ale ten 1 jest na mniejszy rower – dla dziecięcego powinno być ok. Ten inter pack wyglada dość ciekawie. Niestety spore bydle z niego i wolałbym to najpierw przymierzyć i zobaczyć na żywo.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 14 cze 2024, 13:38

Ja też właśnie nieśmiało patrzę na te bagażniki, mam belki dachowe i w sumie mógłbym coś przewieźć nad samochodem, ale jednak wolałbym za... Podobno dużo wyższy komfort jazdy.
Jestem na jakiejś grupie na FB sprzedam kupię bagażnik, ale jeszcze się nie doktoryzowałem z tego. Nie miałem czasu się zabrać za to. Thule chyba jest najlepszy, ale drogi i najbardziej się boję, że jak zwykle nie będę miał czasu/chęci/pieniędzy, żeby gdzieś tak naprawdę pojechać i będzie tylko zamrożona kasa :D. Wolałbym coś tańszego. W tym tygodniu minęła 3 rocznica mojego nieużycia haka, za który zapłaciłem przecież pieniądze. Jedyny plus jest taki, że mam wydajniej chłodzony silnik i chłodnicę skrzyni biegów dzięki temu (podobno).

loockas napisał(a):Są jeszcze z Thule takie 3 + 1, ale ten 1 jest na mniejszy rower – dla dziecięcego powinno być ok.

Tak, tam jest taka dostawka, chyba za 800 zł. Jest krótsza niż reszta na moje oko, bo oglądałem u sąsiada już. On sobie bardzo chwali ten bagażnik.

Tak czy inaczej, daj proszę znać co wymyśliłeś, jakbym był pierwszy, to też napiszę. Ale w moim przypadku pewnie wczesna jesień. Trochę (zbyt) ambitne plany wakacyjne zrobiłem, nie będę miał kiedy przez lipiec i sierpień, bo już więcej urlopu nie dam rady wziąć.
Forumowicz

Postprzez loockas » 14 cze 2024, 14:16

Też słyszałem, że dużo lepiej wozić rowery za niż na aucie. Natomiast ja tym raczej nie będę daleko jeździł. W takiej Cro mi rowery zbędne, bo w ten ukrop lepiej moczyć tyłek w wodzie. Ale jest dużo ciekawych miejsc w mojej okolicy gdzie są zarąbiste rodzinne ścieżki rowerowe (Wisła, Ustroń) i tam bym chętnie jeździł. To nie wymaga ani urlopu, bo jestem tam w godzinkę. Dopiero od tego roku tak naprawdę jeździmy w komplecie rowerami, bo najmłodsza ogarnęła i wskoczyła na większy rower, który już jakoś jedzie. Rok temu trasa 2-3km to było wszystko. Też nie mam ciśnienia jeszcze na ten sezon ale może się uda jeszcze w tym roku. Taki bagażnik też sam wykorzystam. Kiedyś się wybrałem do Bielska z własnym rowerem i było mega pojeździć po górach. Wtedy go zapakowałem do Scenica po prostu :P Robię nieśmiało podejście do eMTB, to myślę że tym bardziej bym był częściej w górach.

nemi napisał(a):Tak czy inaczej, daj proszę znać co wymyśliłeś

Musze gdzieś podjechać i zobaczyć jedno i drugie rozwiązanie. Ten interpack mnie kusi, bo ma jednak 4 pełne miejsca. Starsza córka już ma rower w zasadzie jak dla dorosłego. Pewnie za 2 lata młodsza wsiądzie na taki sam i zrobią się juz 4 duże rowery. Muszę się przyjrzeć tej dostawce, na ile to jest praktyczne czy moze zrobione na siłę. Chociaż po Thule spodziewam się raczej solidnej jakości.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 14 cze 2024, 14:52

Hmm, w sumie ja też mógłbym gdzieś podjechać i bez urlopu, ale po prostu już znam życie <rotfl>.
Jak człowiek jest w rozjazdach przez jakiś czas, to trzeba w weekend posiedzieć czasem w chacie i coś zrobić, nadgonić jakieś zaległości, posprzątać.

Też w ogóle nie myślę o braniu gdziekolwiek poza PL rowerów. Ale np. marzy mi się przejażdżka z Chałup do Helu na przykład. Mogłoby być super.

Chyba już ze 3 lata zmieniam też rower, ostatnio więcej jeżdżę, myślę, że w ciągu ost. miesiąca przejechałem więcej niż w poprzednich latach przez rok. Nie mogę biegać, a potrzebę ruchu mam. No i wiek smutny się zaczyna, tak trochę mam poczucie, że trzeba trochę zacząć dbać o organizm, a nie tylko eksploatować <glupek2>. Ale wracając do roweru: po prostu nie wiem jaki typ sprawdziłby mi się najbardziej. Żeby lekko się jeździło, żeby nie wywracać się na byle piachu w lesie (teraz taki mam), żeby był wygodny i po prostu uniwersalny. Wykluczam jakieś zjazdy po górach czy czymś takim, nawet jeśli bym miał gdzieś jeździć, to "normalnie". Jak byłem nastolatkiem, to miałem górala Rometa, bardzo fajnie mi się jeździło i wygodnie, ale ciężko po asfalcie. Ukradli mi go 20 lat temu i od tamtej pory już na góralu nie jeździłem.

Dopisano 14 cze 2024 14:56:

loockas napisał(a):Też słyszałem, że dużo lepiej wozić rowery za niż na aucie.

