Serwisowanie Mazdy – Pytania
Kraków, serwis Anndora za przegląd przy 20k kilometrów z własnym olejem(Eneos 0w20) policzyli 460 złotych. Chcieli wymieniać filtr kabinowy, ale uznałem, że zrobię to sam po zimie. Wymienione filtry oleju i powietrza. Za 5l oleju płaciłem 220 z przesyłką, więc trochę urwałem tym bardziej, że przed serwisowaniem liczyli mi 850 za całość 
- Od: 6 cze 2016, 10:16
- Auto: Mazda3 2015 SkyEnergy+Xenon, 2.0 165KM
child napisał(a):Tak z ciekawości – dlaczego tak wcześnie ten czwarty przegląd (76 kkm)? 4 lat nie masz samochodu, bo ich jeszcze wtedy nie było
Ostatni przegląd był 23.12.2015 przy przebiegu 56 tys km, minął rok i samochód zrobił kolejne 20 tys km dlatego kolejna wymiana oleju – 4 lata nie ma, ale prawie 80tys km
kuba_t napisał(a):Tak z ciekawości to ile wchodzi oleju do silnika 2.0? u mnie wlali 4.2l 0W20.
Mi też leją 4,2l. Porównaj sobie z poprzednimi przeglądami, na nich też było 4,2l lane na pewno.
Aby zrobiono Ci to, co deklarują.
Zobacz, czy zajrzą do zardzewiałych tarcz hamulcowych z tyłu.
Nie daj sobie wcisnąć drugi raz w roku przeglądu lakieru-płatnego.
Nie daj sobie wcisnąć wymiany płynu hamulcowego, 40 kkm lub dwa lata.
Jak na razie podejście mazdy do klienta jest dla mnie żenujące. Przebija ich tylko subaru.
Zobacz, czy zajrzą do zardzewiałych tarcz hamulcowych z tyłu.
Nie daj sobie wcisnąć drugi raz w roku przeglądu lakieru-płatnego.
Nie daj sobie wcisnąć wymiany płynu hamulcowego, 40 kkm lub dwa lata.
Jak na razie podejście mazdy do klienta jest dla mnie żenujące. Przebija ich tylko subaru.
Przeglądy blachy co roku, przy czym moje aso ma tolerancję +– 1 miesiąc. Ja osobiście uważam, że lepiej sobie wymienić dywaniki raz na rok za 100zł, niż płacić za przegląd blach, bo przez trzy lata gwarancji i tak nic się z nimi nie stanie, a później tak czy tak (o ile jeszcze będę miał to auto) nie będę jeździć na serwisy do aso, więc gwarancję na blachy traktuję jako bonus z którego nie skorzystam.
ile zapłaciłeś za olej? Ostatnio też rozważałem kupno oleju osobiście, ale sumaryczna "korzyść" 70zł jakoś mnie zniechęciłaslomaaa napisał(a):Kiedy powinny być dokonywane przeglądy blachy? Będę miał w lutym pierwszy przegląd po roku od odbioru auta. Kupiłem już swój olej OW20 Mazda Oryginal.
slomaaa napisał(a):Za olej zapłaciłem w sumie 195 zł (razem z wysyłką)... i wydaje mi się, że korzyść jest jednak większa niż 70 zł
Moje ASO za litr oleju woła 65zł więc 4,2l * 65zł = 273. Do tego rabat 10% i wychodzi 245zł z groszami.
w sobotę wymieniałem olej "międzyprzeglądowo" gdyż dla mnie 20tys. na tym samym oleju to przesada i wyznaję zasadę wymiany co 10-12 tys w benzynie i co 8-10 tys w dieslu.
Wymienielm w mazidzie olej na olej firmy MITASU (made in Japan) 0w-20 – jeśli chodzi o parametry (low saps) wydawał się być na równi z Millersem, ale bił na głowę olej Mazdy produkowany przez Total.
Koszt olej to 230zł za 5l (millers by wyszedl taniej)
Wymienielm w mazidzie olej na olej firmy MITASU (made in Japan) 0w-20 – jeśli chodzi o parametry (low saps) wydawał się być na równi z Millersem, ale bił na głowę olej Mazdy produkowany przez Total.
Koszt olej to 230zł za 5l (millers by wyszedl taniej)
-
popi2009
u mnie 226 zł (po rabacie, screen powyżej), także 31 zł do przodu... a w razie "W" problemów co niemaira z udowadnianiem, że olej spełniał wymogi Mazdyozii napisał(a):slomaaa napisał(a):Za olej zapłaciłem w sumie 195 zł (razem z wysyłką)... i wydaje mi się, że korzyść jest jednak większa niż 70 zł
Moje ASO za litr oleju woła 65zł więc 4,2l * 65zł = 273. Do tego rabat 10% i wychodzi 245zł z groszami.
Sam sobie odpowiedz czy warto
Ty nie widzisz, ale w razie awarii silnika i chęci naprawy na gwarancji, gwarant będzie chciał wykonać analizę oleju, za którą zapłacisz Ty, oczywiście sytuacja raczej się nie wydarzy, ale myślę, że gra nie warta tych 30 zł
U mnie jak juz wspominalem od dwoch dni – nie odczulem jakiś zmian w pracy silnika czy coś
Dopisano 30 sty 2017, 16:32:
tak na marginesie to robiłem w weekend rownież wymianę płynu hamulcowego i weszło mi go dokładnie pół litra, zatem nie wiem czmeu CIę policzyli za litr
Dopisano 30 sty 2017, 16:32:
kuba_t napisał(a):Ja wczoraj zrobiłem przegląd na 80kkm/4 lata, całość wyniosła mnie 950zł, bez sprawdzenia lakieru i z kartą rabatową.
Tak z ciekawości to ile wchodzi oleju do silnika 2.0? u mnie wlali 4.2l 0W20.
tak na marginesie to robiłem w weekend rownież wymianę płynu hamulcowego i weszło mi go dokładnie pół litra, zatem nie wiem czmeu CIę policzyli za litr
-
popi2009