Umiejscowienie wideorejestratora jazdy
A możesz rozwinąć temat? Co to jest to świecące w obd? Mnie jednak interesuje podpięcie w prąd który idzie do lusterka, bez ciągania kabli po samochodzie.
- Od: 4 cze 2022, 13:39
- Auto: Mazda 3 2019
Marek Mazdziak napisał(a):A możesz rozwinąć temat? Co to jest to świecące w obd? Mnie jednak interesuje podpięcie w prąd który idzie do lusterka, bez ciągania kabli po samochodzie.
To świecące to zasilanie Garmina. Możesz je wykorzystać do każdej kamerki czy innego urządzenia na USB. Poczytaj o nim na stronie producenta. Warto kupić, a i będziesz miał do każdego samochodu z obd2. Tak jak Kolega wyżej zauważył, założenie całości to 10min i nie widać żadnego przewodu.
Czytam, czytam i nie doczytałem – skąd wziąć stały +.
Mam Mazdę 3 wer. BM i chciałbym podpiąć Viofo A129 za pom. adaptera HK3, a więc z trybem parkingowym. Podprowadziłem sobie kable do skrzynki bezp. w kabinie (przy nogach kierowcy), ale z opisu skrzynki wynika, że chyba wszystkie bezpieczniki mają prąd po przekręceniu kluczyka. Czy się mylę?
Ktoś pisał, że bezpiecznik od audio ma stały +, ale on jest w komorze silnika.
P.S.
Kolega Palmer pisał, że miał kłopot z ukryciem "baryłkowatego filtra elektromagnetycznego, zlokalizowanego na kablu" w podsufitce. Mi się udało – trzeba mocniej odgiąć, najlepiej za pom. dołączonej łamanej "łopatki" i głębiej popchnąć.
Mam Mazdę 3 wer. BM i chciałbym podpiąć Viofo A129 za pom. adaptera HK3, a więc z trybem parkingowym. Podprowadziłem sobie kable do skrzynki bezp. w kabinie (przy nogach kierowcy), ale z opisu skrzynki wynika, że chyba wszystkie bezpieczniki mają prąd po przekręceniu kluczyka. Czy się mylę?
P.S.
Kolega Palmer pisał, że miał kłopot z ukryciem "baryłkowatego filtra elektromagnetycznego, zlokalizowanego na kablu" w podsufitce. Mi się udało – trzeba mocniej odgiąć, najlepiej za pom. dołączonej łamanej "łopatki" i głębiej popchnąć.
Seba z Aleksandrii napisał(a):Czytam, czytam i nie doczytałem – skąd wziąć stały +.
P.S.
Wszystkie w skrzynce bezpieczników w środku są stale aktywne, żadne nie są po stacyjce acc, tak więc z bezpiecznikiem audio to też nie jest prawdą.
Przymierzam się do montażu kamery tylnej i w związku z tym trzeba jakoś poprowadzić kabelek. W lokalnym ASO kosztuje to jedną roboczogodzinę, więc sporo za dużo i dlatego chcę to zrobić samodzielnie pod blokiem. Przyznam, że nie mam zacięcia majsterkowego i trochę się tego boję, a chcę to zrobić fachowo – bezpieczne i schludnie. Kabel będzie prowadzony prawą stroną. Pierwsza przeszkoda na drodze to słupek A, gdzie trzeba zdecydować, czy kabelek prowadzić górą (przy podsufitce) czy dołem, po słupku w dół i dalej wzdłuż progu. Zakładam, że ta druga droga będzie bezpieczniejsza i łatwiejsza, czy tak? Pytanie, co i w jaki sposób zdemontować, by nie uszkodzić i dotrzeć do szczęśliwego końca, czyli tylnej szyby w sedanie.
Witaj Kolego, a nie rozważałeś np. podłączenia prądowego do kamery na tylnej szybie uzyskania ze miejsca bagażnika ( nie znam 3 BP instalacji ), w przypadku gdybyś nie potrzebował podłączenia sygnału do kamery głównej. Wtedy obie kamery będą pracować osobno, a w razie potrzeby ( obyś takiej nie miał ! ) wykorzystasz zapis osobno jednej i drugiej. Pozdrawiam.
