Czy może ktoś to potwierdzić? Dziwi mnie że fabrycznie w c-16 biały przewód jest prasowym dodatnim
Kamera cofania: Czy można dołożyć?
Prosiłbym o podpowiedź , które przewody w kostce c-16 odpowiadają tym w oryginalnej kamerce? W kamerce jest kolor żółty, czerwony, szary i czarny , który przyporządkować któremu? Pytam, bo nie chcę zrobić zwarcia i czegoś spalić. Znalazłem w jednym miejscu na forum, ale tam jest napisane, że biały to dodatni prądowy, szary prądowy (–), czerwony sygnał (–), czarny sygnał (+).
Czy może ktoś to potwierdzić? Dziwi mnie że fabrycznie w c-16 biały przewód jest prasowym dodatnim
- Od: 5 lis 2016, 16:22
- Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)
Witam, może komuś się przyda – oryginalna instrukcja montażu kamery – link http://mazda3revolution.com/forums/atta ... 1440146255 
Dopisano 5 maja 2017, 09:36:
Drodzy forumowicze, wrzucam jeszcze filmik – https://www.youtube.com/watch?v=C5gXFZiPCwk , sedan o wiele łatwiejszy do montowania kamery, w HB trzeba wiercić otwór
, duży minus dla MAZDY za nieprzygotowanie otworu fabrycznego 
Dopisano 5 maja 2017, 09:36:
Drodzy forumowicze, wrzucam jeszcze filmik – https://www.youtube.com/watch?v=C5gXFZiPCwk , sedan o wiele łatwiejszy do montowania kamery, w HB trzeba wiercić otwór
-
storm81
kolego nic nie trzeba wiercic jest otwor fabryczny zaślepiony przezroczystym platikie, jedyne co trzeba przerobic to kawalek listwy plastikowej odslaniajacej min przycisk otwierania klapy tam trzeba wyciac w plastiku otwor na kamere lub kupic taki plastik na allegor / w mazdzie z wycieciem juz.
w elementach blaszanych nie trzeba nic wycinac
w elementach blaszanych nie trzeba nic wycinac
-
popi2009
najprosciej wyciac to wyrysować sobie albo wykleić taśmą linie, potem wiertłem 2mm wzdluz tej lini robic dziurki jedna obok drugiej i jak caly obwoód przelecisz to wyciagasz srodek
bierzesz pilnik do metalu i papier scierny 500 i szlifujesz zeby krawedzie byly ok
bierzesz pilnik do metalu i papier scierny 500 i szlifujesz zeby krawedzie byly ok
-
popi2009
Zerknalem na instrukcja serwisowa (do znalezienia w sieci 270+ MB i 10tys+ stron) i tam jest mowa o wpieciu wpieciu kostki. Nie ma mowy o laczeniu zadnych kabelkow. Wszystko Plug &Play, bez sztukowania.
Ostatnio edytowano 6 maja 2017, 11:22 przez Steel, łącznie edytowano 1 raz
jak zalozysz wiazke z auta ktore mialo kamere to jest plug and play
ja wlasnie tak robilem
kupilem cala kompletna klape z auta z kamerą za 400zł
wypialem wiazke tylnej klapy i wpialem wiazke z zakupionej klapy
zamontowalem kamere, podpiatem
skrecilem wszystko i gralo
ja wlasnie tak robilem
kupilem cala kompletna klape z auta z kamerą za 400zł
wypialem wiazke tylnej klapy i wpialem wiazke z zakupionej klapy
zamontowalem kamere, podpiatem
skrecilem wszystko i gralo
-
popi2009
Po zdjęciu osłon w bagażniku, podłączyłem kamerkę (oryginalna hb) i już wiem, ze działa. Wszystkie osłony udało mi się zdjąć została tyko ta blenda z napisem mazda3 i skyactive. Plastikowe wkręty odkrecone śruba pod zaślepka też, były jeszcze po dwie nakrętki na stronę od spodu i nie chce zejść ( nie chce jej połamać)! Czy któryś z użytkowników ma na to jakiś sposób? Muszę zdjąć tą blendę, żeby włożyć kamerkę w miejsce zaślepki i wyciąć w plastiku nieduży prostokąt zgodnie z instrukcją montażu.
