Czateria... 2021
Ja bym założył ale muszę przełożyć stronami opony na jednej osi, a do wulkanizatora nie jest mi nigdy po drodze. 
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
dziś awaria w Ducato, po 85 tyś zaczęło grzać się koło lewe tylne. Klocki są w stanie jak by miały przejechane z 10 tyś i przejechały by kolejne 85 tyś. Za to tarcza już ma duży rant i jest do wymiany. Pierwszy raz widzę że klocki są ok a tarcza zajechana. Wyczyszczone, przesmarowane i do czwartku ma to wytrzymać bo umówiony jestem już u mechanika na wymianę kompletu, oby się nie grzało. Martwi mnie zacisk bo gumka spadła i syfu się dostało, zobaczymy czy da się to uratować jak nie to nowy zacisk trzeba będzie. Huśkę zacząłem czyścić, ojciec uratował tłumik więc zaoszczędzone 50zł
Neonixos666 napisał(a):Klocki są w stanie jak by miały przejechane z 10 tyś i przejechały by kolejne 85 tyś
To zostaw te kolcki – wszak orydżynały są, po co je wymieniać jak są dobre.
Ratatuj planetę..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
zadra napisał(a):To zostaw te kolcki – wszak orydżynały są, po co je wymieniać jak są dobre.
Ratatuj planetę..
nie śmiej się, na grupie Seata ktoś zrobił swap hamulców z Cupry do zwykłej wersji i zostawił stare klocki, wstawił nowe tarcze (nie wiem czy kupił zestaw bez tarcz czy czemu) a potem był zdziwiony, że klocek nie przylega i tarcza tylko w trochę ponad połowie się ściera.
Jak poszły komentarze, że po pierwsze zawsze nowa tarcza=nowy klocek a po drugie głupotą jest przy takiej wymianie zostawić stare klocki bo wymiana na nowe nic nie kosztuje w sensie robocizny to zaczął się rzucać że się g.o znają ludzie i to jego sprawa, że zostawia stare klocki, tylko chce wiedzieć czemu nie biorą tarczy w całości

Cała akcja przy klockach wartości 200-300zł przy aucie za ~50k pln
Każdy ma prawo do swojego zdania i każdy ma prawo do nauki na własnych błędach
.
Ja w i10 mam co roku akcję bo nie chce mi się porządnie zrobić tylnych hamulców. Ciągle jakiś klocek mi się blokuje i nie przylega do tarczy więc słabo hamuje. Przy okazji wiosennego przeglądu rozbieram, czyszczę, smaruję, wymieniam te bardziej zużyte i składam z powrotem. I tak od kilku lat. Na szczęście przegląd przechodzi . Ale teraz to już chyba tarcze do wymiany więc pewnie wreszcie zrobię porządnie.

Ja w i10 mam co roku akcję bo nie chce mi się porządnie zrobić tylnych hamulców. Ciągle jakiś klocek mi się blokuje i nie przylega do tarczy więc słabo hamuje. Przy okazji wiosennego przeglądu rozbieram, czyszczę, smaruję, wymieniam te bardziej zużyte i składam z powrotem. I tak od kilku lat. Na szczęście przegląd przechodzi . Ale teraz to już chyba tarcze do wymiany więc pewnie wreszcie zrobię porządnie.
Ja sobie te swoje stare oryginalne zostawiłem
– zawsze mogę wrócić do oryginału (przed sprzedażą )

– zawsze mogę wrócić do oryginału (przed sprzedażą )

