Opony zimowe
Wątek o zimówkach, szczegółnie tych 18 calowych już był wałkowany. Pytanie czy coś się zmieniło od zeszego roku, tzn czy pojawiły/pojawią się jakieś 18 calowe opony oprócz tych jedynych które były dostępne (i bardzo drogie) w zeszłym sezonie.
Zastanawiam sie nad 16....
A co myślicie o węższej oponie na zimę?
205/65R16 ma niemal taki sam obwód jak 18. ( oryginalna ). Czy to jest dopuszczone przez producenta?
A co myślicie o węższej oponie na zimę?
205/65R16 ma niemal taki sam obwód jak 18. ( oryginalna ). Czy to jest dopuszczone przez producenta?
Lukk
To o czym myślisz w kwestii wielkości kół jest słuszne .
Natomiast opony węższe (205) niby czemu miałyby służyć ? Napewno założenie takich opon wiąże się z utratą gwarancji jak i praw odszkodowawczych ubezpieczyciela.
Nic się nie zmieniło na rynku w kwesti opon do naszych Cx- 3 i z bólem ale zakupiłem okazjonalnie nowe oryginalne felgi Mazdy za 1/2 ceny katalogowej.Na opony "poźałowałem" bo na moje b.małe przebiegi zimowe wydatek 1 tyś. zł. uważam za " uzasadniony" !?
... i to tylko ,że nie doczekałem się opon wielosezonowych
Myślę , że 16" felgi są dobrym kompromisem ...
Pozdrawiam !
To o czym myślisz w kwestii wielkości kół jest słuszne .
Natomiast opony węższe (205) niby czemu miałyby służyć ? Napewno założenie takich opon wiąże się z utratą gwarancji jak i praw odszkodowawczych ubezpieczyciela.
Nic się nie zmieniło na rynku w kwesti opon do naszych Cx- 3 i z bólem ale zakupiłem okazjonalnie nowe oryginalne felgi Mazdy za 1/2 ceny katalogowej.Na opony "poźałowałem" bo na moje b.małe przebiegi zimowe wydatek 1 tyś. zł. uważam za " uzasadniony" !?
... i to tylko ,że nie doczekałem się opon wielosezonowych
Myślę , że 16" felgi są dobrym kompromisem ...
Pozdrawiam !
Witaj, ostatnio zakupiłem identyczne felgi i również rozglądam się za zimówkami...niestety o zmianie rozmiaru nie ma mowy, oficjalne stanowisko mazdy:
Dnia 20 września 2016 10:10 MMPOL-CAC <MMPOL-CAC@mazdaeur.com> napisał(a):
Dzień Dobry,
Dziękujemy za przesłanie wiadomości. W przypadku Pana samochodu Mazda CX-3 o numerze VIN *********************, zgodnie z danymi homologacyjnymi, producent przewiduje zastosowanie opon o parametrach:
215/60R16, 95V, 16 x 6 1/2 J osadzenie 50 jako opcja.
W przypadku zastosowania opon o innych parametrach, gwarancja nie będzie obowiązywać na elementy i zespoły, które ulegną uszkodzeniu w wyniku zastosowania opon (podczas ich montażu oraz dalszego użytkowania).
Pozdrawiam,
Ewelina Reszka
Customer Assistance Center
Mazda Motor Logistics Europe Sp. z o.o. Oddział w Polsce
ul. Postępu 14b l 02-676 Warszawa l Poland
Tel +48 22 318 19 91 l Fax +48 22 318 19 70
mailto:mmpol-cac@mazdaeur.com l http://www.mazda.pl
Dnia 20 września 2016 10:10 MMPOL-CAC <MMPOL-CAC@mazdaeur.com> napisał(a):
Dzień Dobry,
Dziękujemy za przesłanie wiadomości. W przypadku Pana samochodu Mazda CX-3 o numerze VIN *********************, zgodnie z danymi homologacyjnymi, producent przewiduje zastosowanie opon o parametrach:
215/60R16, 95V, 16 x 6 1/2 J osadzenie 50 jako opcja.
W przypadku zastosowania opon o innych parametrach, gwarancja nie będzie obowiązywać na elementy i zespoły, które ulegną uszkodzeniu w wyniku zastosowania opon (podczas ich montażu oraz dalszego użytkowania).
Pozdrawiam,
Ewelina Reszka
Customer Assistance Center
Mazda Motor Logistics Europe Sp. z o.o. Oddział w Polsce
ul. Postępu 14b l 02-676 Warszawa l Poland
Tel +48 22 318 19 91 l Fax +48 22 318 19 70
mailto:mmpol-cac@mazdaeur.com l http://www.mazda.pl
Ostatnio edytowano 30 wrz 2016, 22:26 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy poprzednika
Powód: Nie cytujemy poprzednika
Idąc tym tropem sky passion tylko na 18?
Właśnie zamówiłem snowprox 215/50R18 po 560 pln szt.
Wydatek na ta chwile prawie taki sam co felgi i opony 16. ( felgi minimalnie 1k, opony po 300 bez fajerwerków)
Właśnie zamówiłem snowprox 215/50R18 po 560 pln szt.
Wydatek na ta chwile prawie taki sam co felgi i opony 16. ( felgi minimalnie 1k, opony po 300 bez fajerwerków)
Witam!
Swojej Madzi kupiłem i juz zmieniłem obuwie .– Kormoran snowpro b2. 215x60x16 99 V po 230 zeta
Swojej Madzi kupiłem i juz zmieniłem obuwie .– Kormoran snowpro b2. 215x60x16 99 V po 230 zeta
Miru
Też zastanawiałem się nad zakupem opon Komoran ale mnie pokusiło poexperymentować
W tej samej cenie kupiłem włoskie Dayton DW 510 EVO ... Może ktoś już doświadczył jazdy na takich oponach ?
Też zastanawiałem się nad zakupem opon Komoran ale mnie pokusiło poexperymentować
Ja mam na zime felgi 16 cali Mazdy opony Michelin Alpin A5, miałem do wyboru jeszcze Goodyer UG Performance G1. Za komplet felgi plus opony musiałem zapłacić 750e
toruńczyk
Za Kormoran -ami przemówiły do mnie opinie w necie i cena,a że większość jazdy to miasto to chyba dobry wybór. Mam zaufanego gumiarza i jasno mi powiedział nie przepłacaj .
Pozdrawiam
Za Kormoran -ami przemówiły do mnie opinie w necie i cena,a że większość jazdy to miasto to chyba dobry wybór. Mam zaufanego gumiarza i jasno mi powiedział nie przepłacaj .
Pozdrawiam
Lukk75 napisał(a):Idąc tym tropem sky passion tylko na 18?
Nie. W gwarancji, regulaminie czy jak to się zwie, Mazda dopuszcza i 16stki w Skypassion. Zresztą dealerzy oferują taki zestaw nawet za 1zł do modeli z 2015 roku. Sam mam taki i nie wiem jak ja wrócę teraz do tych mało urokliwych 16stek po lecie na 18
Witam wszystkich.
Dawno mnie nie było na forum ale jakoś czasu brak.
Jeżeli chodzi o opony i felgi przerabiałem ten temat 2 miesiące temu.
Oferta dilera na felgi + opony niestety nie była za bardzo atrakcyjna (biorąc pod uwagę że robią promocje
1 PLN za komplet
)
Więc pogrzebałem i kupiłem nowe NOKIANY WR D4 99 V XL
+ Piękne czarne felgi CMS 22 Black
http://felgido.pl/alufelgi/cms-c22-black
Przekładanie samych opon uważam za kłopotliwe i trochą szkoda tych pięknych fabrycznych 18"
na naszych zimowych drogach (o ile zima do nas zawita
)
Myślę że to połączenie będzie się ładnie komponowało z czarnymi wstawkami w nadwoziu auta szczególnie jeżeli ktoś zdecydował się na kolor biały swego pojazdu.
Pozdrawiam
Lucek
Dawno mnie nie było na forum ale jakoś czasu brak.
Jeżeli chodzi o opony i felgi przerabiałem ten temat 2 miesiące temu.
Oferta dilera na felgi + opony niestety nie była za bardzo atrakcyjna (biorąc pod uwagę że robią promocje
1 PLN za komplet

