ryszard5 napisał(a):No cóż można i tak. Nie długo ktoś wpadnie na pomysł wymiany oleju przed wyjazdem nową Madzią z salonu. Przepraszam za sarkazm. Kwota spora jak to w ASO.

Niespecjalnie łapię Twój sarkazm, bo nie widzę nic złego w tym, że po pierwszym okresie, kiedy silnik zaczyna "swoje życie" wymieniam w nim olej. Widziałem ostatnio reklamę samochodu, ale nie pamiętam jakiej marki, ale utkwiło mi jedno zdanie tam wypowiedziane...."nabywając nasz samochód masz również niższe koszty eksploatacji bo u nas przeglądy są co 30 tys km"

. Osobiście nie widzę w tym nic złego, że ktoś chce wymieniać olej po 10 000 km. Jego sprawa. Jeśli zamierza tym samochodem jeździć wiele lat to słusznie robi, jeśli tylko 3 -4 lata to może faktycznie robić przeglądy zgodnie z interwałami.
Mam też swoje zdanie o zakupie własnych materiałów i części oraz wykonywanie usługi przez ASO. Otóż jest sporo osób, które wyznają zasadę, że można to zrobić taniej poza ASO (bo na to pozwala prawo), niż przepłacać w ASO. Wyznaje zasadę, że tak wrażliwy temat jakim jest olej zostawiam ASO do czasu zakończenia gwarancji. Co z tego, że mogę to zrobić gdzie indziej, jak w razie potencjalnych kłopotów MMPOL będzie kwestionował serwisowanie poza ASO. Pewno będę miał rację, ale ile nerwów stracę i czasu żeby ją udowodnić. Serio to jest warte tych 200 zł co 20 tys km? Odpowiedź jest prosta, nie. Nie wiem jak będzie przyszłość wyglądała, bo samochód jest nowy, ale z pewnością tarcze czy klocki kupię sam, z polecenia forumowego a usługę również wykonam w ASO. Skoro zaplanowałem, że kupię nowy samochód, zaplanowałem też, że przeglądy będą droższe niż standardowy serwis Pana Janka. Do momentu kiedy nie wydarzy się poważna awaria, czy to silnika czy to skrzyni, nie będzie miało znaczenia czy przeglądy robiłem w ASO, czy poza ASO. Znacznie będzie miało jak mi walnie silnik albo skrzynia AT. Wtedy będzie miało znaczenie gdzie wymieniałem oleje i robiłem przeglądy – ktoś wspominał wcześniej, że w jakimś przypadku sprawa się prawie oparła o sąd. Znając podejście MMPOL to przy takich manewrach można sporo zdrowia stracić – wiec dla pozornych oszczędności nie warto sobie w przyszłości w skrajnych przypadkach marnować tego zdrowia :
)