– auto kupione w lipcu 2012 – czyli teoretycznie gwarancja do lipca 2015
– pierwszy przegląd w lipcu 2013 przy przebiegu 13kkm
– drugi przegląd w kwietniu 2014 przy przebiegu 35kkm
Umawiając się na przegląd ASO nie widziało żadnego problemu w przebiegu 22kkm pomiędzy przeglądami; po wykonaniu przeglądu, przy pytaniach o możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji, pojawiły się wątpliwości (no bo rzekomo można tylko 20kkm pomiędzy przeglądami)
Puściłem pytanie do Mazda Poland.
Odpowiedź – gwarancja wygasła bo zrobione między przeglądami ponad 20kkm.
Na razie prowadzę batalię słowno-pisaną bo wg mnie w warunkach gwarancji i instrukcji przeglądów, ktoś popełnił gafę i nie przewidział takiej sytuacji. W tabelce mamy: pierwszy przegląd – 12 miesięcy lub 20kkm w zależności co pierwsze; drugi przegląd 24 miesiące lub 40kkm w zależności co pierwsze. Ja z warunków drugiego przeglądu nie przekroczyłem żadnego bo ani nie minęły 24 miesiące ani nie przejechałem 40kkm. A tajemniczego zapisu "przegląd CO 20kkm" jakoś nigdzie nie widzę

Na razie zapowiada się walka z Mazda Poland ale obawiam się, że bez sądu ani rusz...
P.S. Ciekawostka: pomimo braku zapisów w warunkach gwarancji i instrukcji, producent z "dobrej woli" toleruje przekroczenie limitów o 1kkm i o 1 miesiąc (takie zapisy są natomiast wprost w OWU dodatkowego ubezpieczenia od kosztów napraw ale jak widać można dość swobodnie stosować te dokumenty do naszych sytuacji i w razie czego skrupulatnie pokazać nam

Postaram się poinformować o wyniku wojenki