Mobile Mazda! Jak dołożyć opcje AV in. (How to add AV in)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Rubik » 3 lip 2015, 14:42

... a kto mówi o producencie samochodów ..? <oczko> Ale nie ważne nie ciągnijmy tematu :)
Forumowicz

Od: 22 gru 2013, 23:32
Auto: Mazda 3 BM 120KM MT
SkyEnergy SD
Snowflake White

Postprzez child » 3 lip 2015, 19:55

To nie jest żadne "odblokowanie". Pytanie pomocnicze: dla jakiego systemu operacyjnego użyłbyś automapy?
Forumowicz

Od: 9 gru 2013, 19:27
Auto: ND '18
b: NB '00
b: BM '13
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez Rubik » 4 lip 2015, 13:37

Wiesz , widać za małą mam wiedzę aby zagłębiać się w temat. Myślałem że system jest wgrany , taki jak np. w "nawigacjach "na szybę". Te są zablokowane i widzą konkretną mapę danej firmy. Tam po odblokowaniu urządzenie czyta nawigacje innych firm. Z tego co Ty mówisz to wychodzi ,że w naszych trójkach nie da się więc OK . Jak mówię nie znam się ,więc nie dyskutuję i na ten czas pozostanę z nawigacją na szybie :) , ona czyta mi to co ja potrzebuję :)
Forumowicz

SkyEnergy SD
Snowflake White

Postprzez child » 4 lip 2015, 16:42

System operacyjny jest wgrany – jest to Linux. Natomiast nawigacje przenośne działają najczęściej na różnych Windowsach (np. WinCE czy Windows Mobile), a taki TomTom ma swój system NavCore. Jeśli mówimy o Windows, to rzeczywiście w grę wchodzi "odblokowanie", czyli dobranie się bezpośrednio do systemu, gdzie wtedy można sobie zainstalować dowolny program dla tegoż Windowsa przeznaczony. Natomiast nie orientuję się, jakie jeszcze (i czy jakiekolwiek) programy nawigacyjne banglają na Linuksie, bo z nimi rzeczywiście można by było spróbować.

Zastrzeżenie: nie siedzę w systemach dla nawigacji przenośnych – to, co napisałem wyżej znalazłem w sieci, być może są to straszne głupoty ;)
Forumowicz

Postprzez Rubik » 4 lip 2015, 20:19

Dzięki za informacje. Mam nawigacje mio , na której mam mio,automapę,igo oraz tomtom
Z tym Linuxem to pewne ?
Forumowicz

SkyEnergy SD
Snowflake White

Postprzez Wojtek » 4 lip 2015, 21:47

Rubik napisał(a):na której mam mio, automapę, igo oraz tomtom

TomTom, ale nie ten oficjalny... chyba, że masz navi na androidzie... :P

child napisał(a):a taki TomTom ma swój system NavCore

coś z linuksa tam jeszcze zostało... przerobili to na swój system...

Po co coś "łamać" skoro można dołożyć AV in i cieszyć się całkowitą niezależnością od Mazdowskiego systemu?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez child » 5 lip 2015, 02:19

Rubik napisał(a):Z tym Linuxem to pewne ?

Tak, widziałem na własne oczy ;)

Dopisano 5 lip 2015, 02:20:

Wojtek napisał(a):Po co coś "łamać" skoro można dołożyć AV in i cieszyć się całkowitą niezależnością od Mazdowskiego systemu?

