Wycierający się lakier na progach
Witam,
śledzę ten post od początku, w czerwcu odebrałem swoją Madziulkę i trochę nie dowierzałem, że progi mogą się aż tak rysować, po tygodniu u mnie też pojawiło się zarysowanie (zdjęcia zamieszam poniżej swojego postu) dlatego szybko pojechałem i zamówiłem sobie folie ochronne na progi (lepiej niż folia będzie porysowana niż lakier). Po jakimś czasie zauważyłem, że na folii też powstają minimalne rysy takie same jak na zdjęciach przedstawionych we wcześniejszych postach. Dlatego dokładnie obejrzałem spód drzwi i wszystko jest cacy nie ma żadnego przetartego elementu! ALE muszę zaznaczyć, że rysy na progach są tylko od strony pasażera, moja dziewczyna zawsze jak wsiada musi zahaczyć butem(została już w stosowny sposób poinformowana aby uważała), jak zahacza butem to na progu zostaje piasek, który to jak podejrzewam jest sprawcą tych rys. Od mojej strony wszystko jest ok, żadnej ryski po prostu gładko! Jak wcześniej powiedziano drzwi mogą być tak dokładne spasowane, że małe ziarenka piasku na progach mogą powodować te rysy na brzegach(rysy od butów są inne). Mała galeria pod spodem.
śledzę ten post od początku, w czerwcu odebrałem swoją Madziulkę i trochę nie dowierzałem, że progi mogą się aż tak rysować, po tygodniu u mnie też pojawiło się zarysowanie (zdjęcia zamieszam poniżej swojego postu) dlatego szybko pojechałem i zamówiłem sobie folie ochronne na progi (lepiej niż folia będzie porysowana niż lakier). Po jakimś czasie zauważyłem, że na folii też powstają minimalne rysy takie same jak na zdjęciach przedstawionych we wcześniejszych postach. Dlatego dokładnie obejrzałem spód drzwi i wszystko jest cacy nie ma żadnego przetartego elementu! ALE muszę zaznaczyć, że rysy na progach są tylko od strony pasażera, moja dziewczyna zawsze jak wsiada musi zahaczyć butem(została już w stosowny sposób poinformowana aby uważała), jak zahacza butem to na progu zostaje piasek, który to jak podejrzewam jest sprawcą tych rys. Od mojej strony wszystko jest ok, żadnej ryski po prostu gładko! Jak wcześniej powiedziano drzwi mogą być tak dokładne spasowane, że małe ziarenka piasku na progach mogą powodować te rysy na brzegach(rysy od butów są inne). Mała galeria pod spodem.
- Od: 8 sie 2014, 22:07
- Auto: Mazda 3 Sedan SkyMotion 2014 SKYACTIV-G 120KM 6MT
Ja pierdziu... żenada
Byłeś z tym w ASO?
p.s. MMP musi coś zrobić z tym tematem
p.s. MMP musi coś zrobić z tym tematem
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
-
jarek.ZE
- Od: 25 lis 2008, 01:19
- Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04
Teraz zarysowania powstają na folii minimalnie ale powstają, więc śpię spokojnie. Poszedł bym do ASO jak by spód drzwi też miał otarcia a nie ma jest czysto i gładko. NO i jak powiedziałem problem jest tylko od strony pasażera(dziewczyna), która jak wsiada zawsze musi butem zahaczyć i zostawia piasek na progu. Dla mnie sprawcą są ziarenka piasku, gdyż mój próg jest zawsze czysty i problemu nie ma, a na latanie ze szmatą i zgarnianie piasku z progu pasażera czasami nie czasu ani miejsca (np. zakupy). Nie pozostaje mi nic innego jak za każdym razem zwracać pasażerowi uwagę
P.S. Z własnego doświadczenia i kumpli zaczynam sobie uświadamiać, że chyba największy chlew w samochodzie robią pasażerowie

P.S. Z własnego doświadczenia i kumpli zaczynam sobie uświadamiać, że chyba największy chlew w samochodzie robią pasażerowie

Neoangelo napisał(a):po tygodniu u mnie też pojawiło się zarysowanie (zdjęcia zamieszam poniżej swojego postu)
To, co widać to rzekłbym "normalka" – nijak się to ma do tego co, zaprezentował autor tego wątku.
