Pomoc przy zakupie CX-30

Mazda CX-30 2019–

Postprzez NickManPL » 2 sie 2025, 16:13

Cześć wszystkim,

Poważnie rozważam zakup używanego Mazdy CX-30 z rocznika 2021 ale pierwsza rejestracja 2022 , w wersji Skyactiv-eX (186 KM, FWD, automat , Hikari ). To obecnie jedyny samochód na rynku, który spełnia moje oczekiwania. (Jest to zakup z programu skyselection, auto kupione w rozliczeniu od osoby prywatnej w cepiku też się zgadza, dostałem też raport mazdy z okresowymi przeglądami )

Zwracam się więc z prośbą do Was, drodzy forumowicze – jak oceniacie ten samochód pod względem awaryjności i ogólnej eksploatacji? Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Czy jesteście zadowoleni z użytkowania tego modelu?

Przyznam, że przed trafieniem na forum byłem niemal pewien, że CX-30 z silnikiem Skyactiv-eX to bezproblemowa konstrukcja. Po lekturze kilku wątków pojawiły się jednak pierwsze wątpliwości – stąd moja chęć zaczerpnięcia opinii od osób, które mają już doświadczenie z tym autem.

Mam kilka konkretnych pytań, być może były już poruszane, ale niestety nie udało mi się znaleźć jednoznacznych odpowiedzi:

• Akumulator i moduł eCall

Znalazłem informacje, że po 3–4 latach eksploatacji warto wymienić akumulator, ponieważ jego osłabienie może rzekomo doprowadzić do awarii modułu eCall. Podobno był przypadek, że rozładowany akumulator doprowadził do jego uszkodzenia (dziwne gdyż moduł ma własny akumulator) , co – jak wiadomo – wiąże się z niemałym kosztem w ASO. Czy ktoś może potwierdzić, że to realne zagrożenie? I czy faktycznie warto wymienić akumulator profilaktycznie? (jest jakiś konkrety powód że padają ? prócz akumulatora w schowku)

• Nagar i czyszczenie dolotu

Silnik posiada bezpośredni wtrysk paliwa, więc pojawiają się głosy o konieczności okresowego czyszczenia nagaru (co 30–40 tys. km). W USA podobna usługa to wydatek rzędu 400 dolarów – czy ktoś wykonywał to u nas i może podzielić się orientacyjną ceną i wrażeniami?

• Interwały wymiany oleju – czy mogą zaszkodzić?

Egzemplarz, który rozważam, miał wymiany oleju w następujących odstępach: ( Z Tego co się dowiedziałem trasy były długie 20% miasto a reszta expressówki )

1. przy 19 tys. Km (wszystkie filtry etc)

2. potem po kolejnych 18 tys. (wszystkie filtry etc)

3. następnie po 27 tys. (wszystkie filtry etc)

Z pozytywów – przy przebiegu 64 tys. km wymieniono świece zapłonowe, co mnie cieszy.

Samochód prowadzi się świetnie – nic niepokojącego nie zauważyłem – ale zastanawiam się, czy takie interwały mogły wpłynąć negatywnie na silnik (zwłaszcza ta 27-tysięczna przerwa). Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Zakładam, że będę użytkować auto do przebiegu około 200 tys. Km (lub więcej zależy) . Obecnie ma ono 76 tys., a rocznie pokonuję 11–12 tys. km. Po zakupie planuję:

wymianę wszystkich filtrów i oleju silnikowego czyli od razu po kupnie (co max. 12 tys. km)

wymianę oleju w skrzyni automatycznej od razu po kupnie (statycznie, co ok. 40 tys. km)

co dwa 2/3 lata wymiana płynu hamulcowego oraz zrobienie Klimy też

sprawdzenie stanu akumulatora (obecny "martwy", sprzedawca deklaruje naładowanie go przed sprzedażą, ale nie wiem, czy nie lepiej od razu wymienić – samochód stoi już od jakiegoś czasu, więc mam wątpliwości co do jego żywotności) i ładowanie go z tego co wiem warto to robić raz w tygodniu do pełna aby przedłużyć żywotność akumulatora

i wiadomo opony

Dla mnie to jest zakup na laaaata więc podchodzę do tego ostrożnie (brak gwarancji mazdy już co dziwne ale z tego co wiem nie był wybierany przedłużony pakiet)

