Kamera cofania: Czy można dołożyć?
Nie, z tabletu wychodzi 6V a zaailanie tablicy to 12V.
Tak na marginesie, jeśli możesz to pomiń 6m kabla i połącz zasilanie bezpośrednio pod złącze C20.
Tak na marginesie, jeśli możesz to pomiń 6m kabla i połącz zasilanie bezpośrednio pod złącze C20.
Hej,
Chciałem tylko napisać że z sukcesem udało mi się w sedanie z 2018 roku zamontować kamerę w kórej działają nawet skrętne linie.
Nie wiem czy warto zakładać nowy wątek, ale chętnie podrzucę link i pomogę jeśli ktoś potrzebuje
pozdrawiam
Chciałem tylko napisać że z sukcesem udało mi się w sedanie z 2018 roku zamontować kamerę w kórej działają nawet skrętne linie.
Nie wiem czy warto zakładać nowy wątek, ale chętnie podrzucę link i pomogę jeśli ktoś potrzebuje
pozdrawiam
- Od: 3 gru 2022, 12:42
- Auto: Mazda 3 BN sedan 2018
Ja bym poprosił, bo mam zamiar nabyć M3, a nie wszystkie mają kamery, więc może problem dotknąć i mnie. A nie ma sensu wyważać otwartych drzwi
- Od: 10 lis 2007, 16:17
- Auto: Jest: M3 BM 2016 sedan; Premacy RF4 2002; Tribute 2.0 2004, było: 626 GE 1.8 94r.
Kozineq, wrzuć co możesz i pamiętasz. Ktoś na pewno skorzysta.
Pamięć ludzka jest zawodna i po paru miesiącach nie wszystko będzie jasne i oczywiste .
Pamięć ludzka jest zawodna i po paru miesiącach nie wszystko będzie jasne i oczywiste .
Witajcie ponownie!
W końcu znalazłem trochę czasu i jednocześnie było trochę cieplej na dworze żebym mógł zabrać się za rozebranie klapy. No i niestety przeżyłem małe rozczarowanie.
Ale od początku.
Kupiłem oryginalną kamerkę (na stronie https://www.mazdacarpartsonline.com/p/M ... 67RC0.html znalazłem, że do mojego auta stworzona jest kamerka B62H67RCO)
Po rozebraniu klapy pojawiły się te 2 tajemnicze wtyczki. Tak naiwnie myślałem, że jedna z nich jest tą magiczną wtyczką do kamerki i że wszystko będzie łatwe i przyjemne, ale niestety końcówka kamerki w żaden sposób tam nie pasuje.
Powiedzcie, czy muszę jeszcze coś dokupić i gdzie to wpiąć, gdzie wpiąć kamerkę żeby wszystko już śmigało jak potrzeba itp.
Przypomnę, że mam 3kę z 2017r, fabrycznie czujniki z wizualizacją.
W końcu znalazłem trochę czasu i jednocześnie było trochę cieplej na dworze żebym mógł zabrać się za rozebranie klapy. No i niestety przeżyłem małe rozczarowanie.
Ale od początku.
Kupiłem oryginalną kamerkę (na stronie https://www.mazdacarpartsonline.com/p/M ... 67RC0.html znalazłem, że do mojego auta stworzona jest kamerka B62H67RCO)
Po rozebraniu klapy pojawiły się te 2 tajemnicze wtyczki. Tak naiwnie myślałem, że jedna z nich jest tą magiczną wtyczką do kamerki i że wszystko będzie łatwe i przyjemne, ale niestety końcówka kamerki w żaden sposób tam nie pasuje.
Powiedzcie, czy muszę jeszcze coś dokupić i gdzie to wpiąć, gdzie wpiąć kamerkę żeby wszystko już śmigało jak potrzeba itp.
Marcins87 napisał(a):Witajcie ponownie!
Ale od początku.
Obawiam się, ze sama kamera to za mało. Ja też montowałem oryginalna kamerę i wymieniałem wiązkę w klapie.
Właśnie miałem nadzieję, że moja wiązka będzie się nadawać do "plug and play"...
Masz jakiś numer seryjny tej wiązki? Łatwiej będzie wyszukać tą odpowiednią. I jeśli mogę zapytać ile srebrników trzeba za taką sypnąć?
Masz jakiś numer seryjny tej wiązki? Łatwiej będzie wyszukać tą odpowiednią. I jeśli mogę zapytać ile srebrników trzeba za taką sypnąć?
Witam.U mnie wystarczyło dołożyć czterożyłowy przewód od kamerki (wtyczkę usunąłem) do wtyczki w górnej części klapy i tam się wpiąć w odpowiednie wolne piny ,ja się wlutowalem bezpośrednio w przewody,reset radia i wszystko śmiga jak ta lala.
W tym wątku jest opisane w które piny trzeba się wpiąć.
wacha8 napisał(a):Witam.U mnie wystarczyło dołożyć czterożyłowy przewód od kamerki (wtyczkę usunąłem) do wtyczki w górnej części klapy i tam się wpiąć w odpowiednie wolne piny ,ja się wlutowalem bezpośrednio w przewody,reset radia i wszystko śmiga jak ta lala.
Czesc, mógłbyś to jakoś jaśniej opisać lub masz jakieś zdjęcia?
Jak podpiąć kable? Mam taką samą mazdę, czy muszę coś rzeźbić w plastiku czy bez problemu zamontuje oryginalna kamerę?
- Od: 31 mar 2023, 12:01
- Auto: Mazda 3 BN 2017r 2.0
Oryginalną używaną kamerkę kupiłem razem z tą czarną blendą do której jest zamontowana i nic nie musiałem rzeźbić A zdjęcie wtyczki u góry zrobię jak jak będzie trochę cieplej na dworze bo muszę zdjąć dwa plastiki.
Teraz widzę że Ty masz BN czyli sedan a ja BM czyli hatchback...raczej moje foty nie pomogą.
Teraz widzę że Ty masz BN czyli sedan a ja BM czyli hatchback...raczej moje foty nie pomogą.
wacha8 napisał(a):Oryginalną używaną kamerkę kupiłem razem z tą czarną blendą do której jest zamontowana i nic nie musiałem rzeźbić A zdjęcie wtyczki u góry zrobię jak jak będzie trochę cieplej na dworze bo muszę zdjąć dwa plastiki.
Tez mam hb, tyle co kupilem, widocznie jestem w błędzie bo myslalem ze BN to czwarta i piąta litera vinu.
A kamerę kupiłem taką
https://zapodaj.net/76ceaf226ec4f.jpg.html
- Od: 31 mar 2023, 12:01
- Auto: Mazda 3 BN 2017r 2.0
U mnie wygląda to :tak kamerka na oryginalnym plastiku który sprzedający dodał do kamerki a u góry ta wtyczka widać jak uciąłem przewody i dolutowałem bezpośrednio poza wtyczką
Kable musisz po prostu sobie przedłużyć czterożyłowym przewodem i podłączyć jak na schemacie. Zauważ że to nie są dwa czarne przewody tylko jeden tak jakby szary.
Kabel oczywiście powinien być z ekranem ale bez szaleństw , jak nie masz to zastosuj zwykły.
Na tak krótkim odcinku i w środowisku gdzie nie ma pól elektromagnetycznych a jest ekran zbiorczy w postaci karoserii odcinający nas od czynników zewnętrznych, nie powinno być problemu jeśli go nie będzie.
Na tak krótkim odcinku i w środowisku gdzie nie ma pól elektromagnetycznych a jest ekran zbiorczy w postaci karoserii odcinający nas od czynników zewnętrznych, nie powinno być problemu jeśli go nie będzie.