Dziwny dźwięk, odgłos na wyższych obrotach – Prawdopodobnie katalizator

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez jon75 » 24 gru 2008, 00:00

Cześć Wszystkim!

Mam pewien problem z moją maździanką RX-8, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Ciężko będzie to wytłumaczyć opisem ale spróbuję. Otóż podczas przyśpieszania w zakresie obrotów od ok. 5tys wzwyż słychać dziwny dźwięk z układu wydechowego lub zawieszenia. Lokalizacja środek lub tył auta. Jest to buczenie, metaliczny dźwięk, przerywany tak jakby przerywany był dopływ paliwa ale autko dalej ciągnie. Dziwne naprawdę dziwne ale przede wszystkim irytujące i może coś się dzieje z moja maździanką.
Czy ktoś z Was miał podobne problemy/spostrzeżenia? Będę wdzięczny za porady.
Jeszcze kilka słów, które mogą byc kluczowe. RX-8 2005r 238KM wersja USA, tłumik [jaki?] był zdejmowany i zakładany. Przy ruszaniu lub jeździe na 1 biegu tez słychac jakieś skrzypienie, świergotanie, może to ma związek?
Ok, zgrubsza opisałem co mi dolega, czekam na posty.

Wesołych Świąt dla Wszystkich!!!
jon
Początkujący

Od: 15 paź 2008, 19:43
Auto: RX-8 2005

Postprzez realski » 26 gru 2008, 19:35

zapewne p..... cos pewnie przerdzewialo w ukladzie wydechowym oj te statki ..
na podnosnik z nia i oblukaj caly uklad wydechowy
Forumowicz

Od: 5 lis 2004, 20:47

Postprzez Fiveopac » 27 gru 2008, 13:04

realski nie przeklinamy na forum. Edytowalem twoj temat. Unikaj stosowania takiego slownictwa na forum. Dziekuje.
Less roof, more fun
Obrazek
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 3
CUP 2018 miejsce 3

Od: 25 kwi 2005, 20:07
Auto: MX5 NC 2.5T
RX8 R3

Postprzez LeszekNow » 18 cze 2010, 17:15

W mojej RX-ie jest to samo, nie ma objawów straty mocy, tylko taki irytujący dźwięk. U mnie jest to raczej środek auta, ewentualnie bardziej w kierunku przodu i pojawia się zwłaszcza przy ruszaniu... Jak byłem na przeglądzie w ASO po 30 tys. km. i powiedziałem żeby to sprawdzono, dostałem informację zwrotną, że nie stwierdzili żadnych nieprawidłowości. Pewnie nawet nie zaglądneli i tak jeżdżę. Na początku myślałem, że to może od sprzęgła, ale sprzęgło wymieniłem na nowe w ASO i nic się nie zmieniło. Może to dźwięk z katalizatora, albo skrzyni... Wydaje mi się, że to raczej coś z wydechem.
USA, 2006 rok, 37 tys. km. przebiegu, 231 km, MT.
Pozdrawiam

Jest jednak spadek mocy :( . W ten weekend wyjechałem za miasto i jadąc sobie za tirem podjąłem decyzję o wyprzedzaniu. Zredukowałem na 3 i rozpocząłem manewr, auto zaczęło nabierać prędkości, kiedy po przekroczeniu 5,500 rpm silnik, wydech albo nie wiem co, zaczął buczeć i przestał ciągnąć, dodatkowo odczuwalne były wibracje... :( Nie wiem co to może być. Nie świeci się żadna kontrolka na zegarach, więc myślę że to coś z układem przeniesienia napędu (sprzęgło się ślizga???)lub wydechem (przytkany albo nieszczelny???). Sprzęgło było wymieniane przy 32 tys. km, teraz mam przejechane 38 tys... Pytanie czy czegoś nie schrzanili w serwisie (Emil Frey Kraków). Proszę o pomoc. Zadzwonię jeszcze do Kojota.
Forumowicz