Neoangelo napisał(a):moja dziewczyna zawsze jak wsiada musi zahaczyć butem(została już w stosowny sposób poinformowana aby uważała), jak zahacza butem to na progu zostaje piasek, który to jak podejrzewam jest sprawcą tych rys.
Piasek nie jest bezpośrednim sprawcą tych zarysowań, co najwyżej może się do nich dodatkowo przyczyniać, ale wyłącznie podczas "przeciągnięcia" obuwiem po progu, co mam miejsce najczęściej podczas wsiadania/wysiadania.
Neoangelo napisał(a):Jak wcześniej powiedziano drzwi mogą być tak dokładne spasowane, że małe ziarenka piasku na progach mogą powodować te rysy na brzegach(rysy od butów są inne).
Aż tak spasowane to nie są

Zarzucę motyw że wytarte progi w nietypowym miejscu tzn tam gdzie but przy wsiadaniu nie sięga mogą byc wykonane przez rurę od odkurzacza domowego. W pierwszym miesiącu użytkowania dosłownie delikatnie podczas odkurzania musnalem próg i juz było kilka mikrorys. Spolerowalem je pasta i zakupilem folię na progi.
-
maryousz
Neoangelo napisał(a):P.S. Z własnego doświadczenia i kumpli zaczynam sobie uświadamiać, że chyba największy chlew w samochodzie robią pasażerowie
Taka prawda. Ponadto kobity mają obcasy i czasem nie wyczuwają tego przedłużenia nogi przy przekładaniu przez próg.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Aż zrobiłem u siebie przegląd.
Wnioski – chyba sensowniej przemyślana konstrukcja a ozdobne osłony też swoje (jak widać po nich) robią. Tam gdzie lakier zdarty to tylko do podkładu – kilka rysek tu i ówdzie.
Wnioski – chyba sensowniej przemyślana konstrukcja a ozdobne osłony też swoje (jak widać po nich) robią. Tam gdzie lakier zdarty to tylko do podkładu – kilka rysek tu i ówdzie.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Nie wiem jakie ma kolega ale ja zamawiałem docinanie folii 3M VentureShield na wymiary:
2 szt. 60cm x 8cm
2 szt. 30cm x 8cm
Pasują idealnie aczkolwiek trzeba być świadomym, że pod przetłoczeniem lakier nie jest chroniony a tam też ślicznotki walą obcasami głównie podczas wsiadania...
Co do autora postu to ewidentnie szurał butem po tym progu. Nawet widać, że plastiki wewnątrz ma pociachane...ciężka stopa:)
2 szt. 60cm x 8cm
2 szt. 30cm x 8cm
Pasują idealnie aczkolwiek trzeba być świadomym, że pod przetłoczeniem lakier nie jest chroniony a tam też ślicznotki walą obcasami głównie podczas wsiadania...
Co do autora postu to ewidentnie szurał butem po tym progu. Nawet widać, że plastiki wewnątrz ma pociachane...ciężka stopa:)
-
maryousz
wojtix napisał(a):Neoangelo
Jakie masz wymiary tej foli na progach, zarówno z przodu jak i z tyłu?
Te folie, które mam to są oryginalne od Mazdy i zamawiałem je w ASO, zmierzę i Ci podam wymiary.
Dopisano 27 sie 2014, 20:10:
maryousz napisał(a):Co do autora postu to ewidentnie szurał butem po tym progu. Nawet widać, że plastiki wewnątrz ma pociachane...ciężka stopa:)
No właśnie się zastanawiam jak w tym miejscu są ślady na plastikach, albo ktoś stał na tym progu albo dziwne ruchy robił przy wsiadaniu
Ja ostatnio zauważyłem dwa małe przetarcia na lakierze na progach (przód pasażer i tył za pasażerem). Przetarcia są do koloru białego/srebrnego (nie wiem czy to blacha czy jakaś powłoka pod lakierem), te przetarcia są bardzo niewielkie więc nie wiem czy sie tym niepokoić i czy inni tak mają ?
