Tomek.Gdynia napisał(a):Co znaczy "Certyfikaty: CE, ROCHS"?
Tomek.Gdynia napisał(a):Lewą noga wstałeś?
Bo to są oczywiste rzeczy i niezwiązane z motoryzacją.
Widzę, że w dalszym ciągu ignorujesz możliwość pozyskania samemu jakichkolwiek informacji i jeszcze masz pretensje jak ktoś Ci uwagę zwraca oraz przedkłada lekturę, która braki Twojej wiedzy uzupełni...
Zarówno ROHS jak i CE są symbolami, które nie są w żaden sposób powiązane tylko z żarówkami. Nie mówią tęż o żadnej ich homologacji lub jej braku. Dotyczą całej elektroniki sprzedawanej na rynku europejskim. Szczegółów nie będę przytaczał, bo szkoda tutaj na to miejsca.
Tomek.Gdynia napisał(a):Stąd dziwi mnie podawanie przez sprzedającego o w.w certyfikatach.
To niech Cię nie dziwi. Nie wiem o jakich żarówkach mowa, bo linka pożałowałeś, ale może chodzi o jakieś chińskie żarówki, których oficjalna i
legalna sprzedaż wraz z fakturą na rynku polskim (czyli UE) jest możliwa
tylko wtedy, gdy produkty ocechowane są symbolem CE. Producent winien wykonać certyfikację dopuszczającą produkt elektroniczny lub elektryczny do obrotu na rynku UE, co daje mu prawo do sprzedaży podmiotom europejskim. ROHS nie jest wymagane, ale jest pożądane i możliwe, że wiąże się z mniejszą akcyzą/cłem – ale tu pewności nie mam.
Nie chciałem być złośliwy, ale nie chciałbym też, żebyśmy na tym forum i w tym dziale poruszali takie kwestie. Byłoby miło, by każdy użytkownik zanim o coś zapyta włoży minimum wysiłku i rzuci okiem w ogólnodostępne źródła informacji. Byłoby to ze zdecydowaną korzyścią dla wszystkich.
Także jeśli Cię uraziłem to przepraszam.

Tomek.Gdynia napisał(a):Nie wiem jakiego modułu Japończycy użyli do ściemniania żarówek, ale ledy z zasady ciężko ściemnić… Większości nie ściemnisz z tego co wiem. Może ktoś mnie poprawi albo uzupełni, sam chętnie się poduczę
Sam jestem ciekawy. Możliwe, że zależy od LEDów. Ale na bank się da. Oryginalne podświetlenie powitalne jest na LEDach i się ściemnia (szybko bo szybko, ale jednak).
Znalazłem też to:
http://www.amazon.com/2010-2013-Mazda3- ... B006YCE1KSRetains the interior dimming light feature in the Mazda 3 and Mazdaspeed 3
Co oznacza, że ściemnianie działa. Chyba, że to ściema.