Ale ten czas płynie... myślałem, że już dawno stoi u Ciebie 
Pochwal się jak już opadną pierwsze emocje
Pochwal się jak już opadną pierwsze emocje
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
Ducato zarabia na swój serwis więc hamulce mają działać na 100%. Wpadnie nowy komplet i zobaczymy co z zaciskami. Dziś już się nie grzało koło więc nie jest źle. Jak widziałem na wulkanizacji to z przodu nawet dużego rantu nie mają tarcze a klocek jeszcze sporo ma mięsa, ciekaw jestem ile km wytrzymają bez dotykania.
Jest dobrze, na prawdę dobrze. Odpalił od strzału, ładnie pracuje, mniej roboty niż mi się wydawało.
Wzmocnienie wymienić, wydech podwiesić i przespawać nową końcówkę. Zderzak do poklejenia. klapa do wymiany.
Sądziłem ze będzie gorzej, a jest na prawdę zadbany.
20 calowe felaszcze robią robotę.
Jutro śmigam po klapę, w międzyczasie papiery, w weekend robię elektrykę na tył – przeciwmgielne chce podłączyć i zrobić światła z tyłu. Przód jeszcze do przemyślenia co będzie.
Wzmocnienie wymienić, wydech podwiesić i przespawać nową końcówkę. Zderzak do poklejenia. klapa do wymiany.
Sądziłem ze będzie gorzej, a jest na prawdę zadbany.
20 calowe felaszcze robią robotę.
Jutro śmigam po klapę, w międzyczasie papiery, w weekend robię elektrykę na tył – przeciwmgielne chce podłączyć i zrobić światła z tyłu. Przód jeszcze do przemyślenia co będzie.
..::Born To Rise Hell::..
EEE myślałem że tylko przypudrowany złom łatany z trzech do zdjęć a tu na prawdę ktoś sprzedał fajne auto
Szukaj dolców po schowkach
Szukaj dolców po schowkach
Też się bałem.....jutro porządnie obejrzę, muszę jeszcze foty do akcyzy zrobić, ale niezapeszająca jest na prawdę ładny. Środek też w bardzo dobrym stanie jak na 7 lat auta. Przybrudzony ale po przepraniu powinno być gites
.
Grunt że już nim jechałem
.....
Nie ma czujników parkowania.....:/ trzeba będzie coś zamontować....
Jutro robi listę rzeczy do zamówienia.. Będą musiały prawdopodobnie wskoczyć nowe opony.....20 cali zaboli :/
Grunt że już nim jechałem
Nie ma czujników parkowania.....:/ trzeba będzie coś zamontować....
Jutro robi listę rzeczy do zamówienia.. Będą musiały prawdopodobnie wskoczyć nowe opony.....20 cali zaboli :/
Neonixos666 napisał(a):Szukaj dolców po schowkach
A jak znajdziesz biały proszek, to nie wyrzucaj...
graty Johny!
Gorzej jak by znalazł pasażera na gapę.
Dobrze że zakres napraw mniejszy niż myślałeś to i budżet się lepiej zapnie.
Dobrze że zakres napraw mniejszy niż myślałeś to i budżet się lepiej zapnie.
Będę większość sam robił. Za zmianę świateł z tyłu, chcą 1000 PLN. Lamy kupiłem za 180, kilka metrów przewodów i peszle miałem. Interfejs z softem dedykowanym do Jeepa – 270 PLN
. Z 2 wstecznych (są 4, 2 na klapie i 2 na błotnikach) robię się migacze, wymiany wymagają żarówki na pomarańczowe. Zmiana w sofcie tylko.
Przy okazji przeprogramuje język ,jednostki, radio i cały licznik – jest cyfrowy. Lampy na przód raczej na razie kombinowane bedą poprzez dwukolorowe żarówki
.
Klapa idzie pod kolor i sam będę przekładał. Zderzak jutro zdemontuje i zobaczę czy da rade go pokleić, przy okazji wywiercę dziury pod czujniki parkowania.
Belkę ze szrotu wygarnąłem za 100 PLN, szlifierka, szczotka druciana, 250 ml epoksydu i lakier do felg stalowych i jakoś to wygląda
.
Jutro papiery do tłumaczeń, za tydzień przegląd, akcyza i może po mikołajkach oficjalnie wyjadę na drogę
Dzięki Panowie!
Przy okazji przeprogramuje język ,jednostki, radio i cały licznik – jest cyfrowy. Lampy na przód raczej na razie kombinowane bedą poprzez dwukolorowe żarówki
.
Klapa idzie pod kolor i sam będę przekładał. Zderzak jutro zdemontuje i zobaczę czy da rade go pokleić, przy okazji wywiercę dziury pod czujniki parkowania.
Belkę ze szrotu wygarnąłem za 100 PLN, szlifierka, szczotka druciana, 250 ml epoksydu i lakier do felg stalowych i jakoś to wygląda
Jutro papiery do tłumaczeń, za tydzień przegląd, akcyza i może po mikołajkach oficjalnie wyjadę na drogę
Dzięki Panowie!
sprawdź schowek pasażera, może masz zbędny balast
Gratulacje.
Gratulacje.
JohnnyB napisał(a):Grunt że już nim jechałem.....
Nie ma czujników parkowania.....:/ trzeba będzie coś zamontować.... :/
Eee tam czujniki "prawdziwy kiler nie ma czujników"
Super bryka

Może jak już będziesz z klapą walczył to dodaj kamerkę cofania.