Ja np. zamiast rozwiązania opartego na zewnętrznym urządzeniu (moim telefonie) wolałbym, żeby komputer, który i tak jest w samochodzie, posiadał potrzebne mi funkcje.
Forumowicz

Postprzez dnf » 6 lip 2015, 21:29

Potestowałem ostatnio parę spraw na instalacji AV i mam parę informacji:
1. Jeśli chodzi o dołożenie HDMI dongle to jest jakiś problem ze zgraniem Chińskich standardów :). Pożyczyłem od kolegi coś podobnego do tego urządzenia http://www.aliexpress.com/item/Smartpho ... 69533.html i niestety po podłączeniu do instalacji w samochodzie miałem tylko dźwięk bez video. To samo urządzenie po podpięciu do monitora działa ok. Z wpisów na forum dotyczących urządzeń ze standardem EzCast http://forum.iezvu.com/bbs-en/viewtopic.php?f=2&t=10347, http://forum.iezvu.com/bbs-en/viewtopic.php?f=2&t=11737 wynika, że są jakieś problemy więc nie lepiej nie kupować takich dongle do tej instalacji. Pozostaje sprawdzenie jakiegoś porządnego dongla jak np. http://www.microsoft.com/hardware/en-us ... ay-adapter lub znalezienie lepszego adaptera HDMI2AV

2. Testowałem też jazdę na Automapie i mam takie spostrzeżenia
a. Przede wszystkim po powrocie do automapy po paru latach przerwy (miałem telefony z Windows Phone) mogę stwierdzić że to najlepsza nawigacja jakiej używałem ;)
b. Telefony z starym anroidem (w wersji mniejszej niż 4.2) mają beznadziejne domyślne zachowanie odłączania karty SD po podłączeniu do komputera i niestety podłączenie do Mazdy kabla USB zasilającego telefon powoduje takie rozłączenie. Z tego co wiem nie można zmienić tego ustawienia tylko można po odłączeniu karty podłączyć ją ponownie tyle, że jak ruszymy kablem w czasie jazdy to karta ponownie się rozłączy. Rozwiązanie to nowy android lub kabel USB który jest wykastrowany tylko do kabli zasilających
c. Na początku nie doceniłem opcji przełączania się na dźwięk radia przesuwając joystickiem w lewo/prawo. Ja nie lubię dźwiękowych komunikatów więc ustawiłem sobie mapę i wróciłem do radia w tle – dla mnie bomba.
d. Sama mapa reagowała responsywnie i nie odczułem że jest załadowana z telefonu – brak widocznych lagów innych niż z demona szybkości zwanego androidem.
Forumowicz

Od: 17 mar 2014, 18:54
Auto: Mazda 3, Sedan 2014, Skyactiv-G 120KM 6MT + Xenon

Postprzez dnf » 29 lip 2015, 20:46

Przypadkiem natknołem się dzisiaj na troszkę inne podejście do udoskonalenia mazdy przez chińczyków :)

http://www.aliexpress.com/store/product ... 21445.html
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 29 lip 2015, 21:25

Niezłe... <serduszka>

zestaw M3.jpg

Hm... Całość za 285 GBP <spoko>
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez lukaszjakubowski » 7 sie 2015, 12:16

Istnieje jeszcze opcja bezprzewodowa:

Ostatnio edytowano 7 sie 2015, 12:24 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawienie załącznika
lukaszjakubowski

Postprzez edi34 » 7 sie 2015, 16:30

Ale ta bezprzewodowa to chyba w naszych nie działa. Próbowałem tak połączyć i nic nie zdziałałem.
Chyba ze ktoś coś już wymyślił.
Początkujący

Od: 1 sty 2015, 19:12
Auto: Mazda 3 skyenergy + xenon

Postprzez Wojtek » 7 sie 2015, 16:58

Trzeba dołożyć moduł wi-fi dla wejścia aux in... Czyli chyba podobnie jak juz tutaj zaprezentowano... :)
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez BlackRed » 4 wrz 2015, 17:43

@dnf: Great to see you here <płacze>
Follow your document about installing the Russian Controller and how to connect my Android phone to the Mazda LCD via HDMI/AV cable (yes, by using Google Translate)

I can understand how to install the Controller but until the step of installing HDMI>AV cable to the car, there has no document (or I can't understand it) – as you can see in this picture below

hmdi-av-convertor.png

1. Connect my phone to HDMI cable –> OK
2. Plug the HDMI cable to the Convertor box –> OK
3. From the output of the box, plug the 3 RCA lines to –> OK

And then, where will we plug the other side of this 3 RCA lines to? Plug it to the controller (NOT)? To the CMU?