Mogę dodać iż ja robię 95% tras to miasto (cykl mieszany) 5% autostrady

wiem trochę chaotycznie opisanie ale już tak mam...

bardzo auto mi się spodobało ale te rozterki ciągle nie dają mi spokoju... proszę o pomoc osób które użytkują te auto na co dzień.
Początkujący

Od: 27 lip 2025, 21:31

Postprzez Jarol30 » 3 sie 2025, 07:17

Witam kolegę. Posiadam cx30 z 21r tyle że Skyactiv-G 150ps i ciężko mi coś tobie doradzić szczególnie jeżeli chodzi o nagar w silniku bo u mnie przebieg to 23k km a olej wymieniam co 8 do 10k natomiast jak idzie o akumulator to potwierdzam że te autka mają problem, u mnie aso wymieniłem na nowy po 3 latach I w tym aucie co chcesz kupić podejrzewam że ładowanie za wiele nie pomoże bo jest to tzw ratowanie trupa, po za tym cx30 to bardzo dobry samochód.
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 18:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari

Postprzez Jacosław » 6 sie 2025, 21:06

I ja witam Kolegę. Podobnie, jak mój przedmówca, ja również mam e-skyactiv G 150 kucy więc do końca nie to co Ty. Nie jestem żadnym ekspertem, ani jakimś wielkim autorytetem, ale gdzieś na forach wyczytałem, że pierwsze skyactiv X były nieco problematyczne. Podobno te obecne już są ok. ale gdzie jest ta granica to nie wiem. Świece w X wymienia się chyba co dwa lata. Ogólnie eksploatacja tego silnika jest nieco droższa od G. O problemach z nagarem nie słyszałem, ale interwały 10-12 kkm to max. Ja jestem też osobiście zwolennikiem płukanek, ale nikomu niczego nie narzucam. Problemy z akumulatorem mają niemal wszystkie modele niemal wszystkich współczesnych marek. Chodzi o system start-stop i zasadę, że akumulator nie ładuje się, jak dawniej, podczas jazdy, tylko podczas odzyskiwania energii (hamowanie, hamowanie silnikiem). Podczas jazdy może się tylko trochę podładowywać. Praktycznie wszystkie nowoczesne auta jeżdżą z niedoładowanymi akumulatorami. Czasy, że akumulator wystarczał na 8 lat i więcej minęły bezpowrotnie. Jak wyjedziesz gdzieś np. na miesiąc i zostawisz auto na parkingu przy lotnisku, to po powrocie ... (nie będę psuł Ci humoru). Kup nowy akumulator i polecam dodatkowo dobrą automatyczną ładowarkę. Trochę żywotność akumulatora wydłużysz, ale cudów nie oczekuj. Ja mam CTEK i ładuję co ok 4 miesiące. Poza tym autko bardzo spoko. Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 4 wrz 2023, 20:29
Auto: Mazda CX30 2023/2024
150 KM AT, Exclusive-line, Comfort Black;Design;Driver Assistance & Sound

Postprzez krzychun » 6 sie 2025, 21:45

No te "eX" to te po pierwszych zmianach. Ale pierwsze X po aktualizacjach softu się jakoś też uspokoiły...

Tak patrząc po forum i problemach to ludzie tutaj mają problem albo z akumulatorem albo modułem SOS gdzie też podobno problemem jest bateria lub chip się odlutowuje? A i ciągle pytania o to, które wycieraczki pasują <glupek2> Nawet jakoś na składanie lusterek się przestali skarżyć – chyba je w końcu poprawili.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez yedi » 7 sie 2025, 09:09

Jacosław napisał(a):Chodzi o system start-stop i zasadę, że akumulator nie ładuje się, jak dawniej, podczas jazdy, tylko podczas odzyskiwania energii (hamowanie, hamowanie silnikiem). Podczas jazdy może się tylko trochę podładowywać.

