Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect
Tak na marginesie, to póki co aktualizujemy system oprogramowania za darmo, bo auta jeszcze są na gwarancji. Później natomiast ....
Jaka cena tej przyjemności 

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...

Tym bym się nie martwił. Aktualizacje MZD Connect można ściągnąć bez problemu (linki na forum M3R), trwa jakieś pół godziny i polega na podłączeniu pendriva, wklepaniu kilku komend na tablecie i tyle. Do ogarnięcia dla każdego kto potrafi zarejestrować się na forum.
czarmi napisał(a):mf113 napisał(a):Wczoraj aktualizacja do 56.00.513. Na razie nie widać by coś zepsuli....
Słyszałem, że ta aktualizacja zlikwidowała problem nie czytania ulic
Dzisiejsza aktualizacja do wersji .513 naprawiła w końcu błąd automatycznego ściemniania/rozjaśniania tabletu i zegarów wyliczanego z danych otrzymanych z czujnika zmierzchu. Zawsze mnie to irytowało – jak czasem wracałem trasą w nocy – gdy trzeba było ręcznie kręcić 'śrubokrętem' przy zegarach żeby przyciemnić zegary i tablet. Ponadto regulacja ta działała zawsze zero-jedynkowo dając max albo min jasności.
Aktualnie, po zaktualizowaniu firmware'u, regulacja manualna przestała działać, za to to jest większy komfort w dostosowaniu odpowiedniej jasności z poziomu ustawień systemowych.
flazx napisał(a):Dzisiejsza aktualizacja do wersji .513 naprawiła w końcu błąd automatycznego ściemniania/rozjaśniania tabletu i zegarów wyliczanego z danych otrzymanych z czujnika zmierzchu.
Moglbys napisac jak to teraz dziala? Wczesniej podswietlenie nie mialo nic wspolnego z czynnikiem zmierzchu, poprostu po wlaczeniu swiatel tablet sie automatycznie sciemnial. Podczas zlej pogody, gdy na zewnatrz bylo jasno zawsze musialem podkrecac kolkiem, bo innaczej niewiele bylo widac. I byly tylko 2 stopnie regulacji – jasno/ciemno. Jesli teraz dzialalo by to z czujnikiem zmierzchu i to stopniowo, byla by rewelacja.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Mocno jeszcze tego nie testowałem, ale tak na szybko zaważyłem że wjeżdzając na chwile do miejsca słabo doświetlonego np tunel, oświetlenie zegarów i ipada znacznie się przyciemniło – dostosowując do warunków na zewnątrz. Następnie wyjeżdżając z tunelu – z lekkim opóźnieniem – system przywrócił pierwotne ustawienia jasności podświetlenia zegarów i ipada. Wygląda to na prawdę obiecująco...
Po tym co piszecie, wychodzi na to że wykorzystali to samo sterowanie co do head up-u.
Automatyczna regulacja podświetlenia head up display działa dokładnie tak samo dobrze jak opisujecie. W sumie zastanawiałem się dlaczego nie zrobili w ten sam sposób reszty oświetlenia, a tu proszę jaka niespodzianka.
Automatyczna regulacja podświetlenia head up display działa dokładnie tak samo dobrze jak opisujecie. W sumie zastanawiałem się dlaczego nie zrobili w ten sam sposób reszty oświetlenia, a tu proszę jaka niespodzianka.