Więc pogrzebałem i kupiłem nowe NOKIANY WR D4 99 V XL
+ Piękne czarne felgi CMS 22 Black
http://felgido.pl/alufelgi/cms-c22-black
Przekładanie samych opon uważam za kłopotliwe i trochą szkoda tych pięknych fabrycznych 18"
na naszych zimowych drogach (o ile zima do nas zawita
Myślę że to połączenie będzie się ładnie komponowało z czarnymi wstawkami w nadwoziu auta szczególnie jeżeli ktoś zdecydował się na kolor biały swego pojazdu.
Pozdrawiam
Lucek

Wyedytowany
Na dzień dzisiejszy z18" znalazłem:
toyo snowprox s953 za 517
toyo observe gsi-5 za 570
Continental wintercontact ts850p suv za 692
Pirelli sottozero 3 za 628
ciężko zdecydować czy felgi 16"+ komplet zimowek czy 18"
opony typu snowdragon można kupić już za 185, a alusy od 260 i wyjdzie taniej opcja pierwsza.
Z drugiej strony porównując klasę opon dostępnych w 18" jest zdecydowanie wyższa..
sugeruje przejść kilka "warsztatów gumiarskich" – można uzyskać tę sama cenę, a czasami nawet odrobine niższą z montażem i nie trzeba płacić za transport
Na dzień dzisiejszy z18" znalazłem:
toyo snowprox s953 za 517
toyo observe gsi-5 za 570
Continental wintercontact ts850p suv za 692
Pirelli sottozero 3 za 628
ciężko zdecydować czy felgi 16"+ komplet zimowek czy 18"

