Automatyczne światła, fabryczne dzienne, montaż DRL

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez KMBak » 26 cze 2012, 12:52

glowix napisał(a):pokazcie mi ładnie dobrane akcesorium....

Prosze bardzo:
http://www.torontomazda3.ca/forum/showt ... post842981

Lub customowa lampa (tu akurat z szóstki):
Obrazek
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez mysiak » 26 cze 2012, 21:12

ta jest świetna. ciekawe tylko jak z homologacją :>
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez glowix » 27 cze 2012, 08:46

KMBak napisał(a):
glowix napisał(a):pokazcie mi ładnie dobrane akcesorium....

Prosze bardzo:

Lub customowa lampa (tu akurat z szóstki):

Lampa custom to co innego, zwracam honor. Ale te ledy to jakas padaka moim zdaniem. Jak wszystkie montowane w ten sposob. Nizej i wąsko. Spasowanie do zderzaka to jedno, ale popatrz na ulicy na te auta. Moim zdaniem sa optycznie pomniejszone, wygladaja jakby zachorowaly na cos... Wszystkie takie patenty spelniaja minimum homologacyjne – jezeli w ogole – i gorzej je widac niz na zwyklych swiatlach. Jak spojrzymy na to co wychodzi z fabryki Toyoty czy Audi to swieci zupelnie inaczej i jest w miejscu gdzie trzeba, samych diod jest wiecej i tworzy to jakas estetyke.
Głowix
Forumowicz

Od: 2 lip 2010, 13:38

Postprzez ZOOMik » 30 cze 2012, 00:15

Ścibi85 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanko pewnie ZOOMik będzie w stanie odpowiedzieć. Dziś jeździłem z włączonymi pozycjami i halogenami przednimi. Jest to zgodne z prawem ? Póki nie będzie LEDów jest to dobre rozwiązanie ?

Tak, jak odpowiedział Ci Tytan…nie tylko z prawem, ale i logiką na bakier <glupek2>

Wojtek napisał(a):
ZOOMik napisał(a):Jak sobie zażyczysz w ASO deaktywacji automatycznych świateł to zapewne za odpowiednią opłatą dadzą radę :)

niekoniecznie...
polecam lekture <czytaj>

viewtopic.php?f=124&t=102916

czyli w M6 GH (we wszystkich modelach z running lights) mozna juz ta opcje "wylaczyc" <diabełek>

Póki co koniecznie...czytałem linkowany wątek, ale lektura dla przeciętnego posiadacza BL nic nie wnosi – nie sądzisz chyba, że pierwszy lepszy „porwie się z motyką na słońce”. Gdyby ktoś podał rozwiązanie na tacy, jak w przypadku Waszego modelu, Rosjanie to jeszcze, jeszcze :P Ba, wtedy sam bym „przetarł szlak”, bo elektronika od strony praktycznej nie jest mi obca :)

cpr napisał(a):Mazda oferuje "moduł DRL" C831-V7-460B jako wyposażenie dodatkowe do M3 (i nie tylko do M3).

Poszukiwanie google prowadzi np do szczegółowej instrukcji montażu modułu C831-V7-460A (zapewne bardzo podobnego do C831-V7-460B): http://www.cx7.cz/C830_V7_460A.pdf

Z pobieżnego czytania w/w "obrazkowej instrukcji" – jeśli tylko nasze M3 są wyposażone w podobny moduł, jego dezaktywacja wydaje się stosunkowo prosta i to bez...lutownicy, co otwierałoby drogę do samodzielnego montażu prawdziwych DRL, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Znam tą instrukcję. Raczej nie są w niego wyposażone. Z tego co wiem to BL fabrycznie posiada moduł sterujący jak w „szóstce”, więc zapewne da się podobnie „przerobić”, ale trzeba by go najpierw wyjąć i porównać „bebechy”– w każdym razie z zewnątrz wygląda identycznie ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Wojtek » 30 cze 2012, 00:28

ZOOMik napisał(a):Gdyby ktoś podał rozwiązanie na tacy, jak w przypadku Waszego modelu

ZOOMik napisał(a):Z tego co wiem to BL fabrycznie posiada moduł sterujący jak w „szóstce”, więc zapewne da się podobnie „przerobić”, ale trzeba by go najpierw wyjąć i porównać „bebechy”– w każdym razie z zewnątrz wygląda identycznie

wystarczy, ze spiszesz jego numer i porownasz z tymi z dzialu GH ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez ZOOMik » 30 cze 2012, 01:03

