Mazda3 lll 2014 problem z sygnałem radiowym

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez Dariusz » 11 mar 2023, 14:40

Witam jak w tytule mam problem z odbiorem sygnału radiowego. Ponad 1.5 roku temu miałem spotkanie z sarną dlatego auto trafiło do serwisu mazdy we Wrocławiu. Po kilku tygodniach sygnał radiowy zaczął się pogarszać. Stacje o słabszym sygnale zaczęły się "jąkać" a te o mocniejszym sygnale potrafiły gubić stereo. Obecnie te o słabszym sygnale nie daje się słuchać a te mocniejsze już tylko odbierają w mono. Zastanawiam się czy w salonie podczas naprawy panowie zbyt słabo podpięli kabel antenowy i teraz się wypiął s może to coś z samą anteną na dachu. Z zewnątrz nie widać żeby była jakaś uszczelka pod tą płetwą rekina i może woda dostała się do środka i uszkodziła elektronikę o ile jakaś tam jest. Aby ją zdemontować trzeba chyba odpiąć podsufitkę nie wiem dokładnie bo klejona raczej nie jest. W pewnym momencie radio tak już słabo grało że przełączyłem się na płytę CD i co ciekawe na drugi dzień ponownie włączyłem radio i stereo wróciło. Te o słabszym sygnale nadal są kiepskie a dawniej było znacznie lepiej. Zastanawiam się czy problem nie jest po stronie oprogramowania stacji multimedialnej bo jeszcze jej nie aktualizowałem. A tak naprawdę co daje ta aktualizacja bo jeśli to zmiana wyglądu czy czcionki to nie ma sensu. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 29 cze 2020, 19:32
Posty: 19
Auto: mazda 3 BM benzyna 2.0 214R. HB

Postprzez andrep » 18 mar 2023, 22:01

Tuner radia z tego co wiem jest nad nogami pasażera po prawej stronie obok schowka, tam sprawdź kabelki. Jeśli chodzi o aktualizację MZD to nie zauważyłem by miała wpływ na radio.
Tu masz opis poprzednich aktualizacji :
https://github.com/drone540/mazda-firmware-changelogs
a reszta w PDFie
Pozdrawiam
Załączniki
CHANGELOGs for 6th Generation CONNECT.pdf
(215.02 KiB) Pobrane 29 razy
Mazda CX3 AWD Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 17:58
Posty: 2517 (79/176)
Skąd: Kraków
Auto: Była/jest...
Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety
Jest
BMW i3 "elektrowóz"2018 (XII) 170KM

Postprzez RobertPi » 19 mar 2023, 00:04

Sprawdź czy antena sie nie rusza. Jeśli tak to odepnij podsufitkę przy klapie i dokręć śrubę. Miałem tak samo.
RP


Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2008, 21:12
Posty: 1085 (14/38)
Skąd: Kraków
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez Dariusz » 22 mar 2023, 19:37

Antena się rusza i to dość mocno dzięki bardzo za podpowiedź Przy okazji całkiem ją zdejmę aby sprawdzić czy nie pojawiła się korozja na stykach. Apamieta kolega jaki klucz płaski będzie potrzebny do dokręcenia śruby?

Dopisano 22 mar 2023, 18:42:

A tak z innej beczki korzysta ktoś z aplikacji Video Player z mazda aio bo nie wszystkie filmy mi odtwarza jest tylko dźwięk beż obrazu inne chodzą dobrze. Wszystkie w formacie mp4
Początkujący
 
Od: 29 cze 2020, 19:32
Posty: 19
Auto: mazda 3 BM benzyna 2.0 214R. HB

Postprzez RobertPi » 22 mar 2023, 21:38

Klucz duży, dwadzieścia parę milimetrów ale ja dokręcałem nastawnym, takim płaskim, przesuwnym typu żabka.
Jeśli dobrze pamiętam to w podsufitce jest złącze, które można rozpiąć i zdjąć antenę całkiem.
Też ją rozbierałem ale nic złego wewnątrz nie było. Miedzy anteną i dachem jest uszczelka a sama antena jest dobrze zabezpieczona. podobny problem w zeszłym roku miałem u ojca w DJ i dokręcenie pomogło
RP


Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2008, 21:12
Posty: 1085 (14/38)
Skąd: Kraków
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez Dariusz » 23 mar 2023, 21:02

