Witam,
Szukam do swojego auta (Mazda 3 BM 2015r) koła dojazdowego. Na forum znalazłem, że powinno mieć rozmiar T125/70D16, rozstaw śrub 5x114,3mm i średnica otworu centralnego 67,1mm. Na OLX znalazłem fajny zestaw (chyba od hyundaia i30) dojazdówka+lewarek+klucz+styropian w kole, ale w rozmiarze T125/80D15 (reszta parametrów ta sama) – a więc 15", ale większy profil, więc średnica zewnętrzna powinna się w miarę zgadzać. Ale nie jestem pewien, czy felga 15" nie będzie za mała, przez co zacisk hamulcowy się nie zmieści. Aktualnie na oponach zimowych mam założone felgi 16" i jest jeszcze trochę przestrzeni między felgą a zaciskiem, ale trudno mi ocenić, czy felga 15" się zmieści... Czy ktoś z Was przerabiał ten temat?
Koło dojazdowe do Mazdy3 BM – czy felga 15" wejdzie?
Strona 1 z 1
- Od: 12 sie 2024, 16:58
- Auto: Mazda 3 BM (hatchback) 2.0 SkyActive 120KM 2015r
Ja do swojej 1.5 montowałem piętnastki z BK ale kolega ma 2.0 więc większe tarcze i taka felga raczej nie ma szans wejść
OK, dziękuję za odpowiedzi, udało mi się kupić koło dojazdowe w oryginalnym rozmiarze, do tego lewarek z korbką i oryginalny klucz do kół. Miejsce na lewarek jest w schowku po prawej stronie bagażnika, więc pasuje idealnie (wymagana jest dodatkowa śrubka do przykręcenia lewara do uchwytu). Teraz stoję przed problemem znalezienia styropianowego wkładu do bagażnika przeznaczonego do aut wyposażonych w koło dojazdowe :-P Tymczasowo zakupię pewnie jakiś pokrowiec na koło dojazdowe i będzie jeździć luzem w bagażniku... Zastanawiam się nad ewentualnym docięciem styropianu, ale nie jestem pewien, czy ma on taką samą grubość jak oryginalny styropian przeznaczony do aut z kołem dojazdowym? Chodzi mi o to, żeby nie okazało się, że jak starannie wytnę okrągły otwór o średnicy dopasowanej do dojazdówki, to potem okaże się, że niestety nie będę miał płaskiej podłogi w bagażniku... Przerabiał ktoś z Was podobny temat?
PS. Może wydawać się, że jestem przewrażliwiony, ale serio jeżdżąc autem bez żadnego koło zapasowego, tylko z zestawem naprawczym, nie czuję się najlepiej. Jednak zapas to zapas – w razie co stajesz, wymieniasz i jedziesz dalej, a nie czekasz godzinę lub dwie na lawetę na poboczu ekspresówki lub autostrady...
PS. Może wydawać się, że jestem przewrażliwiony, ale serio jeżdżąc autem bez żadnego koło zapasowego, tylko z zestawem naprawczym, nie czuję się najlepiej. Jednak zapas to zapas – w razie co stajesz, wymieniasz i jedziesz dalej, a nie czekasz godzinę lub dwie na lawetę na poboczu ekspresówki lub autostrady...
- Od: 12 sie 2024, 16:58
- Auto: Mazda 3 BM (hatchback) 2.0 SkyActive 120KM 2015r
Tak na szybko znalazłem oryginał ale osobiście uważam, że szkoda kasy. I szkoda też bagażnika. Bez tego jest akceptowalny ale z wkładem pewnie będzie miał te marne 300 l. Niestety Mazda tu się nie popisała i nie zrobiła normalnego gniazda na koło jak było wcześniej w BK.
https://allegro.pl/oferta/wypelnienie-b ... TFEALw_wcB
Co do przewrażliwienia to nie komentuję. Każdy ma swoje fobie
.
Z własnych doświadczeń przez ponad 30 lat za kółkiem gumę złapałem co najmniej 10 razy ale za każdym razem dało się dojechać o własnych siłach ( bez zmiany koła ani uszczelniacza ) do wulkanizatora. Powietrze w brew pozorom tak szybko nie uchodzi z opony bezdętkowej chyba, że ją rozerwiesz. Zawsze koło można dopompować.
W i10 wręcz wyjąłem dojazdówkę bo bagażnik był na tyle niewielki, że szkoda mi było miejsca ale nim jeździłem głównie po mieście.
Jeśli uważasz, że jest to niezbędne to montuj. Najważniejsze jest własne bezpieczeństwo.

Co do przewrażliwienia to nie komentuję. Każdy ma swoje fobie
Z własnych doświadczeń przez ponad 30 lat za kółkiem gumę złapałem co najmniej 10 razy ale za każdym razem dało się dojechać o własnych siłach ( bez zmiany koła ani uszczelniacza ) do wulkanizatora. Powietrze w brew pozorom tak szybko nie uchodzi z opony bezdętkowej chyba, że ją rozerwiesz. Zawsze koło można dopompować.
W i10 wręcz wyjąłem dojazdówkę bo bagażnik był na tyle niewielki, że szkoda mi było miejsca ale nim jeździłem głównie po mieście.
Jeśli uważasz, że jest to niezbędne to montuj. Najważniejsze jest własne bezpieczeństwo.
Strona 1 z 1