Zmiany w strukturze naszego forum
matthies napisał(a):Widzę jednak, że mój pomysł kompletnie Państwu nie na rękę.
Yard napisał(a):Pomysł może dobry tylko przedstaw realizację.
Pomysł

Skoro ja widzę np.coś takiego:

...to "świeżak" zobaczy np. "Nie Masz wymaganych 20 (czy ileś tam ?) postów na forum MS"
Będzie zależało to Pociągnie
No to tyle ode mnie
-
miro62
Jak zabraniać to każdy wie i może podawać wiele przykładów.
Nie widzę tutaj z waszej strony sposobu funkcjonowania tego.
Postawcie się po drugiej stronie. Kupiłem Mazdę. Zarejestrowałem się na forum. Cieszę się zakupem. Czytam jak inni mają problemy. Nie znam się to się nie produkuję. Nagle samochód coś trafiło. Szukam na forum i nic nie ma. Wg regulaminu mam założyć nowy wątek, ale nie mogę. Nie mam określonej liczby postów. I co teraz? Piszę gdzie popadnie i co popadnie byle nastukać tych postów?
Nie widzę tutaj z waszej strony sposobu funkcjonowania tego.
Postawcie się po drugiej stronie. Kupiłem Mazdę. Zarejestrowałem się na forum. Cieszę się zakupem. Czytam jak inni mają problemy. Nie znam się to się nie produkuję. Nagle samochód coś trafiło. Szukam na forum i nic nie ma. Wg regulaminu mam założyć nowy wątek, ale nie mogę. Nie mam określonej liczby postów. I co teraz? Piszę gdzie popadnie i co popadnie byle nastukać tych postów?
kinki napisał(a):a może dla osób poniżej 10-20 postów umieszczenie wątku/posta po zatwierdzeniu przez moderatora. załatwi to też sprawę SEO
Nie strzelajmy sobie w stopy. Jeżeli forum utrzymuje się z użytkowników, to powinniśmy ich zachęcać do korzystania z forum. Zresztą, wielu nowych użytkownik pisze na forum, a zatwierdzanie każdego postu jest czasochłonne. Bezsens. Tak samo pomysł z dostępem do działów dla osób, które nie mają wystarczającej liczby postów. Restrykcje powinny dotyczyć kont, a nie informacji.
Jeżeli ktoś rejestruje konto by napisać parę postów, to jemu nie robi różnicy czy ma sygnaturę, ile ma miejsca w skrzynce czy może wstawić awatar. Jeżeli ktoś chce zostać na dłużej, to przy okazji będzie pisał posty. Dlatego uważam, że po danym limicie (np.20 postów) taki użytkownik zostałby starszym użytkownikiem i dostał parę udogodnień (awatary, sygnatury, może większe PW (oczywiście wszystko do ustalenia)).
Płatne konta miałyby kolejne udogodnienia – kolorowy nick, brak reklam, może jakieś zniżki w sklepie forumowym, większe PW. Można nawet większy awatar. Akurat tutaj sposób na zachęcenie osoby do zapłaty jest sporo. Koszta wiadomo do ustalenia, ale przy zniżkach do sklepu obroty by wzrosły (teoretycznie, bo trzeba by to jakoś reklamować). Taki użytkownik mógłby wykupić konto na rok i po roku odnowić jeśli nadal chciałby korzystać z tych udogodnień. Wtedy nie tylko powstaje świadomość, że wspieramy forum, ale także jest stały przychód dla forum. Oczywiście tacy użytkownicy stają się w pewnym sensie akcjonariuszami, więc zarząd działałby dla Nas, a nie pod swoje dyktando.
Myślę, że dużo tu napisałem i nie są to jakieś zasady/reguły, a jedynie sugestie, które wiem, że działały na innych forach. Pamiętajcie tylko, że gdyby nie my, forumowicze, to i forum by nie było.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mr_Bartek napisał(a):Pamiętajcie tylko, że gdyby nie my, forumowicze, to i forum by nie było.