Bardzo dziękuję to mi dużo mówi. Mam nadzieję że problemu z podsufitką nie będzie. Po zdemontowaniu anteny warto by może okleić od wewnątrz silikonem zewnętrznym zawsze to dodatkowe uszczelnienie lub nowa uszczelka okaże się w trakcie.
Początkujący
 
Od: 29 cze 2020, 19:32
Posty: 19
Auto: mazda 3 BM benzyna 2.0 214R. HB

Postprzez RobertPi » 26 mar 2023, 20:42

Podsufitka trzyma się na 3 kołkach. Demontaż w 30 sekund.
A z samą anteną bym nie przesadzał. Ona sama w sobie jest wystarczająco szczelna. Rozbierzesz, zobaczysz.
Nie ma co dramatyzować <jupi> .
RP


Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2008, 21:12
Posty: 1085 (14/38)
Skąd: Kraków
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez Dariusz » 5 maja 2023, 15:33

No cóż dokręcenie śruby mocującej antenę pomogło odrobinkę sygnał stereo nadal zanika. Zdemontowałem antenę chodź łatwo nie było bo kostka łącząca antenę z instalacją pod podsufitką była tak upierdliwa że ledwo ją zdjąłem a dostęp nie najlepszy. po zdemontowaniu anteny okazało się że są dwa oddzielne przewody w oplecie ekranowym oddzielnie podłączonym do kostki z dziwnymi okrągłymi gniazdami. Zapewne jeden to antena radiowa a drugi pewnie GPS. Wszystkie przewody podłączone do płytki głównej. Połączenia wyglądają na dobre więc nie bardzo wiem co robić.
Początkujący
 
Od: 29 cze 2020, 19:32
Posty: 19
Auto: mazda 3 BM benzyna 2.0 214R. HB

Postprzez RobertPi » 5 maja 2023, 23:19

Może problemem są właśnie te okrągłe złącza. Jeśli masz to potraktuj je jakimś kontakt sprayem.
Być może jest problem ze stykiem i dlatego radio zanika?
RP


Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2008, 21:12
Posty: 1085 (14/38)
Skąd: Kraków
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez Dariusz » 9 maja 2023, 16:32

Czyściłem zmywaczem w sprayu i nic to nie zmieniło. Zastanawiam się czy te dwie okrągłe wtyczki/gniazda to anteną radiowa i GPS czy jednak antena radiowa i zasilanie elektronikoniki (wzmacniacza)
Początkujący
 
Od: 29 cze 2020, 19:32
Posty: 19
Auto: mazda 3 BM benzyna 2.0 214R. HB

Postprzez RobertPi » 9 maja 2023, 22:02

Ja o tych okrągłych gniazdach pisałem. Według mnie to właśnie są kable antenowe do radia i GPS a zasilanie idzie na zwykłych drutach.
RP


Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2008, 21:12
Posty: 1085 (14/38)
Skąd: Kraków
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez Dariusz » 10 maja 2023, 17:30

Tyle że innych kabli tam nie ma. Kostka łącząca w podsufitce z anteną na dachu ma dwa okrągłe gniazda dlatego wydaję mi się że jedno z nich to zasilanie bo samo GPS ma wbudowaną antenę tak mi się wydaję innych przewodów nie ma a elektronika w samej płetwie jest spora i musi być Zasilania
Początkujący
 
Od: 29 cze 2020, 19:32
Posty: 19
Auto: mazda 3 BM benzyna 2.0 214R. HB

Postprzez RobertPi » 10 maja 2023, 18:47

Rozbierałem to dawno temu i dokładnie nie pamiętam ale wydawało mi się, że są to wtyczki zespolone.
Takie zdjęcie udało mi się znaleźć i wyraźnie widać, że jednym idzie sygnał a drugim zasilanie.
Jak dla mnie antena jest wspólna dla radia i GPS. Poza tym znalazłem aukcje, gdzie był tylko jeden kabel we wtyczce a nie dwa jak na poniższym zdjęciu
Zdemontuj i zobacz dokładnie, może coś znajdziesz. A może problem jest przy radiu?
Załączniki
antena.jpg
RP


Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2008, 21:12
Posty: 1085 (14/38)
Skąd: Kraków
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323