Wymiana żarówki postojówek
Strona 1 z 1
Ups... Masz wyzwanie...
Nigdy nie miałem problemu z tymi żarówkami...
Myślę, że masz dwa kierunki działania:
– wymontować lampę
– rozkręcić nadkole (jego przednią część) i zerknąć... może tędy?

Nigdy nie miałem problemu z tymi żarówkami...
Myślę, że masz dwa kierunki działania:
– wymontować lampę
– rozkręcić nadkole (jego przednią część) i zerknąć... może tędy?
Próbowałem wyjąć lampę, ale nie wiem jak dobrać się do tej śrubki na dole pod zderzakiem. Wyjąłem akumulator i sięgam ręką tę oprawkę,ale nie dam rady jej przekręcić żeby wyjąć żarówkę. Chyba trzeba będzie zdemontować nadkole, co mi się nie podoba zbytnio. Macie schemat jak to zrobić?
- Od: 8 lis 2013, 00:23
- Auto: Mazda 2DE 1.5sport
HARPAGAN napisał(a):Próbowałem wyjąć lampę, ale nie wiem jak dobrać się do tej śrubki na dole pod zderzakiem.
Zdjęcie zderzaka i odkręcenie lampy...
HARPAGAN napisał(a):Chyba trzeba będzie zdemontować nadkole
Przód nadkola trzymają dwie śruby "od dołu" i spinki...
Po zdjęciu kilku spinek powinieneś odgiąć nadkole...
Daj znać jak poszło
HARPAGAN napisał(a):Po ostatniej akcji "wymiana żarówki" mam poobcieraną rękę i nadszarpnięte ego![]()
dobre
ps. Zapomniałem dodać, że na rysunku części nr 2 to kołeczki...
Wymieniałem żarówki postojowe w soczewce bez wyciągania lampy. Robiłem to co najmniej dwukrotnie więc się da. Natomiast nie jestem pewien czy da się wyjąć lampę bez ściągania zderzaka. Może poproś kogoś ze szczuplejszymi lub bardziej gibkimi nadgarstkami o pomoc 
Dziękuję za kolejne zakopanie ważnego tematu.
Ja też wymieniałem postojówki w zeszłym tygodniu, robiłem to pierwszy raz w świeżo zakupionym aucie, bez instrukcji, tylko organoleptycznie dochodząc do tego jak to zrobić.
I nie ma z tym większego problemu, ten kto nie ma zbyt dużej dłoni.
Jest troche ciasno, ale da się to zrobić bez konieczności wyciągania całej lampy.
I nie ma z tym większego problemu, ten kto nie ma zbyt dużej dłoni.
Jest troche ciasno, ale da się to zrobić bez konieczności wyciągania całej lampy.
- Od: 16 wrz 2014, 09:46
- Auto: Mazda 2 DE 1,3 16V 2007r
Alfa 159 SW 1,9 JTDM TI 2007r
Fiat SC 1,2 16V ~100KM 2000r
Właśnie jestem po wymianie, lampy absolutnie się nie demontuje. Można to zrobić demontując nadkole – tak jest w instrukcji lub jak piszecie małe sprytne rączki, trzpień trzeba przekręcić w przeciwną stronę zegara.
Jeśli masz zwykłe lampy to też bez problemu wyciągniesz. Żarówka H4 (do mijania i drogowych).
Strona 1 z 1