Już w zeszłym roku BDO ich nieźle dojechało
Czateria... 2021
Nie ma się co dziwić, że usługi mechaników poszły do góry.
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
marek napisał(a):Neo chodziło chyba o to, że ten sam silnik w osobówce ma mniej oleju
to nie wyłapałem

Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Szyna napisał(a):Nowe samochody podobno w książkach serwisowych mają już podane że można od wymiany do wymiany z litr oleju dolaćI to nie musi być Mazda
tak było zawsze – nawet jest napisane, żę 1litr na tysiąc km może brać – podobno niektórzy już piszą 1,5 litra
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
W Hyundaiu Ioniq nie ma takiej wzmianki, za co szacun – muszą być pewni swojego produktu
. W ogóle chyba teraz najfajniejsze samochody produkują (ale nie mają modelu dla mnie i nie wiem czy nie są głośne – w testach trochę słychać narzekań).
Dopisano 15 lut 2022 17:25:
Istnieje fajne Ranault
, tylko żeby siedzenia były jakieś normalne, a nie takie płaskie stołki bez jakiekokolwiek trzymania bocznego.

Dopisano 15 lut 2022 17:25:
Istnieje fajne Ranault

nemi napisał(a):W Hyundaiu Ioniq nie ma takiej wzmianki, za co szacun – muszą być pewni swojego produktu.
W tym Zoe może tez nie trzeba oleju dolewać
Co do głośności to jest to niestety prawda. Korea wciąż odstaje od Europejczyków ale i tak jest lepiej niż np w Mazdzie. Na nowa Sportage testerzy narzekają, ale podobno i tak jest lepiej jak w Rav4. Ja dla sportu spróbuje wiosna nieco poprawić fabrykę, zobaczymy jaki bedzie efekt. Nie mam pomysłu na inny samochód wiec poeksploatuje jeszcze Ioniqa skoro oleju nie bierze
Ostatnie poprawki w Jeepie
. Lampy z nowymi środkami z EU
. Dziś złożyłem przód. Dobrze że amerykanie potrafią tak auto zaprojektować że przy pomocy tylko śrubokręta, 10 i 13 można zdemontować wszystko
.
No i jeszcze plastikowe nity, ale to szybki temat.
No i jeszcze plastikowe nity, ale to szybki temat.
..::Born To Rise Hell::..
marek napisał(a):chyba nie to samo, bo bez przeglądu
Ta wymiana oleju i filtrów to jest ichniejszy przegląd.
Dzisiaj słyszałem od gościa który kupił 2 lata temu u nich Espace jak zrobili mu przegląd. Gość robi max 5kkm rocznie.
Pojechał po 2 latach na "przegląd"
Następnego dnia zaproszono go po odbiór, dostał fv z listą zrobionych rzeczy, m.in wymiana filtra powietrza. Jako że sam trochę dłubie, zajrzał pod maskę i stwierdził że kurz jak był na obudowie tak jest i raczej nikt nie wymieniał niczego.
Odwiedził ich i ofc, usłyszał, że nie może być w warsztacie jak będą grzebać przy aucie bo "BHP".
Wkurzył się, poszedł na parking, wyjął filtr i rzucił kierownikowi serwisu w tumanie kurzu filtr po 1 dniu używania.
Dostał przeprosiny i 10% rabatu na kolejny serwis.
Stwierdził że ... nie skorzysta.
marek napisał(a):miejska legenda szerzona przez januszy z warsztatów "z fakturką to trzeba doliczyć podatek i vat"
Korzystam z Januszy, którzy zawsze i bez pytania wystawiają fv. I kwota zawsze jest taka na fv jak ustalana przed robotą. Bez dodatków.
Dopisano 15 lut 2022 19:25:
JohnnyB napisał(a):że przy pomocy tylko śrubokręta
Też do wyboru krzyżak lub płaski?
W Chryslerze każdym dało radę.
Ojciec coś wysłuchał że wojna ma być, łoszalał 
loockas napisał(a):Zastępczy?
Tak. Naprawę super sprawa – wiadomo, mam nieco inne wymagania, chciałbym mieć auto nieco większe i może Zoe to nie jest dokładnie "to", ale wrażenia elektryczne na mega, mega plus. Nie spodziewałem się, że aż tak fajnie to się napędza.
Jak tak porównam wrażenia z Arteonem, to przy stałej prędkości mam chyba jednak ciszej niż w aucie elektrycznym (porównując np. 50 km/h w jednym i drugim), powyżej 110 już na pewno mam ciszej, ale przy przyspieszaniu jest jednak lepiej w elektryku i to przyspieszanie bez żadnej zwłoki i podaż momentu obrotowego natychmiast to jest coś, w czym można się zakochać

BTW – myślałem, że ma lepsze osiągi niż VW i jestem aż zaskoczony, że przyspiesza aż w 9,5 sekundy (VW 7,7). Nie robiłem takiego startu 0-100, ale gdybym miał zgadywać, to pewnie myślałbym, że poniżej 7.
Naprawdę

Ostatnio edytowano 15 lut 2022, 20:59 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
Jak Renatę kupowałem z salonu to stał taki ZOE, z kapci wyrywa cena jak za tak małe auto.
nemi napisał(a):W Hyundaiu Ioniq nie ma takiej wzmianki, za co szacun – muszą być pewni swojego produktu
Ale z drugiej strony praktycznie każdy mieszkaniec miasta dojeżdżający do pracy w miescie Ioniqiem powinien zmieniać olej co 7500km lub 6 miesięcy wg instrukcji (jazda w trudnych warunkach to poniżej 8km latem i 16km zimą)
no i to jest hit
"Sprawdzać poziom oleju silnikowego i szczelność silnika spalinowego co 500 km oraz przed każdą dłuższą jazdą"
Szczelność silnika co 500km ? chyba nie wierzą w swoje uszczelki
Dopisano Wt lut 15, 2022 21:03:17:
nemi napisał(a):i to przyspieszanie bez żadnej zwłoki i podaż momentu obrotowego natychmiast to jest coś, w czym można się zakocha
to jest mega sprawa w elektryku. A jak ma więcej mocy to wogóle. Mimo, że EQC na papierze przyspiesza gorzej od C63 to wrażenie jest jakby przyspieszał dwa razy szybciej właśnie przez tą płynność a do tego liniowość przyspieszenia.
btw ja w Mercedesie jedynym zastępczym zrobiłem około 30tys km w sumie, raz miałem go pół roku nawet najdłużej

Tam jest wiele śmiesznych do.pochronow producenta. Tez mnie ta szczelność rozbawiła. Tak czy owak blisko 50kkm za mną i olej zmieniam raz do roku
Ewentualne problemy liczę, że będą problemami drugiego właściciela
Co do elektryka, to jeżdziłem póki co tylko Smartem od Brii i nie wiem co mi bardziej psychikę rozwaliło – dynamika czy to że ten wózek na zakupy zawrócił na jednym pasie drogi
Kupie sobie EV jak tylko wybuduje miejsce gdzie będę go mógł ładować 
Co do elektryka, to jeżdziłem póki co tylko Smartem od Brii i nie wiem co mi bardziej psychikę rozwaliło – dynamika czy to że ten wózek na zakupy zawrócił na jednym pasie drogi

loockas napisał(a):Kupie sobie EV jak tylko wybuduje miejsce gdzie będę go mógł ładować
Firanki już kupiłeś?

- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07