Jeśli się nie mylę, to trochę mylisz akumulator 12V z baterią MH która odpowiada za i-Stop i faktycznie ładowana jest podczas hamowanie, ale bateria MH/system i-Stop nie odpowiadają za ładowanie akumulatora 12V, bo robi to alternator. Bateria MH, przynajmniej u mnie, rzadko i krótko bywa w pełni naładowana. Przeważnie to poziom około 50% lub nieco więcej. W autach z systemem start-stop, ale bez baterii MH, faktycznie, problem z niedoładowanymi/rozładującymi się akumulatorami występował.
Forumowicz

Od: 11 kwi 2022, 12:22
Auto: Mazda CX-30, 2021 r. Kanjo, e-SKYACTIV G 2.0, 150 KM, 2WD, MT

Postprzez corky1 » 7 sie 2025, 13:22

Jacosław napisał(a):I Świece w X wymienia się chyba co dwa lata. Ogólnie eksploatacja tego silnika jest nieco droższa od G

Świece w X wymienia się co 60 tys. km. Poza tą wcześniejszą wymianą świec niz w G (tam chyba co 120 tys. km), koszty eksploatacji zasadniczo nie różnią się.
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:42
Auto: Mazda 3 BP Hikari MT 2019

Postprzez struna666 » 9 sie 2025, 11:26

Witam ,problem z nagarem niestety występuje,a konkretnie z wtryskami(zanieczyszczone) nawet instrukcja o tym piszę w tabelkach okresowych przeglądów,poczytaj o błędzie p 1200

Dopisano 9 sie 2025, 10:29:

Zobacz
Załączniki
Screenshot_2025-07-31-16-13-40-847_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2025-07-31-19-38-04-098_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
Screenshot_2025-07-31-19-38-04-098_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
Początkujący

Od: 27 sty 2017, 22:40
Auto: mazd acx 30 m-hybryd poj. 2000 150KM 2021 rok

Postprzez krzychun » 9 sie 2025, 11:34

Jakoś nie specjalnie dużo jest problemów z nagarem w Mazdach, ale moim zdaniem wtryskiwacze, a problemy z nagarem w dolocie to 2 różne rzeczy.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez struna666 » 9 sie 2025, 12:03

Masz rację nie występuje ten problem częsty,ale się pojawia,a kolega pisał o nagarze w silniku a nie w dolocie,więc mozna uznać ,za od tego syfu wtryski też się zanieczyszczają (znam to z autopsji bo mnie ten problem dopadł)
Początkujący

Postprzez NickManPL » 11 sie 2025, 23:42

Dziękuje za odzew jaki dostałem :)

krzychun napisał(a):Jakoś nie specjalnie dużo jest problemów z nagarem w Mazdach, ale moim zdaniem wtryskiwacze, a problemy z nagarem w dolocie to 2 różne rzeczy.

Tutaj pojawia się temat wtryskiwaczy
czy warto też lać TEC 2000 Fuel System Cleaner? (Niby do paliwa na 4 razy na 50 litrów 1/4 tego magicznego specyfiku i 2/3 razy w roku wychodzi 3 razy w roku podobno bardzo łagodny... ) lub mogę pojechać do specjalisty i zlecić mu aby użył TEC 2000 Fuel Injector Cleaner do czyszczenie wtrysków ( raz do roku u specjalisty )
czy walić to i raz 3/4 lata jeździec na pełne czyszczenie dolotu. A przy większym przebiegu silnik (mam ty na myśli coś 180 tyś+ ) pozbyć się nagaru metodą orzeszkowa ?

tutaj to dla mnie zagadka jest co jak i jak często czy jeździć doraźnie czyścic dolot i będzie większy spokój czy jak .... zagadką dla mnie jest czemu nie używają bezpośredniego + pośredniego są obecnie producenci którzy tak robią i nie mówię tutaj o żądanych markach premium.

struna666 napisał(a):Witam , problem z nagarem niestety występuje, a konkretnie z wtryskami (zanieczyszczone) nawet instrukcja o tym piszę w tabelkach okresowych przeglądów, poczytaj o błędzie p 1200

Dopisano 9 sie 2025, 10:29:

Ciekawe co to za oryginalny środek nigdzie nic o nim nie ma prócz instrukcji a zakupić też samemu nie można (pewnie to jakiś znany specyfik z naklejką mazdy i tyle)
corky1 napisał(a):
Jacosław napisał(a):I Świece w X wymienia się chyba co dwa lata. Ogólnie eksploatacja tego silnika jest nieco droższa od G

Świece w X wymienia się co 60 tys. km. Poza tą wcześniejszą wymianą świec niz w G (tam chyba co 120 tys. km), koszty eksploatacji zasadniczo nie różnią się.

