Irytujące rzeczy/usterki w BP

Mazda3 BP 2019–

Postprzez MarcinJ » 20 lut 2025, 14:55

robgordon napisał(a):
dobrzyn22 napisał(a):pewnie oczywiste...ale dla pewności, że to nie żadne twoje rzeczy powyciągaj wszystko zarówno ze schowka przed pasażerem, schowka na okulary nad głową jak i z samych drzwi.
PS . u mnie dźwięki potrafi wydawać okolica ekranu na środku – po lekkim dociśnięciu ustaje

Tak, to była pierwsza rzecz. Zresztą jak ASO sprawdzało co stuka/skrzypi też w pierwszej kolejności pozbyli się wszystkiego ze schowków.

U mnie te same objawy – dociśnięcie szyby i cisza. W ASO w Zabrzu dwa razy byłem, za drugim razem zrobili, co dokładnie nie wiem, tam jakaś uszczelka chyba szwankuje ( albo na YT ktoś pisał o jakimś plastiku na drzwiach). Samo ASO twierdziło, że problem im znany, czyli powinno inne ASO też o tym wiedzieć.

U mnie (5000km) skrzynia jest OK, jedynie czasami 6 wchodzi z lekkim oporem.
Początkujący

Od: 7 lip 2021, 20:44
Auto: Mazda 2 2019 90KM Skyactiv
Mazda 3 2024 150KM eSkyactivG

Postprzez mskgs » 21 lut 2025, 16:07

perot napisał(a):Nie wiem co Ci Aso mówi ale jeśli coś nie działa tak jak powinno to niestety ale podlega wymianie lub naprawie. Masz system za który zapłaciłeś i nie działa tak jak powinien, więc nie wiem w czym problem .

Po kilku tygodniach użerania się z betonem już wiem w czym problem. Mazda po prostu nie chce dłużej płacić za naprawę niedziałających klamek. Co gorsza, klient musi użerać się z ciągłym ignorowaniem jego wiadomości oraz zwalaniem winy z jednej strony na drugą. Centrala twierdzi, że ona nie jest od stwierdzania usterki, więc swoje roszczenia powinienem kierować do ASO. Problem w tym, że to samo ASO mówi mi, że oni stwierdzają usterkę, ale centrala uważa, że to nie usterka i odmawia naprawy. Mniejsza z tym. Umyłem samochód, pojechałem do serwisu, klamki nie działają, widzą to pracownicy serwisu, nie ma już żadnych wątpliwości. Centrala łaskawie wyraża zgodę na naprawę w ramach gestu handlowego. <lol> <lol> <lol> Nie będę drążył tematu, bo swoje wywalczyłem. Fascynuje mnie, że goście nie potrafią się przyznać do błędu. Chcą chyba po prostu wydymać klienta. Nie wiem też jak można mówić o geście handlowym, kiedy samochód jest na gwarancji, coś nie działa i jest to ich obowiązek usunąć usterkę. :D
Forumowicz

Od: 7 lip 2022, 12:28
Auto: Mazda3 Kanjo 2.0 150 KM AT6

Postprzez ratoschlaff » 26 lut 2025, 16:15

Jeśli chodzi o trzeszczące drzwi kierowcy, podkleiłem taśmą parcianą róg uszczelki drzwi i temat trzeszczenia zniknął :)
Załączniki
image.jpg
Forumowicz

Od: 4 maja 2015, 20:29
Auto: Mazda 3 BP 2024
HB 2.0 122KM 6AT
ExclusiveLine

Postprzez worn » 27 lut 2025, 22:48

Nie będzie to gniło po deszczu?
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez cebularz » 28 lut 2025, 09:00

Wygląda profesjonalnie <płacze> , ale trzeszczenie to jeszcze nic w porównaniu z gwizdem w żony cx-5. Po przekroczeniu prędkości 130 gwizd był nie do zniesienia, a powodem felerna uszczelka. O dziwo, albo się zapchało, albo przy niskich temperaturach nie gwiżdże, zobaczymy latem. Gdyby to była Dacia, to bym się nie dziwił, nawet klamki bym sobie z drewna wystrugał, ale Mazda?!
Forumowicz

Od: 10 gru 2019, 12:49
Auto: Mazda 3 BP 2.0 2022r
Mazda CX-5 2.5 2019r

Postprzez ratoschlaff » 28 lut 2025, 10:42

Jeżdżę już tak kilka miesięcy i nic nie gnije, jedynie odkleja się, co widać :P
Na początku drażniło mnie, jak to wygląda ale dopóki nie skrzypi, jest git <spoko>
Forumowicz