Od: 8 cze 2009, 12:55
Auto: Mazda RX-8 (2006r. 231 KM)

Postprzez LeszekNow » 28 cze 2010, 17:22

Z tego co wiem, jeżeli jest coś nie tak z wydechem, to świeci się kontrolka Check Engine..???
Forumowicz

Postprzez 3eci » 29 cze 2010, 00:14

Jak cos brzeczy przy wciskaniu pedal w podloge to pewnie katalizator.
Forumowicz

Od: 10 mar 2010, 02:31
Auto: Mazda RX-8 [231 PS]

Postprzez Retro » 29 cze 2010, 01:09

Lechu no przy braku mocy to sprawdź sobie podstawowe rzeczy:
– katalizator
– cewki i kable
– świece

Obstawiam, że któraś z tych rzeczy zawodzi.
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez LeszekNow » 29 cze 2010, 10:51

Ok. Dzięki chłopaki, tylko jeszcze jedno, czy przy wadliwych cewkach, świecach albo katalizatorze nie świeci kontrolka Check Engine??? Bo to mnie zastanawia...
Szczerze mówiąc spod auta nawet na wolnych obrotach słychać lekkie rzępolenie i też pomyślałem o katalizatorze. Na luzie jak wkręcam go na obroty ok. 9000 rpm, nic się nie dzieje, nie ma zmiany dźwięku, dopiero pod obciążeniem (na biegach podczas jazdy) czuć takie dławienie auta i zmianę dźwięku pow. 5,500 rpm. To możliwe, że katalizator padł tak szybko??? 38 tys. km.
Forumowicz

Postprzez LeszekNow » 1 lip 2010, 12:22

Cześć Chłopaki
Nie znalazłem jeszcze przyczyny, bo nie miałem się czasu tym zająć. Siedząc w pracy znalazłem filmik na youtube:

który mniej więcej pokazuje to co dolega mojej RX-ie... U mnie problem pojawia się przy wyższych obrotach i pod obciążeniem (na luzie tego nie ma), w filmiku jest prawie to samo tylko od dołu rpm i na luzie. Dodam, że na wolnych obrotach pracuje równo, tylko od czasu do czasu są delikatne strzały. Dajcie znać co to może być.

Bardzo podobnie auto zachowuje się jak tutaj:

gdy pojawia się taka zmiana dźwięku czuć spadek mocy...
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez LeszekNow » 2 lip 2010, 15:59

Jutro chyba sprawa się rozwikła. Jadę do serwisu. Mówię chyba, bo niekoniecznie muszą wykryć co faktycznie się stało...
Forumowicz

Postprzez Retro » 2 lip 2010, 18:24

No to daj znać co jest 5 bo ja nie mam pojęcia o co kaman
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez 3eci » 2 lip 2010, 19:38

Sam jestem ciekawy co to jest. Od dawna masz taki dzwiek ? czy to stalo sie tak odrazu ?
Forumowicz

Postprzez LeszekNow » 2 lip 2010, 20:14

Dźwięk pojawia się nagle przy wciśnięciu pedału w podłogę pow 5,500 rpm. Od tygodnia mam tą przypadłość. Co prawda oglądałem jeszcze kilka razy te filmiki i nie jest to dokładnie to samo. Postaram się to nagrać jutro i zamieszczę w necie, to się z wami podzielę.
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez LeszekNow » 5 lip 2010, 09:38

Byłem w sobotę w serwisie i powiedzieli, że na 90 % jest to katalizator, zwłaszcza że słychać takie rzężenie przy ruszaniu. Niestety nie mieli wystarczająco dużo czasu żeby wykluczyć jeszcze inne rzeczy i jestem umówiony na przyszłą sobotę na kompletną diagnostykę auta.

Jeżeli to katalizator, to cena mnie przeraża (6500 zł. netto). Zastanawiam się czy poprostu go nie wyciąć i nie wstawić strumienicy??? Co o tym myślicie??