-
lukaszjakubowski
Wgrałem 513B, ręczna regulacja "śrubokrętem" przy liczniku nadal działa, ciągle 0/1 czyli min max i nic pomiędzy. Więc nie jest tak jak pisał @flazx. Po ciemku jeszcze nie jechałem, ale nie liczę na zmiany 
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Minor napisał(a):darrecki: a mógłbyś sprawdzić, czy w wersji .513 naprawili w końcu kwestię "nie czytania ulic" przez Navi?
Z góry dzięki za fatygę.
Może być ciężko, jeżdżę po UK więc angielskich może nie czytać.
W każdym razie angielski nawigator czytał do tej pory nazwy ulic, a Polski każdą drogę krajową o oznaczeniu A traktował jako autostradę – dałem z nim radę pół dnia i przełączyłem na Angielski. Tylko "zjedź z autostrady A4410, następnie zjedź na rondzie 2 zjazdem na autostradę A38" i tak w kółko, bo tu rondo na rondzie. Nazw ulic nie wypowiadał ani na v33 ani .210.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
@darrecki – faktycznie, 2 dnia po aktualizacji firmware'u manualne ustawienia 'śrubokrętem' przy zegarach ponownie działają jak wcześniej. Moje wcześniejsze obserwacje pochodziły ze świeżej instalacji i 6km drodze z ASO do domu – wtedy ustawienia ręczne nie były możliwe. Być może procesor nadal kompilował jądro nowego sytemu
Najważniejsze że nowy feature automatycznego ściemniania/rozjaśniania zegarów i tabletu nadal działa.
@kmax – błąd ten nie został naprawiony.
@kmax – błąd ten nie został naprawiony.
Wg tej informacji, problem z navi po Polsku zostal usuniety.
56.513 change log:
Fixes:
– cannot switch to navigation window
– no voice prompts for Polish navi
– old outdated traffic is displayed on map (when additional services are activated)
– when maintenance interval is reset incorrect mileage is shown
– oil change countdown stops at some value and doesn't change
– when in ACC mode oil change due warning message is displayed with wrench icon
– when regular maintenance timer is reset wrong initial mileage is displayed
56.513 change log:
Fixes:
– cannot switch to navigation window
– no voice prompts for Polish navi
– old outdated traffic is displayed on map (when additional services are activated)
– when maintenance interval is reset incorrect mileage is shown
– oil change countdown stops at some value and doesn't change
– when in ACC mode oil change due warning message is displayed with wrench icon
– when regular maintenance timer is reset wrong initial mileage is displayed
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
flazx napisał(a):@darrecki – faktycznie, 2 dnia po aktualizacji firmware'u manualne ustawienia 'śrubokrętem' przy zegarach ponownie działają jak wcześniej. Moje wcześniejsze obserwacje pochodziły ze świeżej instalacji i 6km drodze z ASO do domu – wtedy ustawienia ręczne nie były możliwe. Być może procesor nadal kompilował jądro nowego sytemuNajważniejsze że nowy feature automatycznego ściemniania/rozjaśniania zegarów i tabletu nadal działa.
A u mnie nie dziala, a w zasadzie dziala jak dzialalo wczesniej. Jesli przy wlaczonych swiatlach mam "srubokretem" zjechane na ustawienie noc, to jedyne co robi przelacza sie ciemno/jasno jak wlacze/wylacze swiatla. No i gdy zachodzi potrzeba jazdy na swiatlach w dzien, to znow trzeba siegac po "srubokret" bo niewiele widac na tablecie. Jestes pewnien, ze u Ciebie dziala to innaczej?
Liczylem na jakas nowosc w systemie, a dalej

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Bankowo mają zapisane jaką masz wersję. Jak mi wgrywali nową, to widziałem na protokole dokładnie wpisane co było i co wgrane. Co z tym zrobią to już pewnie zależy od serwisu.
Tak jeszcze myślę, że może to miało związek z tym że zgłosiłem nie działające WIFI – dlatego tak skrupulatnie do tego podeszli.
Tak jeszcze myślę, że może to miało związek z tym że zgłosiłem nie działające WIFI – dlatego tak skrupulatnie do tego podeszli.
mf113 napisał(a):Bankowo mają zapisane jaką masz wersję. Jak mi wgrywali nową, to widziałem na protokole dokładnie wpisane co było i co wgrane. Co z tym zrobią to już pewnie zależy od serwisu.
A wifi jest w standardzie czy to ekstra opcja?