Od: 4 maja 2015, 20:29
Auto: Mazda 3 BP 2024
HB 2.0 122KM 6AT
ExclusiveLine

Postprzez zabo » 16 mar 2025, 22:27

W moim e-skyactivX praktycznie od samego początku trzeszczy coś, a niby "najbogatsza" wersja... Za schowkiem obkleiłem filcami parę punktów to nawiększe trzeszczenie zniknęło. Nadal zostaje regulacja pasa pasażera, najprawdopodobniej przedni głośnik środkowy, trzęszczący tunel środkowy w okolicy cupholdera(ze strony pasażera) i coś jakby z okolicy prawego koła (podejrzewam, że to źle zamontowane przez ASO "podświetlenie nóg").
Jutro telefon do ASO i zobaczymy co powiedzą. Trochę słabo wygląda wygląda to jak na niecałe 2k km... <glupek2>
Liczę, że nie tylko wymienią mi moje filce na coś porządniejszego, a też resztę postarają się poprawić. Próbował ktoś z was rozwiązać problem z trzeszczeniem w pro-moto w Katowicach?
Początkujący

Od: 10 sty 2025, 13:16
Auto: Mazda 3 BP 2.0 186KM (2024/2025)

Postprzez zabo » 20 mar 2025, 23:27

Podzielę się z wami rezutlatami z pro-moto. Generalnie jestem strasznie zawiedziony...
Panowie podczas przeprowadzanego serwisu nic nie usłyszeli.
Dźwięk ze słupków wrócił dosłownie po przejechaniu bramy, zauważyłem, że jest głównie podczas większego przyspieszania/ hamowania, podobnie jak dźwięk z prawej strony (jakby z przodu drzwi od pasażera).
Dźwięki skrzypiącego tunelu jak były, tak są.
O dziwo przestało skrzypieć w desce rozdzielczej, ale podejrzewam, że to kwestia podłożonych przeze mnie filców i optymalnej temperatury, gdyż panowie nic nie poprawiali. Jestem trochę zniesmaczony, że pomino próśb zaizolowania stukających miejsc i wskazania elementów do których przykleiłem filc, to nikt nawet tam nie spojrzał.
No cóż, jutro zgłaszam kolejny raz, tym razem przejadę się do Mirai w Sosnowcu, obsługa wydawała się trochę bardziej "techniczna" i zainteresowana.

edit: jak chodzi o pro-moto to kolejnym niesmakiem jest inna cena za wymianę oleju na fakturze niż podana telefonicznie i brak wpisu serwisu olejowego do "dziennika serwisów" w systemie
Początkujący

Od: 10 sty 2025, 13:16
Auto: Mazda 3 BP 2.0 186KM (2024/2025)

Postprzez MM4zda » 21 mar 2025, 07:30

Ktoś wie jak dostać się do silniczka składania lusterek? Nie chce mi się jechać do ASO poraz 10 o wymianę lusterka, po myjkach chyba smar z silniczka się zmywa i dlatego tak się przycina to składanie.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 15:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez paweł_TBU » 21 mar 2025, 12:15

MM4zda napisał(a):Ktoś wie jak dostać się do silniczka składania lusterek? Nie chce mi się jechać do ASO poraz 10 o wymianę lusterka, po myjkach chyba smar z silniczka się zmywa i dlatego tak się przycina to składanie.

wymień na gwarancji smar nic nie da a są filmy na yt jak sie rozbiera lusterko
Forumowicz

Od: 30 sie 2019, 14:05
Auto: Mazda 3 BP sedan Hikari AT /Alfa Romeo Mito TB MA.

Postprzez volvorico » 1 kwi 2025, 15:46

Widzę, że kilka osób pisało już na ten temat – od jakiegoś czasu jak skręcam z nogą na hamulcu albo jak auto stoi to słychać z przedniego zawieszenia, że coś skrzypi/trzeszczy. w ASO wymienili już podkładki i śruby wahacza, łożyska amortyzatorów, ale to nic nie pomogło. Widziałem post gdzie pomogło wyczyszczenie i przesmarowanie zacisku hamulcowego. Czy ktoś walczył jeszcze z podobnym problemem?
Początkujący

Od: 1 kwi 2025, 15:32