Nawigacja fabryczna-aktualizacje lub inne problemy

Mazda CX-30 2019–

Postprzez Valdez » 7 sie 2024, 22:31

yedi napisał(a):Nawigacja dla mnie to tylko pomocnik, a nie przewodnik.

Też tak ją traktuję. Dlatego zawsze przed wyjazdem lubię zerknąć na mapę.
Początkujący

Od: 16 kwi 2024, 23:14
Auto: Mazda 3 sedan, 2023 r., 150km 2.0, benzyna.

Postprzez marecky81 » 8 sie 2024, 10:23

1. Większość nawigacji prowadzi, przelicza trasę i się nie zawiesza

2. Nie chodzi o wygląd tylko o wygodą posługiwania się. Navi fabryczne nie zmieniły się od 20 lat, podczas gdy inne nawigacje mają obecnie opcje szukania głosem albo wyznaczania trasy i przelotowe jednym dotknięciem palca na mapie. Do tego wyznaczanie trasy do miejsc które nie mają adresu jako takiego a figurują jako punkt na mapie albo POI.

3. Nawigacja z funkcją online może wyznaczyć objazd już kilkadziesiąt km wcześniej przed miejscem zdarzenia. Rok temu przy powrocie z Chorwacji uniknąłem tak 3godzinnego korka na obwodnicy Budapesztu. A wcześniej wracając znad Gardy zamiast przez Brenner pojechałem przez Villach, bo korek był na 20 km.

4. A trasę ustawiam wsiadając do samochodu do telefonu ;).

jakieś dwa tygodnie temu jechałem do Warszawy S17. Fabryczna navi pokazywała mi wjazd przez Trakt Brzeski i dalej w kierunku centrum, gdzieś za Garwolinem odpaliłem navi przez AA i zyskałem prawie 15 minut jadąc przez S2, bo Trakt Brzeski i Płowiecka stały w korku.

Aha, i nie używam navi Google :)
Początkujący

Od: 7 sie 2024, 11:43

Postprzez Palmer » 8 sie 2024, 14:45

yedi napisał(a):Pod jakim względem porażka? Prowadzi bezbłędnie, nie gubi się i nie zawiesza. Błyskawicznie przelicza nową trasę. Mi to wystarcza.

Ja nie mogę jakoś polubić się z wyznaczanymi przez tę nawigację trasami i często ignoruję wskazówki, które podaje. Czasem wręcz nie pojmuję logiki, w jaki ta nawigacja wyznacza trasy. Pomijając nawet zmienną aktualnej sytuacji drogowej na wyznaczanej trasie, mapy Google robią to w moim odczuciu lepiej (np. bez kombinatoryki ze zbaczaniem z głównej drogi).
Może to kwestia lokalizacji, kategorii dróg jakimi trzeba jechać, albo dostosowania nawigacji do własnych oczekiwań? Zapewne wszystko po trosze. Jeśli chodzi o ustawienia, bo na to mamy wpływ, modyfikowałem niektóre z nich i w sumie nie dawało to pożądanych efektów.
yedi, czy mógłbyś podzielić się swoimi, skoro ta nawigacja prowadzi Cię bezbłędnie i wskazać, które opcje ustawiłeś po swojemu? Nie wykluczam, że dam jej jeszcze szansę.. Tym bardziej, że doceniam m.in. możliwość zmiany wielkości czcionki (czego nie umożliwiają mapy Google w Android Auto) oraz bardzo wygodne wskazówki nawigacyjne na wyświetlaczu przeziernym.

Valdez napisał(a):
yedi napisał(a):Nawigacja dla mnie to tylko pomocnik, a nie przewodnik.

Też tak ją traktuję. Dlatego zawsze przed wyjazdem lubię zerknąć na mapę.

Podpisuję się po tym obiema "ręcami" i nogami :)

Przy okazji, nie wiem czy wiecie, że do dnia 15.08.2024 r. trwa promocja na nawigację Tom Tom Go. Po aktywacji konta otrzymujemy subskrypcję nawigacji na 12 miesięcy za 0 zł. Także można sobie potestować i ocenić jej wartość na tle produktów konkurencji. Tu szczegóły: https://nano.komputronik.pl/n/nawigacja-tomtom-go-za-darmo-na-rok/
Forumowicz

Od: 31 lip 2020, 09:21
Auto: Mazda3 BP 110 kW, AT '20

Postprzez krzychun » 8 sie 2024, 14:54

Palmer napisał(a):mapy Google robią to w moim odczuciu lepiej (np. bez kombinatoryki ze zbaczaniem z głównej drogi).