Dodam że przetarcia te są w miejscu gdzie zaczyna się już łuk drzwi więc na 100% nikt tam nogami nie szura. Zastanawiam się czy jest sens się tym martwić, bo wizualnie mi takie malutkie slady nie przeszkadzaja ale boje się czy może to się potem powiekszac/rdzewiec.
Dołączam zdjęcie z zaznaczonym obszarem (to zdjecie nie mojego auta tylko wrzucone w tym wątku, jak bede mial chwile to dodam swoje zdjecia o ile bedzei cos widac)
Dodam że przetarcia te są w miejscu gdzie zaczyna się już łuk drzwi więc na 100% nikt tam nogami nie szura. Zastanawiam się czy jest sens się tym martwić, bo wizualnie mi takie malutkie slady nie przeszkadzaja ale boje się czy może to się potem powiekszac/rdzewiec.
Dołączam zdjęcie z zaznaczonym obszarem (to zdjecie nie mojego auta tylko wrzucone w tym wątku, jak bede mial chwile to dodam swoje zdjecia o ile bedzei cos widac)
- Od: 1 wrz 2014, 12:46
- Auto: Mazda 3 BM SkyEnergy 165KM + red soul + xenon + navi
a ja Ci powiem ze na 100% zrobił to pasażer albo Ty np. przy sprzątaniu. Ten lakier jest prawie tak delikatny jak to piano black. A pasażer robi dziwne różne rzeczy – wczoraj moja piękna wsiadając z tyłu też jeb$%^ obcasem tam gdzie zwykle się nie uderza ( bo tam gdzie się rzekomo uderza mam naklejoną folia) i obtarła lakier do podkładu. Kup zaprawkę w ASO, odtłuść i zrób kleksa aby zabezpieczeczyć- będziesz spał trochę spokojniej.
-
maryousz
Tak czytam ten watek i cos mi sie wydaje ze grubymi nicmi szyta jest teoria o zle spasowanych drzwiach. Skoro na nich samych nie ma sladów to jakim cudem maja rysowac progi? Wydaje mi sie ze sa to zadrapania od butów, wsiadajac wysiadajac robimy to nie swiadomie a jak lakier mamy nowy to widac kazda ryske..
To czytajcie ze zrozumieniem. To była tylko hipoteza, możliwa zważywszy na nienormalny stopień porysowania. Autor wątku, został przez nas poproszony o zamieszczenie zdjęć spodniej części drzwi w celu weryfikacji podejrzeń. Niestety nie doczekaliśmy się ich, wobec tego ww. przyczyna została odrzucona.

Ja już zakupiłem nakładki progów i musze je zamontować jak tylko znajde chwilke czasu. Ale zaniepokoiła mnie pewna rzecz, która dziś zobaczylem na progu kierowcy czyli moim.
Mianowicie przez cala dlugość progu ida dwie równolegle POZIOME rysy..(======) Butami sie ich nie da zrobic, wygalda tak jakby drzwi dotykały progu i go rysowały. Spód drzwi jest pomalowany lakierem matowym wiec takich rysek jak na progu, który jest w połysku nie widać. Co je powoduje, skoro luz miedzy progiem a drzwiami jest na tyle spory ze mieści sie jeszcze miedzy nimi nakładka progowa. Same drzwi tez nie maja luzu na zawiasach bo patrzyłem, sa zamocowane solidnie.
Mianowicie przez cala dlugość progu ida dwie równolegle POZIOME rysy..(======) Butami sie ich nie da zrobic, wygalda tak jakby drzwi dotykały progu i go rysowały. Spód drzwi jest pomalowany lakierem matowym wiec takich rysek jak na progu, który jest w połysku nie widać. Co je powoduje, skoro luz miedzy progiem a drzwiami jest na tyle spory ze mieści sie jeszcze miedzy nimi nakładka progowa. Same drzwi tez nie maja luzu na zawiasach bo patrzyłem, sa zamocowane solidnie.
Nie ma takiej opcji, nie mam dlugiej kapoty.. Nie sa to rysy takie jak na fotkach w na 1 stronie ale sa, zajechalem pasta tempo, zeszly ale skad sie wziely.. Po stronie pasazera prog jest idealny, jak nowy..