Komentarze moderatorskie/ostrzeżenia powinny być albo ukryte, albo widoczne. A nie wybiórczo pokazywane wszystkim użytkownikom. Brakuje tu spójności.
Co do uczestniczenia w życiu forum, to chyba jednak tak nie jest; co pokazuje ostatnie parę postów. Nie zauważyłem aby zmiany dotyczące sygnatur były z nami, osobami które te zmiany dotyczą, konsultowane. Została wybrana opcja, która jest Wam, moderatorom/administratorom/redakcji, na rękę. Chętnie chciałbym być zaangażowany w zmiany wchodzące na forum, jednak jeśli zmiany dzieją się za zamkniętymi drzwiami to nawet największa chęć zaangażowania nie zmieni nic.
Tak samo było z kontami komercyjnymi. Było oburzenie, jednak nic nie zostało zmienione. Wiadomo, z jednej strony forum chce największego zarobku, z drugiej ludzie chcą płacić jak najmniej. Konflikt interesów. Osobiście uważam, że wprowadzenie kont płatnych dla zwykłych użytkowników byłoby złotym sposobem dla forum i użytkowników. Na poprzednich forach na których byłem użytkownikiem opcja płatnego konta pozwalała na większą skrzynkę PW, usunięcie reklam ze strony,
możliwość wstawiania ogłoszeń sprzedaży/kupna, sygnatury, zniżki w sklepie forumowym, brelok i list z podzięką za wsparcie forum. Nikt nie jest zmuszany do płacenia, a przynajmniej ludzie dostają wybór i nie muszą się męczyć przez z góry ustalone zasady.
* Sprzedaż aut/części na większości innych serwisów jest płatny, a tutaj marnuje się taki potencjał. Myślę, że wiele osób za drobną opłatą chciałoby wolałoby mieć opcję skorzystać z takich profitów kiedy inne opcje nie są dla nich dostępne (czytaj niżej).
Teraz aby posiadać sygnaturę trzeba sprzątać/zarządzać forum lub być klubowiczem. Rozumiem, by zostać klubowiczem trzeba spełnić 2/3 warunków, jednak po sobie wiem, że takie coś dla wielu osób nie jest wykonalne. Mój region to wyspy i daleko mam do spotów organizowanych tutaj. Zostają mi dwie opcje – udzielanie się na forum i na forum mojego regionu. Tylko region to przywiązanie do grupy, większe niż tylko posty na forum; także, przynajmniej dla mnie, taka opcja odpada gdyż nie mam jak dobrze zapoznać się z resztą osób w moim regionie. Mnie dzieli dystans, innych brak czasu itd.
*A przy okazji będzie mieli tak samo łatwo bo przecież żaden spamer nie zapłaci by spamować. Win-win.