Mapy Google dają większą wagę głównym traktom komunikacyjnym. Ma to uzasadnienie. Jakby prowadziło małymi traktami jak główny zwolni to by dochodziło do czegoś w rodzaju falowania ruchu... Nieraz złapałem google na tym, że wyznaczając ręcznie trasę jest ona według Google szybsza, ale sam jej nie zaproponuje....

Janosik też często miał odchyły co potrafił prowadzić np. nie tyle bocznymi drogami co nawet przez parkingi marketów albo zamiast główną 2 pasmową drogą (na której bywały korki) to obok wjazdowo/zjazdową chociaż Google ostatnio też zrobiło taki trik, że chciało częścią ślimaka czmychnąć przed korkami...

Ja tam trochę jeździłem z nawigacją Mazdy, nawet czasami sprawdzam którędy mnie przeprowadzi żeby sprawdzić jakaś nową trasę. Moim zdaniem działa zgodnie z oczekiwaniami jakimi można mieć do takiej nawigacji. I ma informację o korkach, a raczej czasach przejazdu danym odcinkiem tyle, że historyczną uśrednioną w danych godzianch. Wiem bo o różnych godzinach wyznacza różne trasy.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez yedi » 8 sie 2024, 23:18

Palmer napisał(a):yedi, czy mógłbyś podzielić się swoimi, skoro ta nawigacja prowadzi Cię bezbłędnie i wskazać, które opcje ustawiłeś po swojemu? Nie wykluczam, że dam jej jeszcze szansę.
Pisząc, że fabryczna prowadzi mnie bezbłędnie mam na myśli to, że zawsze, bez krążenia jakimiś opłotkami dojeżdżam pod wskazany adres czy do wybranego punktu na mapie. Ale to oczywiste, bo każda nawigacja tak ma. Powinna mieć Jak już napisałem, fabrycznej używam głównie w czasie tournée po obcych ziemiach. Ale nie – jak tu ktoś nie wiedzieć czemu błysnął – „na długich dystansach”. Do tego mam nawigację w telefonie i, jako zapas, starego „Garmina” z LMU. Fabryczna zaś służy mi w drodze powrotnej ze zwiedzania do miejsca zakwaterowania lub w czasie powrotu do domu przez nieznany teren. Czasami to kilkadziesiąt kilometrów, a czasami kilku, kilkunastokilometrowy przejazd z jednego na drugi koniec jakieś rozległego miasta. Dlaczego? Bom czasami leniwy i nie chce mi się zawracać sobie gitary z podłączaniem telefonu i odłączaniem go w czasie postoju, gdy chcę oddalić się od auta. Szybciej i wygodniej mogę wybrać z „Ulubionych” zapisaną wcześniej lokalizację domu czy noclegu, a fabryczna zrobi resztę. W tym miejscu przepraszam za wprowadzenie w błąd w poprzednim poście. Komenda głosowa nawigacji do kontaktu z zapisanym adresem, to w nawigacji na telefonie, a nie w fabrycznej. Chociaż czemu nie spróbować. W fabrycznej lubię też wskazówki i nazwę bieżącej ulicy, wyświetlane na head-upie (mój rocznik nie kwalifikuje się już niestety do aktualizacji oprogramowania, żeby to samo wyświetlać z telefonu) oraz listę kilku kolejnych manewrów na podzielonym ekranie. Co do ustawień, mam powyłączane wszelkie autostrady, drogi szybkiego ruchu, płatne i gruntowe. Trasa najszybsza. Sugestie zmiany trasy ignoruję (nie piszę dlaczego, żeby nie wywoływać kolejnej burzy mózgów), chyba że mogę zaoszczędzić więcej niż 30 minut. Ale tego jeszcze nie było.

Oczywiście, że fabryczna ma też swoje wady:
1. Czasochłonne wprowadzanie adresu. Gdyby ekran był dotykowy, chociażby w czasie postoju, byłoby łatwiej i szybciej.
2. Chcąc zmniejszyć mapę w celu dodania celu podróży z mapy czy punktu pośredniego, ta nie trzyma kierunku północnego lecz kierunku jazdy.
3. Kilka razy próbowałem zapisać trasę z takimi punktami i całą praca poszła w p…., bo trasa nie została zapisana.