Wojtek napisał(a):wystarczy, ze spiszesz jego numer i porownasz z tymi z dzialu GH ;)

Różne są oznaczenia literowe, bo i model auta inny, ale "główny" numerek jest ten sam, więc prawdopodobnie to jednak będzie to samo...zatem w wolnej chwili można się zabierać za robotę :D
Thx.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Ścibi85 » 27 lip 2012, 12:20

Wyprowadźcie mnie z błędu. Zanużyłem się w lekturę odnośnie LEDów. Jeśli teraz producenci w swoich produktach stosują takie rzeczy, jak automatyczne zapalanie się DRL po odpaleniu i gaśnięcie tych świateł po zapaleniu się świateł pozycyjnych to w czym jest problem z zamontowaniem ich w Naszych BL? Nie wystarczy ich podłączyć wg wymagań i wskazówek producenta DRL? Ustawienie włączenika świateł na auto będzie determinowało zapalanie się LEDów. Elektrykiem czy też elektronikiem nie jestem, ale tak na chłopski rozum jest to dla mnie logiczne. Czy jednak nie jest to takie proste jak mi się wydaje ? :) Światła już w sumie zakupiłem w przyszłym tygodniu będą montowane, mam nadzieję, że nie będzie kłopotu.
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o

Postprzez KMBak » 27 lip 2012, 16:11

Ścibi85 napisał(a):Wyprowadźcie mnie z błędu. Zanużyłem się w lekturę odnośnie LEDów. Jeśli teraz producenci w swoich produktach stosują takie rzeczy, jak automatyczne zapalanie się DRL po odpaleniu i gaśnięcie tych świateł po zapaleniu się świateł pozycyjnych to w czym jest problem z zamontowaniem ich w Naszych BL? Nie wystarczy ich podłączyć wg wymagań i wskazówek producenta DRL? Ustawienie włączenika świateł na auto będzie determinowało zapalanie się LEDów. Elektrykiem czy też elektronikiem nie jestem, ale tak na chłopski rozum jest to dla mnie logiczne. Czy jednak nie jest to takie proste jak mi się wydaje ? :) Światła już w sumie zakupiłem w przyszłym tygodniu będą montowane, mam nadzieję, że nie będzie kłopotu.

Pochwal się potem zdjęciem.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez Ścibi85 » 27 lip 2012, 19:38

KMBak napisał(a):Pochwal się potem zdjęciem.

Na pewno się pochwale :) jak się uda :D
Forumowicz

Postprzez Tytan » 30 lip 2012, 11:18

Ścibi85 napisał(a):Wyprowadźcie mnie z błędu. Zanużyłem się w lekturę odnośnie LEDów. Jeśli teraz producenci w swoich produktach stosują takie rzeczy, jak automatyczne zapalanie się DRL po odpaleniu i gaśnięcie tych świateł po zapaleniu się świateł pozycyjnych to w czym jest problem z zamontowaniem ich w Naszych BL? Nie wystarczy ich podłączyć wg wymagań i wskazówek producenta DRL? Ustawienie włączenika świateł na auto będzie determinowało zapalanie się LEDów. Elektrykiem czy też elektronikiem nie jestem, ale tak na chłopski rozum jest to dla mnie logiczne. Czy jednak nie jest to takie proste jak mi się wydaje ? :) Światła już w sumie zakupiłem w przyszłym tygodniu będą montowane, mam nadzieję, że nie będzie kłopotu.

Już wyprowadzam :)
Owszem kolega ma rację sam montaż LEDów nie stanowi problemu w żadnym samochodzie. Jeśli działają prawidłowo i są zgodne z przepisami to zapalają się po odpaleniu silnika i gasną wraz z ręcznym włączeniem świateł pozycyjnych lub oczywiście po zadziałaniu czujnika zmierzchu (pozycja auto na przełączniku) ale tylko w tych BL-kach które nie mają bądź mają odłączony automatyczny włącznik świateł mijania (wersje polskie-skandynawskie takowy posiadają).
Chyba kolega rozumie że jeżeli fabryczny, automatyczny włącznik zapali nam po odpaleniu silnika światła mijania a razem z nimi pozycyjne to w tym samym momencie gasną ledy więc tak naprawde nigdy nie zadziałają. No chyba że kolega podpiołby je pod światła drogowe (długie) ale wtedy równocześnie bedą się palić i światła mijania i Ledy a przecież nie o to nam chodzi.
Reasumując montaż LEDów jest możliwy w egzemplarzach bez automatycznego włącznika świateł mijania albo po uprzednim jego wyłączeniu.
Pozdrawiam i życze powodzenia z tymi ledami :)
Japan – the best producer in the world !
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez Ścibi85 » 30 lip 2012, 12:27