Właśnie też mi się tak wydawało. Dosyć często to święcę w porównani do G. (już nie wspomnę że są wypisane kraje gdzie robi się to co 10 tyś lub co rok to jest jakiś żart )

krzychun napisał(a):No te "eX" to te po pierwszych zmianach. Ale pierwsze X po aktualizacjach softu się jakoś też uspokoiły...

Tak patrząc po forum i problemach to ludzie tutaj mają problem albo z akumulatorem albo modułem SOS gdzie też podobno problemem jest bateria lub chip się odlutowuje? A i ciągle pytania o to, które wycieraczki pasują <glupek2> Nawet jakoś na składanie lusterek się przestali skarżyć – chyba je w końcu poprawili.

To dobrze patrzeć auto po drobnych ale jednak istotnych zmianach właśnie modele od 2021 to są te
„eX” lut też „eG”
Czyli modul e-call to jednym słowem loteria ..... co się zepsuje kur.. też przeszukałem ten temat i z tego co wiem najlepsza/najtańszą metodą jest kupić sprawny/używany moduł i wgrać w niego VIN obecnej mazdy w jakiej siedzi podobno jest garstka ludzi która to robi. ( drogo ale i tak taniej o 80-70% więc warto chyba...)
a o sam akumulator to poszukałem na forum i było że można relatywnie tanio naprawić akumulator/e-call bo to tylko 3 baterię (lutowanie 3 jako jedno i powinno działać , jakiś to ratunek w ostateczności)

https://allegro.pl/oferta/cr17335-bater ... 6968450971

Jeśli chodzi o lusterka to nie wiem jak to z nimi jest w mojej rodzinie była mazda 3 2013 po dziś dzień elektryczne lusterka działają a auto stało 85% czasu na zewnątrz.

Jacosław napisał(a):I ja witam Kolegę. .... . Poza tym autko bardzo spoko. Pozdrawiam.

W miedzy czasie właśnie też wpadłem na pomysł aby dodać płukankę ale udało mi się znaleźć iż jeśli auto ma pośredni wtrysk to wlać do silnika płukankę ale jeśli auto ma
bezpośredni wtrysk to wlać płukankę to dolotu samochodu jednocześnie czyszcząc dolot i silnik. ( Podobno najlepsza oraz polecana przez mechaników jest Tec engine flush 2000) I teraz zaczyna się inna jazda jak długo powinno się jeździć z taką
płukanką ? gdzieś podawali że do 100 km inni że 500-1000 a inni że około 200 (oczywiście na starym oleju który będzie zaraz zmieniać na świeży aby wylać wszystko co zeszło z silnika i dolotu). Mi się wydaje że im szybciej tym lepiej żeby nie uszkodzić silnika pozostałościami.

Właśnie wpadłem na to aby kupić ładowarkę do akumulator + jumpera. Jedno aby ładować regularnie samochód a drugie na wszelki wypadek jakby trzeba
było odpalić za granicą czy w kraju w razie w... . Od razu chętnie usłyszę jaki model używasz mają ich kilka ( ten niby dobry jest CTEK MXS 5 12V) udało się też znaleźć takie małe urządzenie do pomiarów podłączane na stałe kosztuje grosze a można kontrolować stan naładowania akumulatora. Cudów nie
oczekuje ale aby te 6 lat wytrwał z tymi doładowaniami i moją kontrolą.

Chciałem brać w sumie 150 konną wersję z 2021 ale dosłownie kupili mi przed nosem :( piękna była czerwona red soul mały przebieg i dobra cena (jak dealer'a ) i też hikari ale była aż 7 dni i się sprzedała a ja przyjechałem dnia 8... jak pech to pech (niby jeszcze była ale jeden drugiego nie poinformował etc trochę się wkurwiłem wtedy).

Bez bicia się przyznaje że mam auto w którym jest 9 letni akumulator i działa perfekto :)

Jarol30 napisał(a): Witam kolegę. Posiadam cx30 z 21r tyle że Skyactiv-G 150ps ..... bardzo dobry samochód.

od razu pytanie o akumulator jest to końcu część eskalacyjna czy gwarancja to obejmuje ? (coś sprzedawca wspominał że można w tej mazdzie przedłużyć ale ile i czy można to się dowiem ....)