6500 zł. netto to trochę wysoka cena. Za taką kasę kupię w USA kompletny wydech HKS albo ExoticSpeed.

Jeżeli macie jeszcze pomysły co mogło się stać mojej RX-8, to proszę dajcie znać, bo sami wiecie, że w serwisach nie zawsze mają racje...

Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez 3eci » 5 lip 2010, 21:16

Jezeli to sie okaze kat i wyrzucisz go jestem ciekawy jak pozniej bedzie z przegladami. Zalatwic idzie wszystko, slowianska natura :) ale pozniej jak bedziesz sprzedawal fure i klijent zorientuje sie ze nie ma kata to moze ci przyprowadzic auto z powrotem. Zalezy jaka umowe spiszecie. Moze jakiegos zamiennika. Sprawdzalem kiedys na ebayu troche ponad 200 funtow.

A tak szczerze jak masz mamone to zrob jej caly uklad wydechowy od podstaw w dobrym garazu gdzie zajmuja sie tuningiem samochodow, a nie tylko specjalizacja od bolu glowy ;)
Forumowicz

Postprzez Retro » 5 lip 2010, 22:52

Wyjęcie katalizatora nic nie kosztuje ;)
Pojeździj trochę bez i zobacz czy problem się będzie powtarzał:)

Jak nie to wstaw strumienicę albo sportowy katalizator albo zrób cały wydech, jak wolisz ;P
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez Marco7 » 5 lip 2010, 23:05

Strumienica dla Calibry dobra jest. Wstaw normalną rurkę z tłumikiem i będzie ok :) .
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 00:08
Auto: RX-8

Postprzez LeszekNow » 6 lip 2010, 10:28

Myślisz? A nie popitoli się nic z elektroniką? Zarówno w przypadku strumienicy jak i rurki z tłumikiem?

Jestem na etapie przeglądania układów wydechowych do RX-a. Jest tego trochę...
Zrobię tak, jeżeli faktycznie jest to katalizator, to wytnę go i wstawię tymczasowo "rurkę z tłumikiem" i szukam kompletnego wydechu. Co myślicie o ExoticSpeed : http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Exoticspeed-RII-T-Mazda-RX8-Exhaust-CATALYZER-HEADER-/380122660601?cmd=ViewItem&pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item5881137ef9 ???
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez LeszekNow » 10 lip 2010, 20:16

Część wam
Byłem w serwisie na kompletnej diagnostyce. Auto było na stanowisku obsługowym od 8:00 do 14:00. Nie mogli nic znaleźć, bo nie świeciła żadna kontrolka, ani nic. W końcu jeden z mechaników błysnął i sprawdził podpięcie świec. Okazało się że jeden z kabli od świec był obruszony i nie było pełnego styku, co objawiało się ubytkiem ciągu na wyższych obrotach (przynajmniej tak mi to tłumaczyli)... Przejechałem się autem i niby jest ok., jednak nadal słyszę dziwny dźwięk z układu wydechowego. Na wolnych obrotach mam wrażenie, że coś tam w okolicy katalizatora "lata" i przy wyższych obrotach pod obciążeniem nadal zmienia się dźwięk silnika, coś jakby zaczyna brzęczeć(Może jestem przewrażliwiony)... To jest ten dźwięk:
Nie mam już siły do ASO.
Zamierzam pojechać do Kojota, ale żeby się umówić muszę wygenerować sobie trochę wolnego czasu i więcej gotówki, co niestety nie jest takie łatwe :( .
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez ravie » 10 lip 2010, 22:59

Mi to brzmi jakby rura od układu wydechowego gdzieś się obluzowała i przy wyższych obrotach wali od wibracji po podwoziu.. Miałem podobny przypadek w innym samochodzie..
Think Fast. Drive Faster. Don't Blink
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 21:33