Ja mam "auto". Ale jak odpalam samochód w dzień to się światła nie zapalają. Dopiero jak czujnik zmierzchu uzna, że powienien włączyć światła dopiero wtedy się włączają. Stąd moje wnioski, że nie będzie problemu. Nie znam innej BL stąd ciężko mi było ogarnąć to wszystko ale po zagłębieniu się w zagadnienie uznałem, że nie będzie to wielkie kłopot. Ale się okaże... Jak będą to pokaże :)
Forumowicz

Postprzez Tytan » 30 lip 2012, 12:38

Wniosek z tego taki, że posiadasz egzemplarz bez automatycznego włącznika = brak problemów z montażem DRL :) W takim wypadku mozna ustawić sobie pozycję auto na przełączniku i zapomnieć o światłach wszystko dzieje sie samo i w dodatku zgodnie z przepisami :)
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 30 lip 2012, 13:01

hehehe
bo jest roznica pomiedzy auto lights, a running lights...

a temat dotyczy running lights, czyli swiatla dzienne "wykonane" ze swiatel mijania w standardzie ;)
cos w stylu swiatel skandynawskich...
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Tytan » 30 lip 2012, 13:11

Może następna 3 będzie miała już światła dzienne w technologii LED montowane fabrycznie zespolone w lampie lub też w zderzaku i skończy się kombinowanie na własną rękę a i stylistyka będzię napewno odpowiednia. Obserwując rynek motoryzacyjny dziwi mnie trochę ta opieszałość mazdy we wprowadzeniu takiego rozwiązania. Nawet Cx-5 go nie ma a jest najnowszym modelem. Ciekawe jak będzie w nowej 6.
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 30 lip 2012, 13:56

Tytan napisał(a):Nawet Cx-5 go nie ma a jest najnowszym modelem

ma... :P ...tak jak i M5 (CW)
w tych modelach sa zamontowane we wnekach zderzaka...
a M6 GH ma w grilu... dostepne jako akcesoria <faja>

poki co korzystajcie z rozwiazan od kolegow obok (GH)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez ZOOMik » 1 sie 2012, 08:44

Jak ma, jak nie ma…żaden z wymienionych modeli nie jest wyposażany fabrycznie w DRL LED a wyraźnie o to chodziło Tytan’owi. BTW uważam, że polityka Mazdy w stosunku do tych świateł to delikatnie rzecz ujmując kpina z klienta. I już nawet nie chodzi o to, że dzisiaj ładne lampy zintegrowane ze światłami dziennymi montuje w nowych modelach wielu producentów, znacznie bardziej bulwersuje, że Mazda każe sobie za ten „doczepiany gadżet” dodatkowo i to słono płacić – nawet w najnowszej CX-5, topowej wersji, nie ma ich fabrycznie a dostępny, akcesoryjny zestaw to wydatek ok. 2000 PLN :|
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Tytan » 2 sie 2012, 10:32

Dziękuję koledze ZOOMik'owi za zrozumienie mojej wypowiedzi :) Mamy w tej kwestii podobne zdanie.
Idąc dalej tropem kolegi Wojtka również nowa 3 po lifcie oferuję takowy zestaw akcesoryjny ale nie takich rozwiązań oczekujemy od Mazdy zwłaszcza, że chce uchodzić na rynku za producenta innowacyjnego.
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 2 sie 2012, 16:53

chyba musze podjechac do ASO... <czarodziej>
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Wojtek » 6 sie 2012, 18:53

Wojtek napisał(a):chyba musze podjechac do ASO... <czarodziej>

i podjechalem...

2012-08-06 11.00.26.jpg

2012-08-06 11.00.48.jpg

tak dla ciekawskich:

2012-08-06 11.04.00.jpg

2012-08-06 11.04.27.jpg
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mysiak » 6 sie 2012, 22:23

w CX 5 fajnie to wkomponowano. Moim zdaniem w BL jedyne sensowne miejsce to zamiast przeciwmgielnych z przodu, z których i tak pożytek jest średni – wiem, bo miałem okazję skorzystać z tego dobrodziejstwa.
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander