komunikat odnośnie słabej baterii kluczyka
1, 2
Od pewnego czasu po zgaszeniu samochodu wyświetla mi się komunikat "key battery is low". Nie wiem czy dotyczy to baterii kluczyka (o ile ma on ją) czy baterii od pestki Omegi ?
Baterię w Omedze wymieniałem już 3 razy ale zawsze przedtem był sygnał ,że trzeba ja wymienić- ostatni raz około miesiąca temu. Niestety nie mogłem nic na ten temat znaleźć na forum...
Baterię w Omedze wymieniałem już 3 razy ale zawsze przedtem był sygnał ,że trzeba ja wymienić- ostatni raz około miesiąca temu. Niestety nie mogłem nic na ten temat znaleźć na forum...
Wymienisz sam. Zajrzyj do instrukcji od auta lub skorzystaj z filmiku https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... 6hVQ_s_CHO
Ja podpowiem, że wchodzi tam bateria CR2025 ale CR2032 (grubsza o 0.7mm i o większej pojemności) też się jako tako mieści.
Koszt markowej w necie to 2pln, także lepiej kupić wagonik i mieć też do omegi.
Koszt markowej w necie to 2pln, także lepiej kupić wagonik i mieć też do omegi.
no i
Zakupiłem , wsadziłem i komunikat dalej ten sam. Zareklamowałem baterię, pan dał mi z innej dostawy i to samo...
Chyba zostaje tylko ASO... Chyba ,że ten komunikat po wymianie baterii się gdzieś albo jakoś kasuje?

Widocznie niektóre baterie są "zleżane" ja kupiłem w osiedlowym sklepiku i też gorzej niż na tej do wymiany , dopiero podjechałem do MM i zakupiłem Duracel i zaskoczyło, widocznie musi być mocna.
Tak jak krabdul napisał lepiej mieć na zapas przy sobie
ze 2 szt.
Tak jak krabdul napisał lepiej mieć na zapas przy sobie
Pewnie system nie sprawdza stanu baterii "online" tylko co jakiś czas, stąd dopiero po nocy wykrył, że wszystko jest już ok. Podejrzewam, że gdybyś odpiął akumulator na chwilę i zapiął z powrotem, komunikat zgasłby od razu.
Witajcie.
Po zakupie samochodu uprzedzono mnie że bateria powinna być wymieniona po ok. 8 miesiącach.
jest związane z tym że klucz jest cały czas gotowy do użycia co powoduje zużycie baterii.
Po zakupie samochodu uprzedzono mnie że bateria powinna być wymieniona po ok. 8 miesiącach.
jest związane z tym że klucz jest cały czas gotowy do użycia co powoduje zużycie baterii.
Dabek007 napisał(a):Witajcie.
Chyba serwisowi chodziło o baterię w Omedze, bo ta od pilota wytrzymała mnie 20 miesięcy

Mi niestety bateria w pilocie padła całkowicie i nie było wcześniej komunikatu na wskaźnikach. Na szczęście był sklepik, bo taka sytuacja "na grzybach" to by było nieciekawie 
Omega po wymianie baterii potrafi jeszcze pikać przez kilka odpaleń auta – trzeba cierpliwie przeczekać. Trzyma około pół roku, może z firmową baterią dłużej.

Omega po wymianie baterii potrafi jeszcze pikać przez kilka odpaleń auta – trzeba cierpliwie przeczekać. Trzyma około pół roku, może z firmową baterią dłużej.
Co masz na myśli, że było by nieciekawie?
Przecież instrukcja mówi o tym jak otworzyć i odpalić auto jak padnie bateria na grzybach
Zresztą tu filmik jak ktoś nie lubi instrukcji czytać https://www.youtube.com/watch?v=xAzZZcSQNeY
Przecież instrukcja mówi o tym jak otworzyć i odpalić auto jak padnie bateria na grzybach

Zresztą tu filmik jak ktoś nie lubi instrukcji czytać https://www.youtube.com/watch?v=xAzZZcSQNeY
Wczoraj właśnie była taka sytuacja.
Wyjący alarm. Zdechnięta bateria w kluczyku. Żadne czarowanie nie pomogło, reset z odłaczeniem klemy, przykładaniem klucza.
Na cząłe szczęście kupiłem dwie baterie i jedna została w aucie po wymianie w Omedze. Dzieciaki trochę nerwów miały 100km od domu.
Na szczęście udało się bez asistance.
Jutro kupuję dwie baterie i wrzucam do auta.
Mazda pod tym względem to 2m poniżej mułu w stawie.

Wyjący alarm. Zdechnięta bateria w kluczyku. Żadne czarowanie nie pomogło, reset z odłaczeniem klemy, przykładaniem klucza.
Na cząłe szczęście kupiłem dwie baterie i jedna została w aucie po wymianie w Omedze. Dzieciaki trochę nerwów miały 100km od domu.
Na szczęście udało się bez asistance.
Jutro kupuję dwie baterie i wrzucam do auta.
Mazda pod tym względem to 2m poniżej mułu w stawie.

Niechlubnie się "pochwalę", że przez własne niechlujstwo naraziłam się na samoczynne włączenie alarmu podczas jazdy. Pikanie od dłuższego czasu sugerowało mi słabą baterię w pastylce, ale zawsze było "coś" co nie pozwalało mi jej wymienić... No i przecież auto odpalało to "da radę". Któregoś pięknego dnia przestało "dawać radę" i podczas jazdy zazbroił mi się alarm
Wyobraźcie sobie jaką sensację wzbudzałam jadąc przez miasto na syrenach i bombach jednocześnie
Także z autopsji przestrzegam – jak pika to wymieniać baterię żeby nie zaliczyć wtopy jak przyjedzie pan z assistance'a

Także z autopsji przestrzegam – jak pika to wymieniać baterię żeby nie zaliczyć wtopy jak przyjedzie pan z assistance'a

Taki komunikat pojawia się w każdej wersji? U mnie według instrukcji, gdy bateria jest słaba, pojawia się mrugająca przez 30 sekund na zielono ikona kluczyk po wyłączeniu silnika. A właśnie zaczęła migać.
Swoją drogą, ciekawe jak mam to zaobserwować jak od razu wysiadam z samochodu, zwróciłem na to uwagę pod wpływem tego wątku.
Swoją drogą, ciekawe jak mam to zaobserwować jak od razu wysiadam z samochodu, zwróciłem na to uwagę pod wpływem tego wątku.
- Od: 11 lut 2016, 13:49
- Auto: Mazda 3 BM Sedan 120 MT SkyPassion 15
1, 2