Wleciało oklejanie boczków drzwi i progów wewnętrznych.
Materiał z Ali, co do boczków to sam klej trzyma bardzo dobrze. Przednie boczki wymiarowo ok, niestety tylne żeby idealnie pasowały trzeba by docinać w czasie naklejania.
Ja przyklejałem bez docinki i niestety wyszło jak wyszło.
Teraz progi przód idealny wymiar, tył za długi powinien mieć coś około 33 cm.
Tak jak przód przykleił się i trzyma to tył można powiedzieć że się wcale nie trzyma?
Dlatego tył wylatuje z auta.
Poszukam na Ali mniejszych i może wymienię tylne boczki.
Nieoryginalne akcesoria do CX-30
Takie coś z Alego:
- Załączniki
-
- Montaż grilla wymaga zdjęcia tablicy rejestracyjnej i plastikowej podkładki pod nią. Na obwodzie grilla jest dwustronna taśma klejąca. Co prawda miejscami nie przylega do wnęki, ale to co jest, wystarcza. Kto chce, może usunąć taśmę oryginalną i dać nieco grubszą, chociaż wtedy może być problem z dociśnięciem grilla w żądane położenie. Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, bo resztę roboty robi podkładka pod tablicę rejestracyjną, tak że grill za – nomen omen – Chiny nie drgnie. Wygląda to nieźle, ale kupiłem przede wszystkim dlatego, żeby zmniejszyć ilość różnego rodzaju papciochów w tej wnęce.
Dolny grill pasuje ci bez podcięcia podstawy tablicy? W moim przypadku po montażu musiałem podciąć podstawę aby tablica nie była wygięta do przodu.
Dopisano 14 paź 2023, 17:42:
U mnie wleciał tylny spoiler.
Dopisano 14 paź 2023, 17:42:
U mnie wleciał tylny spoiler.
Darunia napisał(a):Dolny grill pasuje ci bez podcięcia podstawy tablicy? W moim przypadku po montażu musiałem podciąć podstawę aby tablica nie była wygięta do przodu.
Jak widać ze zdjęć, pasuje i nie jest wygięty. Nie musiałem podcinać podstawy. Być może przy montażu źle wsunąłeś dwa zatrzaski, znajdujące się przy dolnej krawędzi podstawy. One muszą zachodzić z zewnątrz takich dwóch, pionowych poprzeczek. Na początku też myślałem, że bez podcięcia się nie obejdzie bo podkładka odstawała, ale źle włożyłem te dwa zatrzaski. Zamiast od zewnątrz, dałem je między poprzeczki. Jak się połapałem i skorygowałem, wszystko spasowało.
Mam od mniej więcej roku. Z tym, że towar można wyhaczyć trochę taniej niż na Twojej przykładowej aukcji. Widziałem opcję za 399,59 zł (ja kupiłem za jeszcze mniej złociszy bo 365 zł.).
Banalnie prosty montaż i zero błota na wewnętrznej stronie tylnych drzwi.
Banalnie prosty montaż i zero błota na wewnętrznej stronie tylnych drzwi.
Ostatnio edytowano 19 lut 2025, 23:50 przez RobsonKa, łącznie edytowano 1 raz
To jeszcze z nieorginałów proponuję wskaźnik Lufi x podłączony pod gniazdo obd. Daję możliwość obserwacji temperatury płynu chłodzącego, oleju i wielu innych parametrów oraz diagnostykę z kasowaniem błędów włącznie.
Pytanie dot. mocowania dodatkowej kratki: Jaką długość kratki należy kupić? Występują dwie długości 31 cm i 26 cm. I drugie pytanie jak zdemontować podstawę plastikową tablicy rejestracyjnej. U mnie jest przymocowana do zderzaka pod zaślepkami dwoma nitami. Czy trzeba je rozwiercać? Dziękuję.
- Od: 5 lut 2025, 17:49
- Auto: Mazda CX 30 2020 Hikari 110 kw
Ja to bym się wstrzymał z tym rozwiercaniem, którego nie można "odwrócić" i naprawić ewentualnych szkód. W jednym z moich poprzednich aut tablica (podkładka pod tablicę) z przodu przykręcana była od wnętrza zderzaka i z zewnątrz nie można było jej zdemontować. Potrzebny był podnośnik albo wizyta w ASO. Nie wydaje mi się, żeby w niektórych CX-30 podkładka była nitowana/przytwierdzona na amen, no bo na przykład takie mocowanie musiałoby być zniszczone przed byle lakierowaniem zderzaka. Ja to podjechałbym do ASO i niech pokażą jak podkładkę zdjąć. Chyba że faktycznie, Mazda poszła z postępem i nie dopuszcza "nieautoryzowanego" demontażu.
yedi napisał(a):bo na przykład takie mocowanie musiałoby być zniszczone przed byle lakierowaniem zderzaka
Lakierowanie zderzaka akurat nie jest "byle" lakierowanie i rozwiercenie nitów nie jest problemem w takim procesie.
A jeśli chodzi o samo mocowanie to u mnie ASO dokręcało bo latało góra dół całkiem luźno chyba po 2 lub 3 latach. Więc jeśli było podobne to rozumiem zmianę na nity.