Hej,
Postanowiłem, że się podzielę moim spostrzezeniami. Może się komuś przydać.
Irytowało mnie to przycinanie Replaio (Spotify) podczas korzystania z google maps. Problem występował jedynie w obrębie większych miast, "na trasie" było wszystko ładnie (59.00.449, AA 1.13 z AIO). Poza przycinaniem nie było innych problemów – karta SD oczywiście włożona.
W związku z tym, że podobno wersja 502 jest stabilniejsza i rekomendowana do AA 1.14b final, zrobiłem update.
FInalnie, po updatach bylo tak – testy przeprowadzlaem w Krakowie, mniej więcej na tej samej trasie
1)
MZD 59.00.502
AA v1.14b Tru_go 1.14b final version 12th Jan 2021
Galaxy S10 (Android 10) + AA apk najnowsze
Karta SD włożona
– Efekt: w samym MZD nie widzę różnicy. (Mp3 na USB mi jakoś dziwnie sortuje – katalogi na równo z plikami, ale nie o tym mowa).
Replaio + Google Maps: Delikatnie przerywało, szczególnie podczas nagłych zmian toru jazdy, np.na rondach, zawrotkach. Niby lepiej, ale wciąż nie idealnie.
2) Podmieniłem kartę SD (adapter) na Sandisk Extreme SDHC 16GB
– Bez różnicy, chyba nawet więcej cięło.
3) Na mazda3revolution znalazlem info, ze komus AA 1.14 (22 April version) działa dobrze w kwestii audio + mapy
– Faktycznie, po zainstalowaniu wydawało się, ze poprawa jest znaczna. Cos cielo, ale ogolnie bylo lepiej... do czasu. Na drugi dzień nie dało sie w ogóle słuchać Replaio przy mapach
4) Dzisiaj postanowiłem jeszcze sprawdzić jak będzie działać 1.13 z AiO na obecnej wersji MZD (502). Swoją drogą wole tę rozdzielczość, która jest w AA 1.13 na naszych małych wyświetlaczach.
Stwierdzam, ze jest idealnie:
– HUD działa sprawnie
– NIc nie tnie (Replaio + Google Maps + Karta SD). Dodam jeszcze, ze włączyłem Wifi w telefonie (bo i takie tez przypadki sa opisane).
– Nie używam Waze, ale sprawdziłem – wszystko ladnie.
Reasumując: Nie ma złotej reguły , jak widać kombinacja apek u każdego może działać inaczej.
Dodam, że rzadko słucham Replaio/Spotify podczas korzystania w tym samym czasie z map, ale irytował mnie fakt, że u innych działa u mnie nie
Jesli znowu auto postoi przez noc (jak poprzednio) i jutro bedzie ciać, to juz chyba odpuszcze

UPDATE: W dalszym ciągu wszystko działa płynnie, bez zarzutów

!
Sugerując się powyższymi postami, zaopatrzyłem się w aktywnego HUBa USB (z dodatkowym portem do ładowania). Myślałem, że dzięki temu, iż dodatkowo podepnę zasilanie HUBa po zapalniczkę uzyskam szybsze ładowanie korzystając równocześnie z AA. AA działa, ale prąd ładowania jest taki sam z podpiętym dodatkowym zasilaniem i bez niego (Apka Ampere). Dodatkowo problem powstaje jeśli hub jest wpięty do zasilania zapalniczki oraz do USB – po wyłączeniu zapłonu MZD działa cały czas. Po pewnym czasie obraz znika, ale radio działa. Samoczynne zamkniecie drzwi nie działa a Mazda sygnalizuje, że coś jest włączone w aucie. Jak wypniemy USB lub zapalniczkę, wszystko gaśnie – takie cuda. W kwestii szybkiego ładowania dodam, że jeśli telefon jest wpięty do huba a hub tylko do zasilania z zapalniczki (ale nie do USB) to mamy szybie ładowanie, następnie wpinając wszystko do USB mazdy pojawia sie AA ale ładowanie spada do "zwykłego" poziomu. Jeszcze jedno: podpinając do Huba USB z Mp3 mazda go nie widzi (AA widzi, AiO widzi).
Hub jest więc dla mnie zbędny. W jednym USB Mp3, w drugim kabel do tel z AA, a jak pasażer chce doładować tel to jest USB "dildo" w zapalniczce

Kamerka ładowana z lusterka.
Podsumowując, zostaję przy idealnym (dla mnie) rozwiązaniu z MZD 502 + AA 1.13 (AiO) + karta NAVI (w adapterze) bez (jak się okazuje) zbędnego HUBa.
Pzdr
Maciek