Reszta nie ma dla mnie znaczenia. Działa dobrze, więc dlaczego mam z niej nie korzystać. Ale to mój wybór, rozumiem tych, którzy wybrali inaczej i nie zamierzam ich nawracać, a tym bardziej udowadniać im, że to ja mam rację, a oni błądzą.
Forumowicz

Od: 11 kwi 2022, 12:22
Auto: Mazda CX-30, 2021 r. Kanjo, e-SKYACTIV G 2.0, 150 KM, 2WD, MT

Postprzez stavros2002 » 9 sie 2024, 08:58

No to leniwość jest u ciebie bardzo względna. jesteś za leniwy aby jednym ruchem podłączyć telefon do kabelka, ale przy żmudnym ustawianiu adresu w nawigacji fabrycznej, leniwość ci mija <lol>
Forumowicz

Od: 13 paź 2021, 14:21
Auto: Mazda CX-30

Postprzez krzychun » 9 sie 2024, 09:03

E no czepiasz się, podłączysz jednym ruchem i też musisz coś wybrać na telefonie. A jak dodasz do ulubionych miejsce w którym stoisz to nie jest wiele kliknięć, a potem tylko 2 kliknięcia.
Moderator

Postprzez yedi » 13 sie 2024, 17:10

Już wyjaśniam. Żeby dodać bieżącą lokalizację samochodu do "Ulubionych" w nawigacji fabrycznej, nie trzeba niczego wpisywać, tym bardziej żmudnie. Naciskasz przycisk "Ulubione" w konsoli i zapisujesz bieżącą lokalizację auta. To wszystko. Jadąc/wracając do takiego punktu też wybierasz go przyciskiem "Ulubione" Po co mam wtedy podłączać telefon, nawet jednym ruchem, skoro akurat pasuje mi i chcę jechać na nawigacji fabrycznej? Bo ktoś może zadzwonić? Żeby się ładował? Bo tak inni robią i wypada?
Forumowicz

Postprzez worn » 26 sie 2024, 17:09

Może dla kogoś to będzie zaskoczeniem, a może nie (dla mnie było), ale wczoraj zorientowałem się, że pomimo tego, że nie wykonywałem aktualizacji co najmniej od pół roku, to nawigacja fabryczna posiada info o zamkniętym przejeździe na granicy polsko-niemieckiej w Rosówku, który został zamknięty w poniedziałek 12 sierpnia. Myślałem, że takie rzeczy to tylko po wgraniu nowej wersji map na kartę, a tu się okazuje, że jednak drobne informacje, jak np. zamknięcie istniejącej drogi, samochód sobie skądś "bokiem" zaciąga.
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez perot » 27 gru 2024, 12:43

Dostępna jest nowa aktualizacja map w Mazda Update Toolbox.
Aktualizacja listopad 2024.
Forumowicz

Od: 18 paź 2020, 23:45
Auto: Mazda CX-30 Skyactiv-X 6MT Hikari 2019

Postprzez N@GISA » 30 gru 2024, 09:37

Po wgraniu ostatniej aktualizacji 2024 Q1 24Q1 (wyk 18.12.2024) nawigacja nie wyświetla wskazówek trasy na szybie (HUD)
Przed aktualizacją miałem oprogramowanie z 2022 i wszystko działało poprawnie.
Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem, czy też jest to pojedynczy przypadek. <co?>
Początkujący

Od: 18 gru 2024, 10:38
Auto: Mazda 3 hatchback Nagisa 2.0 ccm 150 KM automat Skyactiv-G 2024

Postprzez scobel » 17 lut 2025, 21:55

N@GISA napisał(a):Po wgraniu ostatniej aktualizacji 2024 Q1 24Q1 (wyk 18.12.2024) nawigacja nie wyświetla wskazówek trasy na szybie (HUD)
Przed aktualizacją miałem oprogramowanie z 2022 i wszystko działało poprawnie.
Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem, czy też jest to pojedynczy przypadek. <co?>