Z drugiej strony porównując klasę opon dostępnych w 18" jest zdecydowanie wyższa..
sugeruje przejść kilka "warsztatów gumiarskich" – można uzyskać tę sama cenę, a czasami nawet odrobine niższą z montażem i nie trzeba płacić za transport
Witam.
Tlutek tak jak piszesz to jest dylemat porządne opony czy tanie opony + felgi w tej samej cenie.
Niestety te dwie rzeczy nie idą w parze bo nikt z nas chyba by nie kupił opon na 185 PLN
+ tanich chińskich felg
a wtedy koszt rośnie.
Ja zakupiłem felgi 16"+ opony (nie najtańsze) z obawy o 18" na niskim profilu (ale to pewnie też zależy gdzie ktoś się porusza swoim pojazdem) + wygoda przy wymianie.
Ale uwarunkowania budżetowe też mają tu swe uzasadnienie + oczywiście walory estetyczne
Ale jedna rzecz mnie teraz zastanowiła (nie chcę nikomu wbijać klina) przy poszukiwaniu felg 16"
chciałem kupić felgi na styl 18" czyli ciemny kolor wewnątrz + srebrny front ale żadna z felg tego typu
nie była dedykowana na warunki zimowe tylko felgi w całości polakierowane.
Reasumując lepiej porządna opona na 18"
niż Chińskie badziewie felga + opona
Pozdrawiam
Lucek
Tlutek tak jak piszesz to jest dylemat porządne opony czy tanie opony + felgi w tej samej cenie.
Niestety te dwie rzeczy nie idą w parze bo nikt z nas chyba by nie kupił opon na 185 PLN
+ tanich chińskich felg

Ja zakupiłem felgi 16"+ opony (nie najtańsze) z obawy o 18" na niskim profilu (ale to pewnie też zależy gdzie ktoś się porusza swoim pojazdem) + wygoda przy wymianie.
Ale uwarunkowania budżetowe też mają tu swe uzasadnienie + oczywiście walory estetyczne
Ale jedna rzecz mnie teraz zastanowiła (nie chcę nikomu wbijać klina) przy poszukiwaniu felg 16"
chciałem kupić felgi na styl 18" czyli ciemny kolor wewnątrz + srebrny front ale żadna z felg tego typu
nie była dedykowana na warunki zimowe tylko felgi w całości polakierowane.
Reasumując lepiej porządna opona na 18"

Pozdrawiam
Lucek

Chłopaki !
Co się dzieje ? Wszyscy kupują "zimowe obuwie" czyżby należało spodziewać się wczesnej zimy ? Jeden z Kolegów już nawet na zimówkach jeździ
Ja proponuję dziś poświętować ...
Wszystkiego najlepszego w Dniu Chłopaka !
Co się dzieje ? Wszyscy kupują "zimowe obuwie" czyżby należało spodziewać się wczesnej zimy ? Jeden z Kolegów już nawet na zimówkach jeździ
Ja proponuję dziś poświętować ...
Wszystkiego najlepszego w Dniu Chłopaka !
Witajcie
Toruńcz wszystkiego naj z okazji dnia chłopaka moja żona tylko uznaje 8 marca
Apropo zimówek może kolega jeździ w Sierra Nevada 3398 m n.p.m.a tam zimówki potrzebne
Pozdrawiam
Lucek
Toruńcz wszystkiego naj z okazji dnia chłopaka moja żona tylko uznaje 8 marca
Apropo zimówek może kolega jeździ w Sierra Nevada 3398 m n.p.m.a tam zimówki potrzebne

Pozdrawiam
Lucek

Witam!
Chyba pijecie do mnie z tymi zimowym obuwiem. Zmieniłem bo miesiąc mnie nie zbawi potem będą kolejki jak co roku. Trochę się ochlodzi i wszyscy na chura wymieniają. Nie ma obowiązku wymiany opon . Wiec jak się to komuś nie podoba to niech nie wymienia w cale. Z ciekawostki dodam w M 3 BK którą już sprzedałem żona jeździła 3 lata na zimowych bez wymiany i oponom nic nie było i nie były to opony z górnej półki. Pozdrawiam.
Chyba pijecie do mnie z tymi zimowym obuwiem. Zmieniłem bo miesiąc mnie nie zbawi potem będą kolejki jak co roku. Trochę się ochlodzi i wszyscy na chura wymieniają. Nie ma obowiązku wymiany opon . Wiec jak się to komuś nie podoba to niech nie wymienia w cale. Z ciekawostki dodam w M 3 BK którą już sprzedałem żona jeździła 3 lata na zimowych bez wymiany i oponom nic nie było i nie były to opony z górnej półki. Pozdrawiam.