Sąsiad od tego bagażnika ma własnie też na dach i gadałem w ub. tygodniu o tym. Na dachu woził w Tiguanie (chyba to był Tiguan – taki paskudny czołg od VW w każdym razie) i strasznie był niezadowolony – spalanie bardzo w górę, hałas dramat i wrażenie, że to zaraz odfrunie jak wiało jeszcze dodatkowo. A za autem cisza, spalanie tylko trochę wyższe i dużo mniej trzeba się namęczyć z przymocowaniem tego do auta.
Forumowicz

Postprzez loockas » 14 cze 2024, 15:44

nemi napisał(a):dużo mniej trzeba się namęczyć z przymocowaniem tego do auta.

No to dla mnie najważniejszy argument. Nie wyobrażam sobie pakowania rowerów na dach. A potem jeszcze się zastanawiać czy gdzieś nimi nie przywalę :P Masakra.

nemi napisał(a):Żeby lekko się jeździło, żeby nie wywracać się na byle piachu w lesie (teraz taki mam), żeby był wygodny i po prostu uniwersalny.

Cross lub trekkingowy w zależności od upodobań.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Gib » 14 cze 2024, 15:45

Ja swój woziłem wyłącznie w aucie (najdalej na mazury) dlatego wybieram sedany żeby było ciężej wkładać.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez JohnnyB » 14 cze 2024, 17:48

brii napisał(a):Znajomi rozwiązali ten problem zgłaszając do zarządu dróg informacje o tym, że ludzie jeżdżą chodnikiem i dodatkowo, że rowerzyści jadący chodnikiem wpadają na ludzi wychodzących z wózkiem dziecięcym przez furtkę.
Efektem było postawienie też na chodniku hopek ale o trochę innym profilu – dla samochodu dają efekt zderzenia z krawężnikiem ;)

Ja nie mogę, to droga wewnętrzna wiec nie mam gdzie tego zgłaszać. Miast miało je przejąć ale jakoś się nie spieszy. Oświetlenie też za własne robiliśmy.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Beny » 14 cze 2024, 19:38

nemi napisał(a):Też w ogóle nie myślę o braniu gdziekolwiek poza PL rowerów. Ale np. marzy mi się przejażdżka z Chałup do Helu na przykład. Mogłoby być super.
będzie, jak trafisz na pogodę świetna trasa. W zeszłym roku zaliczyłem tylko startowałem z Jastrzębiej Góry. Najlepsze że nie musisz brać swoich rowerów, na wlocie trasy we Władku jest wypożyczalnia. I pamiętaj że na pociąg powrotny trzeba bilet na rower zaklepać, jak jechałem w przedziale rowerowym było powiedzmy 12miejsc, ale w tym okresie zabierali po 6 rowerów i ani jednego więcej. Konduktor był nieugiety.

Jaki użytkownik bagażnika dachowego mogę powiedzieć że największy minus to preedkosc. O ile na krótkich trasach to nie problem,to jazda z Krakowa do Jastrzębiej ~120km/h jest męcząca.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez loockas » 15 cze 2024, 19:47

nemi napisał(a):Z hakiem zapewne musisz pojechać sam na przegląd za 35 zł, a potem pójść do salonu, który rejestrował auto z dokumentem ze stacji diagnostycznej.

Dokładnie tak. VWFS odpisał że mam zrobić przegląd na swój koszt ofc, udać się do salonu wraz z dowodem rejestracyjnym i poprosić o poprawienie tego w wydziale komunikacji. I najlepsze na koniec, za to wszystko ja mam jeszcze zapłacić 250zł netto <lol> Lekka żenada, ale zobaczymy jeszcze co salon na to powie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 15 cze 2024, 20:24

Tak, to jest masakra. Ale chyba wszystkie marki tak robią, bo przed wydaniem auta nikt nie jedzie na stację diagnostyczną. A potem robota jest w zasadzie taka sama jak przy rejestracji samochodu, człowiek z salonu idzie do urzędu fizycznie i temat ogarnia. Ja też nie wiedziałem, że to tak wygląda. W ogóle to przez 3 lata nawet nie sprawdziłem, czy mam ten hak w dowodzie.
Forumowicz

Postprzez loockas » 15 cze 2024, 21:30

No ja rozumiem, ale z drugiej strony powiedzmy ze zamówiłem u nich auto z hakiem. Opłatę za rejestracje auta wzięli przy podpisaniu umowy. Nie przypuszczałbym nawet, że tego haka nie będzie w dowodzie... Ale mój błąd, nie sprawdziłem odbierając auto.

A jeżeli tak faktycznie celowo robią, to wypadałoby o tym poinformowac że kupił pan u nas auto z hakiem, ale my go nie wbijamy w dowód – przegląd lezy po pana stronie. Nic takiego nikt nie mówił.

Rzuciłem im propozycję żeby mi w ramach jednej opłaty wyrobili trzecia tablicę (za to też wołają 250zł) i uzupełnili ten hak. Na logikę to będzie jedna wizyta w WK. Przegląd zrobię sam. Zobaczymy czy się zgodzą.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Neonixos666 » 15 cze 2024, 23:31

Dalej przy odbiorze nowego auta jest rezerwa aby dojechać do najbliższej stacji? Zawsze jak odbieraliśmy nowy samochód to sprzedawca na koniec przypominał o zatankowaniu.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez nemi » 16 cze 2024, 00:17

Tak, słabe to jest, że nie informują. Nie wiem dlaczego ja mam to wiedzieć tak naprawdę.

Btw, dziś widziałem Maybacha z rejestracją G0 BIEDA <lol>
Forumowicz