.
sky energy (xenon +navi)
Tak, ale jedna z tych trzech jest od tylnych lamp i jej odkrecenie nic nie daje
Dostrzegam tam po dwa zatrzaski na stronę, ale używam już tak dużej siły i nie chce zejść. Trzyma się z dwóch stron w okolicy napisów ( środek się odgina i spokojnie by zszedł, a boki trzymają )
sky energy (xenon +navi)
ja wkladalem po prostu rozbierak do tapicerki i podwazalem
w mazda service manual masz w istrukcji zaznaczone dokladnie w ktorym miejscu jest spinka wiec powinienes dac rade
w mazda service manual masz w istrukcji zaznaczone dokladnie w ktorym miejscu jest spinka wiec powinienes dac rade
-
popi2009
Jarzębiak napisał(a):Są tam jeszcze takie wąsy po dwa na każdą strone ( tak jakby pod blenda )zachodzące na ranty klapy po obu stronach?
no są i wlasnie pod te wąsy trzeba się wepchac z rozbierakiem
-
popi2009
Witam. Niecały miesiąc temu zakupiłem M3. Czytam forum odnośnie kamery cofania i mam pytanko. Czy to gniazdko po lewej stronie zdjęcia to wejście na orginalną cam ? I to drugie przedstawione na drugim zdjęciu do czego może być ? Myślę że do czujnika wykrywania kluczyka. I jeśli tak czy po jego zakupie będę mógł otwierać auto bez naciskania w pilocie? Pozdrawiam.
Kamera potrzebuje więcej niż 2 żyły. W sedanie wtyczka do kamery ma 5 pinów i 4 żyły (1 pin pusty). W HB musi być podobnie
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Hej,
Wlasnie przytszla do mnie kamerka sinosmart do HB
https://pl.aliexpress.com/item/Sinosmar ... 98184.html
I zanim zabiore sie za montaz to sie przygladnalem plastikowi.
Czy ktos zwrocil uwage ze to w zasadzie jednorazowka? bo nie widze sposobu otwarcia zlozonej calosci. Wiec odpada wymiana zarowki podswietlenia tablicy!
Niby z boku jest taki wpust ny odgiac czesc z trzymajaca zarowke, jednak wsadzenie tam srubokreta czy czegokolwiek innego nic nie da bo nie wepchnie sie tam twardego plastiku na okolo 0.5-1mm!
Sam plastik w obejmie zarowki tez jest bardzo twardy i nie daje sie latwo odksztalcic.
Kolejnym minusem jest brak szczelnosci pomiedzy sama kamera a plastikowa czescia majaca oswietlac tablice (choc to z odrobina kleju na cieplo da sie załatwić)!
Zwrocil ktos uwage na te rzeczy? bo nie chce mi sie wierzyc, ze jestem pierwszy!
Wlasnie przytszla do mnie kamerka sinosmart do HB
https://pl.aliexpress.com/item/Sinosmar ... 98184.html
I zanim zabiore sie za montaz to sie przygladnalem plastikowi.
Czy ktos zwrocil uwage ze to w zasadzie jednorazowka? bo nie widze sposobu otwarcia zlozonej calosci. Wiec odpada wymiana zarowki podswietlenia tablicy!
Niby z boku jest taki wpust ny odgiac czesc z trzymajaca zarowke, jednak wsadzenie tam srubokreta czy czegokolwiek innego nic nie da bo nie wepchnie sie tam twardego plastiku na okolo 0.5-1mm!
Sam plastik w obejmie zarowki tez jest bardzo twardy i nie daje sie latwo odksztalcic.
Kolejnym minusem jest brak szczelnosci pomiedzy sama kamera a plastikowa czescia majaca oswietlac tablice (choc to z odrobina kleju na cieplo da sie załatwić)!
Zwrocil ktos uwage na te rzeczy? bo nie chce mi sie wierzyc, ze jestem pierwszy!