UWAGA !!!!
Niestety wygląda na to, że aktualizacje map z 2024 roku zupełnie i dosłownie "rujnują" system fabrycznej nawigacji ...
W moim przypadku (rocznik modelowy 2020) wykonuję aktualizacje map raz do roku, w serwisie na przeglądzie serwisowym, który wykonywany jest ok. 20 stycznia każdego roku. Tak więc moja ostatnia aktualizacja map była wykonana w styczniu 2024 roku w oparciu o najnowszą wersję map z 2023 roku i do tego momentu wszystko działało bez zarzutu, tak jak powinno. Oczywiste jest, że mapy Google są bardziej dokładne, ale ja np. bardzo lubię używać tej fabrycznej, do takich chociażby funkcji jak wybieranie głosowe "Jedż do domu" i wszelkich innych, zapisanych jako ulubione najczęstszych map. Jest dla mnie przydatne w momencie, gdy znajduję się w nieznanym miejscu/mieście i chcę tylko dojechać do wylotówki na główne drogi w zamierzonym, docelowym kierunku, do momentu, gdy rozpoznaję już topografię z pamięci ...
Po najnowszej aktualizacji przeprowadzonej ok. 3 tygodnie temu (25 stycznia 2025) (mapy 2024Q2, o ile dobrze pamiętam) nie działa zarówno wybieranie głosowe adresu jak również szukanie adresu analogowe (manualne) kręcąc pokrętłem i wybierając poszczególne litery i cyfry w pełen adres. System po prostu nie rozpoznaje adresu.
Przypadek mój był dzisiaj dodatkowo diagnozowany przez ASO MIRAI Motors w Zabrzu i na tym etapie potwierdzili, że problem leży definitywnie po stronie najnowszej aktualizacji. Na dniach zostanie zgłoszony do centrali MAZDA w Warszawie, do działu wsparcia technicznego, i mam czekać na dalsze informacje. Najprawdopodobniej skończy się na nowej karcie lub trzeba będzie czekać na kolejną wersję aktualizacji, eliminującej ten problem.
Proszę wszystkich o potwierdzenie podobnych obserwacji i dyskusję w tym temacie, czy problem ten występuje/nie występuje u innych po najnowszej aktualizacji map. Z mojej strony będę tutaj na bieżąco informował jak temat się rozwija ...

Dopisano 17 lut 2025, 21:58:

Pardąsik !!! ... rocznik modelowy 2021, a nie 2020 ... niepotrzebnie postarzałbym moją "ślicznotkę" :D
Forumowicz

Od: 15 paź 2010, 10:41
Auto: CX-30 Skyactive-G 2.0 (150 KM) Kanjo RM 2021

Postprzez hugo001 » 18 lut 2025, 13:07

Z ciekawości po przeczytaniu wpisu kolegi Scobel wprowadziłem adres do nawi samochodu przez apkę i podczas jazdy wszystkie dane były wyświetlane na szybie czołowej,nadmienię że przegląd serwisowy miałem w styczniu gdzie zaktualizowano nawigację samochodową do najnowszej wersji.Nie używam do wprowadzenia danych do nawi komend głosowych jak i przez pokrętło gdyż są nie intuicyjne,podnoszą tylko ciśnienie i "ostry" słownik.
Forumowicz

Od: 27 lip 2022, 20:21
Auto: MAZDA3/2.0/110kW SDN-KANJO+SPORT

Postprzez yedi » 18 lut 2025, 13:30

hugo001 napisał(a):wprowadziłem adres do nawi samochodu przez apkę
Piszesz o nawigacji fabrycznej? Jeśli tak, to w jaki sposób wprowadzasz do niej cel podróży nie używając pokrętła czy komend głosowych?
Forumowicz

Postprzez Kasimir » 18 lut 2025, 13:44

Napisał przez aplikację mazda. Od modelu 2022 jest to możliwe. Niestety modele z 2021 tego jeszcze nie mają.
Forumowicz

Od: 22 lut 2022, 07:24
Auto: Mazda cx 30 186 PS model 2021

Postprzez yedi » 18 lut 2025, 13:51

Przez aplikację nie mogę, dlatego zapytałem. Dzięki za wyjaśnienie.
Forumowicz

Postprzez hugo001 » 18 lut 2025, 14:57

Nie miałem świadomości ze rok modelowy 2021 nie ma możliwości wytyczania trasy w aplikacji tylko przez polecenie ustne lub pokrętłem,co nie zbyt dobrze świadczy o firmie Mazda gdzie pewne elementy wyposażenia powinny być dostosowane do nowszych rozwiązań a tak co nowy rok modelowy to coraz więcej różnic.
Forumowicz

Postprzez krzychun » 18 lut 2025, 15:48

Chyba dobrze, że coś (chyba) poprawiają.

Zastanawiam się czy w 2022 roku nie zmienili dostawcy systemów bezpieczeństwa i multimedialnych na tego co jest w CX-60?
Moderator

Postprzez hugo001 » 18 lut 2025, 18:56

Może tak,może nie bo wyświetlanie wskazówek nawigacyjnych z aplikacji zainstalowanych na smartfonach w rocznik 2024 jest możliwe bezpośrednio na szybie czołowej ale starsze modele tego systemu nie mają,z tego wynika że klient dla mazdy liczy się tylko przy zakupie a resztę ma w d........! i tyle w temacie.
Forumowicz

Postprzez Kasimir » 18 lut 2025, 20:12

Nie zawsze polepszają czujniki parkowania z 2022 są o dwie sztuki z tyłu mniej i nie działają tak dobrze jak z 2021.
Forumowicz

Od: 22 lut 2022, 07:24
Auto: Mazda cx 30 186 PS model 2021