Teraz już coś wiem zawsze +/–

Nasunęły mi się kolejne pytania

Czy bieżę wam olej ? (Przeważnie w okolicach 90 tyś jest naturalne że silnik bierze olej)
(dlatego też pytam o olej gdyż z tego co pamiętam gdzieś tak właśnie w okolicach 95 tyś silnik zacząć brać trochę oleju podobno to normalne dla tego silnika tak wiem że to 1 wersja Skyactive-G ,mazda 3 2013 )

Czy czujecie wyłączanie cylindrów ? już nie pamiętam gdzie ale znalazłem że bardziej czuć te odłącznie w wersji G niż X) i że najlepiej pracowały do 2021 a później tylko gorzej pracowała ta dezaktywacja cylindrów było czuć to. Sam jeździłem i ani razu nie poczułem tego.

ostatnie o akumulator czy jest jakiś większy akumulator lub sprawdzony/polecany przez was ? (może być ciut większy jeśli wejdzie/gdzieś też się doszukałem że wszedł większy o 5ah czy nawet 10ah) , musze zobaczyć o siedzieć w tej madzie ale wiem że mazda stosuje 55ah lub 60ah ) wolę dać więcej za dobrej jakości akumulatora o który będę dbać niż jak inni wydać jak najmniej a później płakać i co 2 lata wymiana.

ps. sorrki za takich chaos tak już mam :/
Początkujący

Od: 27 lip 2025, 21:31

Postprzez struna666 » 12 sie 2025, 06:14

Błąd Mazdy: P1200
Usterka: Kod usterki diagnostycznej DTC, błąd P1200 Mazda z silnikami benzynowymi SKYACTIV-G
Kod DTC P1200 jest związany ze zbyt ubogą mieszanką paliwowo-powietrzną, która wynika z nieprawidłowego działania układu zasilania paliwem.
• Moduł PCM, bazując na sygnale z przedniego czujnika tlenu (czujnika A/F), który określa zawartość tlenu w spalinach (EG), reguluje dopływ paliwa w celu zapewnienia optymalnej pracy silnika. Aby utrzymać te warunki, zapewniono:
– funkcję Feedback Correction Amount (FCA) do korygowania składu mieszanki paliwowo-powietrznej, gdy korekta jest wykonywana względem zadanego składu mieszanki paliwowo-powietrznej w danym momencie
– funkcję obliczonej wartości skumulowanej korekty Learning Correction Amount (LCA), która umożliwia korygowanie skumulowanych błędów długoterminowych
• Znaczenie parametrów tych funkcji: FCA – krótkoterminowa regulacja dawki paliwa na podstawie sygnału z przedniego czujnika A/F – SHRTFT1 i LCA – długoterminowa regulacja dawki paliwa na podstawie sygnału z przedniego czujnika A/F – LONGFT1 można sprawdzić odczytując parametry PID przez system M-MDS lub analogowo • Parametry mają wymiar [%] i ich suma jest używana przez jednostkę PCM do zwiększenia czasu trwania impulsu wtrysku paliwa o tę wartość w celu niezbędnej korekcji składu mieszanki

• P1200:00 to kod usterki wskazujący na stopniowe gromadzenie się osadów w układzie paliwowym, w tym we wtryskiwaczach paliwa. Jeśli osady nadal się gromadzą, kod DTC P0171:00 może zostać zapisany w module PCM i może zapalić się kontrolka Check Engine (patrz kod usterki Mazda: P0171 ). • Jeśli moduł PCM przewiduje, że kod DTC P0171:00 zostanie zapisany w przyszłości na podstawie historii korekcji paliwa z ostatnich 2400 km (1491 mil), kod DTC zostanie zapisany. • Osady można usunąć, dodając specjalny środek czyszczący do układu paliwowego w momencie ustawienia kodu DTC P1200:00.

Uwaga
• Po skasowaniu kodu DTC P1200:00 kod ten jest ponownie zapisywany do momentu uruchomienia urządzenia czyszczącego i usunięcia osadów. Kod DTC jest automatycznie kasowany po uruchomieniu urządzenia czyszczącego i usunięciu osadów.

