Lusterka zewnętrzne – problem ze składaniem/rozkładaniem
Obejrzyj dokładnie oba lusterka u siebie to zauważysz, że prawe jest nachylone bardziej w kierunku szyby drzwi bocznych. Początkowo myślałem, że mazda dała ciała ale tak samo jest w innych markach.
100% pewności nie mam, że to jest główny powód opóźnień, ale skoro mechanizm wykonuje krótszy obrót to stąd może wynikać różnica w prędkości składania.
100% pewności nie mam, że to jest główny powód opóźnień, ale skoro mechanizm wykonuje krótszy obrót to stąd może wynikać różnica w prędkości składania.
-
maryousz
maryousz napisał(a):główny powód opóźnień
Do mniej więcej kwietnia oba lusterka składały się wręcz równocześnie, więc nie wiem na ile niesymetryczne zamocowanie lusterek wpływa na drogę ich składania. Natomiast z przyjściem pierwszych ciepłych dni lewe w moim przypadku zaczęło składać się o ponad sekundę później i z wyczuwalnym trudem (słychać, że silnik się męczy).
Lusterka powinny być tak samo odchylone w stosunku do nadwozia... Różnica powinna być tylko w ustawieniach samych luster w każdym z nich... To dalsze lusterko (szkło) od kierowcy powinno mieć mniejszy kąt odchylenia od nadwozia... by kierowca widział obrys auta... 
Obejrzyj inne marki to zobaczysz że tak nie jest więc to Twoje "powinno być" raczej się nie sprawdza. Też nie łapię dlaczego tak jest ale właśnie tak jest.
-
maryousz
A mi już oba lusterka padły (nie chciały się składać i "stanęły" w połowie drogi do rozłożenia). Stało się to bez żadnych uderzeń, kolizji, "ręcznego" składania. Naprawiono w ramach gwarancji. Podobno częsty przypadek, są tam (o ile nie przekręcam przekazu) plastikowe zębatki, a więc podatne na ścieranie.
W sobotę wymieniono mi lewe lusterko z powodu nieskładania się. Podobno nowe lusterko ma inny nr katalogowy i jest trwalsze.Słychać wyraźnie, że pracuje również głośniej. Czas składania obu lusterek w tej chwili jest praktycznie taki sam.
Dzisiaj i ja zgłosiłem w ASO problem ze składaniem lewego lusterka. Na całe szczęście awaria dała się uwidocznić w obecności pracownika ASO. Raz już tak miałem, że składanie lusterka zacinało się tylko ... w mojej obecności
– gdy podjechałem do ASO – usterki brak. Teraz czekam na decyzję od Mazdy 
Mi wymieniono już oba lusterka. Pisałem w sierpniu, że oba składają się równomiernie. Teraz, po pół roku, widać, że lusterko kierowcy (wymienione jako pierwsze) znowu zaczyna składać się wolniej a to zwiastuje problemy.
Wymienia jak mmpol zatwierdzi. Jak wpisali ze podczas sprawdzania usterka nie wystapila to nie liczył bym na wymianę...
-
maryousz
Ponieważ ani w instrukcji ani na forum nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi pytanie kieruję do użytkowników 
W jaki sposób włączyć ogrzewanie lusterek?
Już sama nie wiem czy z moim autem coś nie tak, ale włączenie ogrzewania przedniej szyby nie skutkuje podgrzewaniem lusterek. Może ogrzewanie tylnej szyby? Teraz mi przyszło do głowy chociaż jeszcze nie próbowałam..
W jaki sposób włączyć ogrzewanie lusterek?
Już sama nie wiem czy z moim autem coś nie tak, ale włączenie ogrzewania przedniej szyby nie skutkuje podgrzewaniem lusterek. Może ogrzewanie tylnej szyby? Teraz mi przyszło do głowy chociaż jeszcze nie próbowałam..

- Od: 6 cze 2015, 20:55
I mnie dopadła przypadłość lusterkowa
Najpierw nierówno się zamykały, lewe czasami wydawało dziwne dźwięki. Po czym lewe lusterko czasami się zamykało tylko do połowy –> mam moduł automatycznego składania. Oczywiście podczas przeglądu zgłosiłem fakt, ale nie było można odtworzyć problemu, bo się składały i rozkładały. Sam fakt nierównego działania nie był wystarczający. Podczas drugiej wizyty – jak problem powrócił, ASO starało się na siłę udowodnić, że to moja wina. Podczas oglądania auta i lusterek stwierdzono, iż po niepełnym złożeniu się lusterka jest ono "luźne". Według ASO uderzyłem lusterkiem o coś – oczywiście brak uszkodzeń mechanicznych. A po rozłożeniu się lusterka nie jest już luźne. Przyznam, że nie wytrzymałem i trochę mnie poniosło, bo małej awanturze auto pojechało na serwis. Po sprawdzeniu – moim zdaniem, nawet nie sprawdzili wnętrza lusterka – poinformowano mnie, że wyślą zgłoszenie do MMP, ale ich zdaniem będzie problem. Mam założone czarne nakładki na lusterkach – oryginalne, z katalogu Mazdy. Tłumacze facetowi, że sami mi to sprzedali i jest to oryginalna część, założona ponad rok temu i jaki to ma wpływ na składanie się lusterek... Wzruszał ramionami, udając, że nie wie o czym mówię.
Czekam na decyzję MMP. Oczywiście lusterko znowu postanowiło działać – składa się i rozkłada. Jednak strasznie hałasuje i czasami działa w powolnym tempie.
Najpierw nierówno się zamykały, lewe czasami wydawało dziwne dźwięki. Po czym lewe lusterko czasami się zamykało tylko do połowy –> mam moduł automatycznego składania. Oczywiście podczas przeglądu zgłosiłem fakt, ale nie było można odtworzyć problemu, bo się składały i rozkładały. Sam fakt nierównego działania nie był wystarczający. Podczas drugiej wizyty – jak problem powrócił, ASO starało się na siłę udowodnić, że to moja wina. Podczas oglądania auta i lusterek stwierdzono, iż po niepełnym złożeniu się lusterka jest ono "luźne". Według ASO uderzyłem lusterkiem o coś – oczywiście brak uszkodzeń mechanicznych. A po rozłożeniu się lusterka nie jest już luźne. Przyznam, że nie wytrzymałem i trochę mnie poniosło, bo małej awanturze auto pojechało na serwis. Po sprawdzeniu – moim zdaniem, nawet nie sprawdzili wnętrza lusterka – poinformowano mnie, że wyślą zgłoszenie do MMP, ale ich zdaniem będzie problem. Mam założone czarne nakładki na lusterkach – oryginalne, z katalogu Mazdy. Tłumacze facetowi, że sami mi to sprzedali i jest to oryginalna część, założona ponad rok temu i jaki to ma wpływ na składanie się lusterek... Wzruszał ramionami, udając, że nie wie o czym mówię.
Czekam na decyzję MMP. Oczywiście lusterko znowu postanowiło działać – składa się i rozkłada. Jednak strasznie hałasuje i czasami działa w powolnym tempie.