Hamulce w MPS / RX-8

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Retro » 28 gru 2010, 12:33

Siemanizacja ~~

Razem z kolegą z RX8Club.com zastanawiamy się nad zamianą układu hamulcowego z RX-8 na ten z Mazdy MPS, wstepnie 3, w opcji 6.

Kolegę interesuje zamiana całego ukladu, mnie raczej tylko zacisków.

Pytanko więc takie mam, czy ktoś z szanownych kolegów pokusiłby się aby się spotkać, zdjąć przedni hamulec i porównać, ew dopasować ?

Bo zakładam, że nikt nie próbował ich zakładać do 8.
A może ktoś ostatnio zmieniał na jakieś inne i ma stary zacisk i tarczę na zbyciu ?
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez gucior » 28 gru 2010, 14:16

nie chcę być nie miły ale czy nie myślałeś/myśleliście o czymś porządnym?
Z tego co na szybko znalazłem w sieci to rx8 ma hamulce przednie 323 mm a mps 320 czyli mniej – Wy chcecie robić downgrade? <co?>

jak już bawił bym się w grzebanie w hamulcach to szedłbym w coś ala BBK żeby mieć przynajmniej 4 tłoczki i tarczę minimum 330/30 mm bo tak zaraz się okaże, że narzeźbiliście, hajs wydany a efekt jakiś specjalnie nie powalający o ile w ogóle lepszy od tego co masz teraz....
beware
be there
be progressive
Forumowicz

Od: 26 maja 2010, 15:59
Auto: 2007 6 empees

Postprzez eempes6 » 28 gru 2010, 14:25

ja mam przednie tarcze i chyba klocki u tescia zapytam "stiv" ;)
Forumowicz

Od: 7 lip 2010, 21:05

Postprzez Retro » 28 gru 2010, 15:30

gucior napisał(a):nie chcę być nie miły ale czy nie myślałeś/myśleliście o czymś porządnym?

Skoro już pytasz to mam tarcze DBA 4000, klocek Porterfield R4-1, płyn Motula RBF 660 i przewody w stalowym oplocie. Mam nadzieje, że to porządny zestaw ;)

gucior napisał(a):Z tego co na szybko znalazłem w sieci to rx8 ma hamulce przednie 323 mm a mps 320 czyli mniej – Wy chcecie robić downgrade? <co?>

Tarcza jest mniejsza ale prawdopodobnie klocek jest większy czyli większa powierzchnia tarcia.
Poza tym mi by głównie zależało na zmianie samego zacisku.
Kolega zza wielkiej wody interesuje się tematem raczej w celach czysto naukowych.

gucior napisał(a):jak już bawił bym się w grzebanie w hamulcach to szedłbym w coś ala BBK żeby mieć przynajmniej 4 tłoczki i tarczę minimum 330/30 mm bo tak zaraz się okaże, że narzeźbiliście, hajs wydany a efekt jakiś specjalnie nie powalający o ile w ogóle lepszy od tego co masz teraz....

BBK pewnie byłby lepszy ale kosztuje 4x tyle ile wydałem na swoje obecne hamulce, a:
– Różnił się będzie głównie zaciskiem – to dopiero przepłacanie
– nie wiem czy potrzebuje BBK, używam RXa jako daily ride z okazjonalnymi wypadami na tor
– nie wiem czy jestem w stanie wykrozystać w pełni możliwości jakie daje BBK
– nie wiem czy jest sens montować BBK do auta, które ma 230 koni
Troszkę chyba przerost formy nad treścią

eempes6 napisał(a):ja mam przednie tarcze i chyba klocki u tescia zapytam "stiv" ;)

Super ! Byłbym mega wdzięczny :)

No i zawsze to by była jakaś okazja do integracji ;)
Już kilka razy próbowałem się z MPSami spotkać i poganiać, nigdy jakoś nic z tego nie wyszło ;/
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez DISItune » 28 gru 2010, 16:02

Retro napisał(a):
gucior napisał(a):Z tego co na szybko znalazłem w sieci to rx8 ma hamulce przednie 323 mm a mps 320 czyli mniej – Wy chcecie robić downgrade? <co?>

Tarcza jest mniejsza ale prawdopodobnie klocek jest większy czyli większa powierzchnia tarcia.

nie ma tu takiej informacji ?? ;)

http://www.hawkperformance.com/docs/catalog-current.pdf

RX-8 HB470x 138x62mm
3/6 MPS HB549x 155x73mm

no są ciut wieksze <spoko>
Firma

Od: 9 lis 2007, 16:07
Auto: 5.7 V8 i R1250R

Był 3 BK MPS 360KM powered by DISI-tune