Cześć,
Ogółem jestem dość wyczulony na wszystkie dźwięki, szczególnie te z komory silnika, i od kiedy na stacjach pojawiło się niestety paliwo E10, mam wrażenie,że auto przy przyspieszaniu wydaje z siebie dużo większy "terkot" niż kiedyś.
Dodam tylko,że nie mam wersji X, a zwykły Skyactive G (122KM).
Pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy to oczywiście czujnik stukowy który przy obecnym biopaliwie może nieco świrować (a nie chce mi się też dodawać co tankowanie dodatków zwiększających liczbę oktanową, itp).
A jak u Was to wygląda? Zaobserwowaliście jakieś zmiany przy tankowaniu E10?
Głośniejsza praca na E10
Strona 1 z 1
Dziś udało się mi zaangażować kuzyna,żeby pogazował,a w międzyczasie można było włożyć głowę do komory silnika....i co się okazało,że terkot pochodził od...pokrywy silnika która w jednym miejscu wyskoczyła z zaczepu i generowała ów terkot z sąsiadującym elementem...
.
No ale lepiej w tą stronę...

à propos benzyny E10, jakie macie do tego podejście w kontekście silnika Sky-G i Sky-X?
Ja nadal będę tankować 95, choć ze względu na dodatek bioetanolu do teoretycznej wartości 10%, zmienię trochę swoje nawyki. Będę starał się nie czekać z tankowaniem aż zapali się kontrolka rezerwy i nie doprowadzać do dłuższych (kilkudniowych) przestojów auta przy minimalnym poziomie paliwa w baku.
Co do wrażenia, że auto jest żwawsze na E10 to może to być prawda. Próbuje to wyjaśnić dziennikarz motoryzacyjny M. Łobodziński w tym materiale, w którym porównuje wszystkie dostępne na stacjach paliw rodzaje benzyn:
https://youtu.be/oApSK9W28Rs?si=EjNiPpdM_WpHs89N
Ja nadal będę tankować 95, choć ze względu na dodatek bioetanolu do teoretycznej wartości 10%, zmienię trochę swoje nawyki. Będę starał się nie czekać z tankowaniem aż zapali się kontrolka rezerwy i nie doprowadzać do dłuższych (kilkudniowych) przestojów auta przy minimalnym poziomie paliwa w baku.
Co do wrażenia, że auto jest żwawsze na E10 to może to być prawda. Próbuje to wyjaśnić dziennikarz motoryzacyjny M. Łobodziński w tym materiale, w którym porównuje wszystkie dostępne na stacjach paliw rodzaje benzyn:
https://youtu.be/oApSK9W28Rs?si=EjNiPpdM_WpHs89N
G0rdon napisał(a):Dziś udało się mi zaangażować kuzyna,żeby pogazował,a w międzyczasie można było włożyć głowę do komory silnika....i co się okazało,że terkot pochodził od...pokrywy silnika która w jednym miejscu wyskoczyła z zaczepu i generowała ów terkot z sąsiadującym elementem....
Hehe jak w tych memach typu " Panie wlałem e10 i przednie amortyzatory do roboty"
czik3n napisał(a):Ja mam wrażenie, że na e10 auto jest żwawsze. Przepaliłem już z 6 baków i zero problemów poza tą większą dynamiką, ale może to po prostu placebo.
Mam podobne odczucia na skyX, nawet o tym nie pisałem, do czasu aż zrobię pomiary przyspieszenia
dark_luke napisał(a):Przepaliłem 3 baki i mam wstępne wrażenia o zwiększeni spalania na E10 o 0,3l na 100km.
Ta sama trasa 330km. Ale to na chwilę obecna.
chcesz powiedzieć, że masz 100% powtarzalność spalania na zadanej trasie i jako wynik różnicy podajesz 0,3l na 100km ?
Strona 1 z 1