Opis usterki:
• Zmniejszenie objętości wtryskiwanego paliwa przez wtryskiwacz

Warunki określenia:
• Przewidywana wartość sumy wartości korekcji sprzężenia zwrotnego paliwa (SHRTFT1) i wartości korekcji uczenia się objętości paliwa (LONGFT1) spełnia lub przekracza specyfikację

Możliwe przyczyny:
• Gromadzenie się osadów w elementach układu paliwowego na skutek stosowania paliwa niskiej jakości

Procedura naprawy:
― Sprawdź, czy ostatnio dodano środek czyszczący do osadów
― Napełnij zbiornik paliwem
― Dodaj środek czyszczący do osadów o numerze części Mazda K002-W0-001A

Uwaga:
• Jeśli zapisany jest kod DTC P0171:00 , należy wykonać diagnostykę zgodnie z listą kontrolną podręcznika napraw Mazdy przeznaczoną dla tego kodu.

Uwaga:
Mazda zaleca stosowanie środka czyszczącego co 10 000 km. Alternatywnie do dodawania środka czyszczącego, zalecamy profilaktyczne czyszczenie wtryskiwaczy.
Uwaga:
• Przy dużym przebiegu samochodu jednorazowe przepłukanie układu paliwowego osadami żywicznymi może prowadzić do odwrotnego rezultatu: ograniczenia dopływu paliwa przez wtryskiwacz.
• Żywica jest naturalnym produktem destylacji oleju napędowego do benzyny, nie rozpuszcza się w niej, nie odparowuje i osadza się na powierzchniach elementów układu paliwowego w postaci filmu. Zgodnie z GOST R 511105-97 zawartość rzeczywistych żywic w benzynie wszystkich gatunków, od A-80 do AI-98, nie powinna przekraczać 5 mg na 100 centymetrów sześciennych produktu naftowego.

Pomoc w zakresie diagnostyki komputerowej, testowania i czyszczenia wtryskiwaczy paliwa silników SKYACTIV-G Mazda można uzyskać umawiając się na wizytę telefonicznie: +7(495) 001-05-21.

Sekcje
Ceny
Usługi
Harmonogram konserwacji Mazdy
Części zapasowe
Gwarancja
Usługa Nippon
Łączność
Technologia i inżynieria
Kanał wideo
Następna karta
Moskwa, Zagorodnoje sh., d1, k2, s2

+7(495) 001-05-21

Kanał czatu Telegram Nippon Service Czat serwisowy Nippon

Poczta służbowa Nippon mazda@nipponservice.rf

Usługa Facebook Nippon Usługa Telegram Nippon Usługa WhatsApp Nippon Usługa VKontakte Nippon Usługa Yandex.Zen Nippon

Niniejsza strona internetowa jest przeznaczona wyłącznie do użytku osobistego, niekomercyjnego. Zawartość naszych stron internetowych ma charakter wyłącznie informacyjny i jest udostępniana „tak jak jest”. Nie udzielamy żadnych gwarancji co do dokładności treści. Czytelnicy powinni zachować należytą staranność i zasięgnąć porady specjalistycznej organizacji przed podjęciem jakichkolwiek kroków w celu wykorzystania informacji zawartych na tej stronie internetowej. Nie ponosimy odpowiedzialności za błędy, nieścisłości lub pominięcia znalezione na tych stronach. Ponadto niniejszym wyłączamy naszą odpowiedzialność za wszelkie roszczenia, żądania i szkody jakiegokolwiek rodzaju związane z jakąkolwiek treścią lub informacjami udostępnionymi na naszej stronie internetowej, w tym między innymi za szkody przypadkowe, szkody bezpośrednie lub pośrednie, odszkodowania kompensacyjne, utracone zyski lub w inny sposób z nimi związane.

Dopisano 12 sie 2025, 05:17:

Witam u nas jest praktycznie nie dostępny ,jeśli już to w serwisach,ale Mazda zaleca również tam środek(ja go dostałem w serwisie w Katowicach) i u mnie zadziałał.

Dopisano 12 sie 2025, 05:22:

A to orginal mazdy
Załączniki
1754116294619.jpg
Screenshot_2025-08-12-06-20-56-569_com.android.chrome.jpg
Początkujący