Jak spędzałem pierwsze tygodnie/miesiące na tym forum to odnosiłem wrażenie że to jest forum a przy okazji Klub, a teraz wygląda na to że to Klub a przy okazji forum.
to jest forum a przy okazji Klub
I do takiego Klubu człowiek się chętniej chce zapisać
Pozabieraliście co się tylko da ,by tylko zostać Klubowiczem. Dlaczego?
Podpisy było zostawić tak jak były tylko moderować ten szajs ze szczególnym naciskiem na hurtowych sprzedawczyków.
Zaraz ktoś napisze ,że nie ma kto tego moderować. A no nie ma ,bo charakter forum nabiera kakaowych odcieni i nie wszystkim się jak widać to podoba.
I nie pisać mi tu proszę ,że jak mi się nie podoba to nie muszę tu wchodzić. Udzielał się będę ,bo po to jest forum, i nie robię tego dla siebie bo podpisu raczej nigdy nie używałem.
Jak forumowicz chce sobie ustawić podpis to nie,bo nie wolno "bo nie jesteś Klubowiczem", ale jakby chciał umieścić fotorelację z jakiejś złożonej i popularnej naprawy to już bardzo chętnie i Klubowiczem nie musi być...
Do dołożenia się na Klubowe nagłośnienie tez nie trzeba być Klubowiczem.
Więcej się nie będę rozpisywał bo jeszcze się ktoś obrazi.
Paweł napisał(a):To może zrobimy tak, że podpisy (i ew. inne uprawnienia) będą dla osób, które założą wątek w Naszych Mazdach? Nie chcę mieszać, ale widziałem przed chwilą coś podobnego na innym forum i spodobało mi się.
Sensowne propozycje zmian/działań eliminujących seo/spam/reklamowanie DG, bez tworzenia sztucznych podziałów wśród użytkowników forum, już tutaj padły – wystarczy po nie sięgnąć. Przedstawione powyżej rozwiązanie, podobnie jak wprowadzone niedawno „podpisy tylko dla Klubowiczów” do takich nie należą. Ile razy jeszcze trzeba napisać, że nie tędy droga.
miro62 napisał(a):A te inne, to jakie
Paweł napisał(a):Na forum, które miałem na myśli, chodzi np. o dostęp do czegoś w rodzaju naszej Bazy Wiedzy. Chociaż tam jest to (przynajmniej w planach) znacznie bardziej rozwinięte o konkretne fotorelacje/poradniki (u nas dostępne w poszczególnych działach dla wszystkich).
Kiepskie wzorce do naśladowania sobie wybrałeś. Pomysł ograniczania dostępu do informacji na forum, zgromadzonych przecież wspólnymi siłami, to byłaby kpina z użytkowników. Nie po to się tu udzielam, aby ktoś decydował, co kto z tego będzie mógł przeczytać.
Kierunek, w którym zmierza to forum, przyznam szczerze, staje mi się ideowo coraz bardziej odległy. Do tego stopnia, że miałem skasować konto, ale ostatecznie postanowiłem się z tym jeszcze wstrzymać zawężając jednak swój udział, na znak protestu, tylko do tego tematu. Będę obserwował dalszy rozwój wypadków.
Marcin napisał(a):Podpisy było zostawić tak jak były tylko moderować ten szajs ze szczególnym naciskiem na hurtowych sprzedawczyków.
Zaraz ktoś napisze ,że nie ma kto tego moderować. A no nie ma ,bo charakter forum nabiera kakaowych odcieni i nie wszystkim się jak widać to podoba.
Moderować ma kto, ale nie sama ilość się liczy, lecz jeszcze jakość a z tą nie jest najlepiej.
Przykład a propos spamu/reklamy. Cwaniak zamiast podpisu dodał załącznik. Na dodatek post jest zdublowany – już 3-ci dzień wiszą sobie w najlepsze i zero reakcji. Specjalnie nie zgłaszałem, aby zobaczyć, kiedy w końcu ktoś z moderatorów lub innych funkcyjnych zainteresuje się tym śmieciem…
viewtopic.php?f=329&t=175052
viewtopic.php?f=329&t=175051
Komentarz chyba zbędny.
Teraz jest. Wcześniej nie był.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
A ja zachodzilem w głowę co sie stało z moim podpisem
,jak czytam tem temat to jakbym sejmu słuchał ,m-Bartek twój pomysł z płatnymi ogłoszeniami jest do
, bo mam płacić za cos co chcem oddać za przysłowiowa flache ,jeżeli to dalej będzie zmierzać w tym kierunku to naprade do Niemca na szparagi żeby moc na forum cos naskrobac,a bordel jak był tak jest .

Siw-y napisał(a):Przecież jest.
Pytanie było o północy przez ZOOMik a zmiana kolorku ok 8 rano
Może by tak

-
miro62