Can you please help me, some picture or wiring diagram is appreciate <serduszka>

Looking forward to your message :)
Thanks & Bets wishes,
BlackRed
Ostatnio edytowano 4 wrz 2015, 17:51 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawienie załącznika (attached picture)
Początkujący

Od: 4 wrz 2015, 17:10
Auto: 2015 Mazda 3 Skyactiv Sedan

Postprzez Wojtek » 4 wrz 2015, 18:15

BlackRed napisał(a):And then, where will we plug the other side of this 3 RCA lines to?

Check wiring diagram:

Obrazek

1. Cut yellow (Video) and connect into socket:

Obrazek

Next... You should connect controler with CAN

Obrazek

After you should cut audio lines and separate for: left signal, right signal and 2 GND

Obrazek

Don't forgret connect audio module with AUX:

Obrazek
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez dnf » 4 wrz 2015, 21:03

Hello @BlackRed , Wojtek has already described what you asked but if you want to ask something more You can write to me on priv.
Forumowicz

Postprzez BlackRed » 5 wrz 2015, 03:05

@Wojtek & @dnf: Many thanks for your help and first of all, so sorry to say that I have not much knowledge about car wiring system <glupek2>

As I know from the post of @Wojtek is the wiring diagram for the Russian Controller, right?
– connect video + can bus + L/R audio signs

So first, we need to put the Controller in place.
And second is wiring the RCA jacks from the output of HDMI2AV box to the car. I don't know how can I do with this 2nd step, seem that below is the result after this 2nd step?
Obrazek

– Video signal –> Video socket
– Audio signal –> L+R audio socket
– AUX? How can I find this socket/port?
Początkujący

Postprzez dnf » 5 wrz 2015, 12:33

Output of the HDMI/AV converter has 3 RCA connectors. One yellow for video and white and red for stereo sound. You have to cut the end of those cables (cable have to be long enough – it depends where you want to put the converter and it should be 1.5-2.5 meters). Each cable have two wires in it – the main signal wire and gnd wire that is wrapped around signal cable. You have to separate those cables – first of all you have to get rid of plastic cover of the cable, next you separate gnd wires and twist them to get one wire, next you get rid of cover of signal cable. You can see the procedure of catting the cables in this video

the same thing you should do with all the cables. Now you have to disassembly car LCD/CMU. You have to connect video in this connector.

9.jpg

You can already have cables in marked places like I was and then you have to connect to this existing wires using this connector below or cut some part of the wires shield and twist cables together (of course you have to use some tape to secure the connection).

43726.jpg

If you don’t have cables you have to buy pins and put them into connector (remember that before putting pins to connector it should be prepared by unlocking it safety mechanism)

For the audio cables you should disassembly shield on the right side of the passenger sit – there is audio unit with connector that interest you. You have to install pins on your four audio cables (2 signals and 2 gnd’s). When installing pins you can use Heat-shrinkable pipes

pipes.jpg

20150627_150932349_iOS.jpg

Just like when installing video pins you have to remember to take off safety mechanism in connector.
That is all for audio/video cables.

Controller cables have to be connected to other connector next to connector of video cables – most of the cables because some have to be connected to AUX detection line in audio unit. O this picture you casn see connected video cable on the left and controller cables on thr right

20150627_135535026_iOS.jpg

the AUX cable is near the audio cables in audio unit (you can see this white cables cut in the middle)

axy.jpg

Is this clear for you?
Forumowicz

Postprzez BlackRed » 5 wrz 2015, 17:25

Thanks so much for your great support, @dnf!!!
All are clear now, so I think I can start the mod on next week, after received female RCA line :)
Początkujący

Postprzez Wojtek » 5 wrz 2015, 18:12

You can give us more pictures when you will make it... :)
best of luck <spoko>
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM