Witam.
Czy udało się komuś dołożyć i uruchomić klimatyzację w aucie mazda 3 BM.
Również zakupiłem auto z Kanady (mazda 3 2.0L 2016r) i posiadam ten sam problem, fabryczny brak klimatyzacji.
Obecnie jestem na tym etapie, że wszystkie potrzebne podzespoły zostały zamontowane, wraz z podłączeniem czujnika ciśnienia do pcm.
Niestety klimatyzacja się nie załącza ponieważ sterownik jej nie obsługuje.
Dzwoniłem do serwisu o wgranie innego oprogramowania od auta które posiada klimatyzację, lecz dostałem odpowiedź, że mają możliwość dostępu tylko do aut europejskich, natomiast do pozostałych nie. A wgranie europejskiego oprogramowania, do auta wyprodukowanego na rynek amerykański może nie działać poprawnie bądź całkowicie go unieruchomić i nie będzie jak wrócić do oryginalnego oprogramowania.
Liczę na waszą pomoc.
Wojtekny2 udało Ci się już podłączyć czujnik ciśnienia? jak byś potrzebował pomocy to pisz.
Brak klimatyzacji montaż klimatyzacji BM 2014
1, 2
Jakiś mądrzejszy spec musi zaprogramować BCM że auto dostało klimatyzację. Czy to EU czy USA jest to samo. Metodą prób i błędów również można próbować. Trzeba znaleźć podobne auto z klimą (czyli jak najbardziej zbliżone wyposażenie) i za pomocą Forscan odczytać z niego konfigurację a następnie wgrać ją u siebie. Jak klima ożyje, a coś innego się zepsuje – dalej kombinować. Innej opcji nie znam, chyba że zapytasz na forum mazda3revolution – tam jest sporo magików.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Wojtekny2 napisał(a):Witam mam ten sam problem z Mazda co kolega mazda3 2015r nie bylo klimy ale był kompresor wpięty w układ elektryczny. Musiałem do kupić chłodnice przewody od kompresora do chłodnicy w srodku w kokpicie . wszystko jest sprawdzone szczelne. Kupiłem również nowy panel z przełącznikiem AC załancza sie kontrolka. Niestety nie mogę sobie poradzić z wpięciem czujnika ciśnienia który jest na przewodzie klimy . nie mam kabli i nie wiem gdzie go wpiąć w instalacje. prawdopodobnie w komputer. CZy ktos pomoże??? proszę o kontakt
Witam, ponawiam pytanie, wie ktos gdzie wpiac wiazke od czujnika ciśnienia który znajduje przewodzie klimy?
karolkus napisał(a):Cześć,
Wiązkę czujnika ciśnienia wpina się w kostkę komputera wtrysku (wszystkie 3 piny).
Dzieki za odpowiedz, wiedze ze wiedze w temacie posiadasz opszerna. Znasz moze/ jestes w stanie polecic jakiegos speca gdzies na polnocy polski (okolice Gdaska) Wziolem sie za instalacje klimy w mojej mazdzie dalem rade wszystko pomontowac, od strony technicznej uklad szczelny, ale juz z podlaczeniem od stony elektrycznej mam klopot, nigdzie nie moge znalesc co gdzie i do czego.
Ja Ci nie pomogę ale wkleiłem dzisiaj link do instrukcji serwisowej i jest tam sporo o klimatyzacji , może coś Ci pomoże?
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 9&t=165267
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 9&t=165267
Sprężarka klimatyzacji w autach z Kanady jest już zamontowana tylko zaślepione wyjścia na przewody. Kupuj drugą wiązkę deski(może być eu), panel klimy automatycznej, nagrzewnicę pod aut klimę i zabieraj się do roboty. Zrzucaj deskę, wymień wiązkę, przewody od airbag zostaw kanadyjskie (wyplącz z wiązki).Najlepiej kup kpl z jednego auta. Poskładaj nazad aktywuj forscanem i korzystaj.
Co do czujnika klimy to jeśli nie znasz nikogo kto ma bm/bn z klimą to podjedź do najbliższego takiego auta z ogłoszenia i zobacz co i jak
Co do czujnika klimy to jeśli nie znasz nikogo kto ma bm/bn z klimą to podjedź do najbliższego takiego auta z ogłoszenia i zobacz co i jak
531-640-670
Witam
Poszukuję schematów do Mazdy 2 DJ (2014-)
Schematów potrzebuję dlatego że planuje dołożyć klimatyzację do Mazdy 2 DJ i chciałem porównać czy wyjście na czujnik ciśnienia AC i przekaźnik kompresora jest z tych samych pinów co w M3.
Ponadto potrzebuję kodowanie AS-Bulit sterownika silnika, BCM oraz licznika z Mazdy2 DJ takiej, w której jest klimatyzacja manualna.
Jeśli ktoś z forumowiczów posiada taką mazdę i FORScana i byłby tak uprzejmy aby wrzucić kodowania to będę wdzięczny.
Poszukuję schematów do Mazdy 2 DJ (2014-)
Schematów potrzebuję dlatego że planuje dołożyć klimatyzację do Mazdy 2 DJ i chciałem porównać czy wyjście na czujnik ciśnienia AC i przekaźnik kompresora jest z tych samych pinów co w M3.
Ponadto potrzebuję kodowanie AS-Bulit sterownika silnika, BCM oraz licznika z Mazdy2 DJ takiej, w której jest klimatyzacja manualna.
Jeśli ktoś z forumowiczów posiada taką mazdę i FORScana i byłby tak uprzejmy aby wrzucić kodowania to będę wdzięczny.
- Od: 15 gru 2020, 17:45
- Auto: Mazda 2 DJ 2015 rok
1,5 Skyactive 90KM
Witam. Również stałem się "szczęśliwym" posiadaczem mazdy 3, bm z 2014 roku bez klimatyzacji. Obecnie założyłem klimatronik dwustrefowy i potrzebuję kodowania : BCM, IC oraz PCM. Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc... z góry dziękuję. Pozdrawiam
- Od: 27 maja 2021, 21:16
- Auto: mazda 3, bm, 2.0 2014
1, 2