Poprowadź go podsufitką! Będziesz miał zdecydowanie mniej roboty i ogarniesz to w max 10 minut jak nie szybciej.
1. Zdejmij górną część uszczelki przednich drzwi oraz tylnych drzwi.
2. Zdejmij zaślepkę śruby słupka B (poważ ją od dołu!), opuść pas na dół, odkręć śrubkę.
3. Wciśnij kabel w łączenie słupka A z podsufitką i wprowadź go dalej pod uszczelką w podsufitce.
4. Odchyl górną część słupka B, którą odkręciłeś w pkt. 2. i wprowadź kabel dalej w podsufitkę.
5. Poprowadź kabel w podsufitce na wysokości tylnych drzwi.
6. Zdemontuj osłonę słupka C, albo w wariancie dla leniwych po prostu wciśnij kabel w łączenie słupka z podsufitką.
6. Voilà la!
Dołączam zdjęcia poglądowe. Mam hatchbacka, ale aż do tylnych drzwi wszystko będzie w sedanie tak samo. W gratisie dorzucam instrukcję demontażu słupka C jeżeli będziesz chciał/musiał się w to bawić.
Miłej zabawy i powodzenia!
1. Zdejmij górną część uszczelki przednich drzwi oraz tylnych drzwi.
2. Zdejmij zaślepkę śruby słupka B (poważ ją od dołu!), opuść pas na dół, odkręć śrubkę.
3. Wciśnij kabel w łączenie słupka A z podsufitką i wprowadź go dalej pod uszczelką w podsufitce.
4. Odchyl górną część słupka B, którą odkręciłeś w pkt. 2. i wprowadź kabel dalej w podsufitkę.
5. Poprowadź kabel w podsufitce na wysokości tylnych drzwi.
6. Zdemontuj osłonę słupka C, albo w wariancie dla leniwych po prostu wciśnij kabel w łączenie słupka z podsufitką.
6. Voilà la!
Dołączam zdjęcia poglądowe. Mam hatchbacka, ale aż do tylnych drzwi wszystko będzie w sedanie tak samo. W gratisie dorzucam instrukcję demontażu słupka C jeżeli będziesz chciał/musiał się w to bawić.
Miłej zabawy i powodzenia!
- Załączniki
-
C-pillar.pdf
- Instrukcja demontażu słupka C
- (256.76 KiB) Pobrane 33 razy
Palmer napisał(a):Przymierzam się do montażu kamery tylnej i w związku z tym trzeba jakoś poprowadzić kabelek.
Jaką masz kamerkę? Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad montażem zestawu z tylną kamerką po spotkaniu z jednym agresorem, który jechał za mną.
VIOFO. Konkretnie model A129-G Plus oraz dedykowany adapter zasilania w celu realizowania trybu parkingowego. Ostatnio dokupiłem do niej kamerę tylną oraz przycisk Bluetooth. Można oczywiście od razu kupić zestaw w jednym opakowaniu (kamera przednia i tylna).
Palmer napisał(a):VIOFO. Konkretnie model A129-G Plus oraz dedykowany adapter zasilania w celu realizowania trybu parkingowego. Ostatnio dokupiłem do niej kamerę tylną oraz przycisk Bluetooth. Można oczywiście od razu kupić zestaw w jednym opakowaniu (kamera przednia i tylna).
Wygląda ciekawie. Gdzie podpiąłeś stałe zasilanie do trybu parkingowego?
max441 napisał(a):Wygląda ciekawie. Gdzie podpiąłeś stałe zasilanie do trybu parkingowego?
Gniazdo zapalniczki, ale zlecałem to w ASO. Adapter schowany jest we wnęce konsoli środkowej, od strony kierownika, dzięki czemu jest możliwy łatwy dostęp do zmiany napięcia odcięcia zasilania wideorejestratora.