Nie świecą światła przeciwmgielne z przodu Mazda3 (2011).
Strona 1 z 1
Witam!
Problem w moim madziątku 3 BL 1.6 ZF-VA 2011/2012 (facelifting) polega na tym, że nie włącza się kontrolka świateł przeciwmgielnych na desce ani same przednie światła, tylne świeci OK (kontrolka i światło). Sprawdziłem żarówki, bezpieczniki są sprawne. Samochód ma przebieg 30tys km więc chyba kwestia samego przełącznika odpada, żeby padł zwłaszcza, że stan żarówek od halogenów mogę określić jako nie używane. Ktoś może spotkał się z podobnym problemem. Co możecie poradzić?
Problem w moim madziątku 3 BL 1.6 ZF-VA 2011/2012 (facelifting) polega na tym, że nie włącza się kontrolka świateł przeciwmgielnych na desce ani same przednie światła, tylne świeci OK (kontrolka i światło). Sprawdziłem żarówki, bezpieczniki są sprawne. Samochód ma przebieg 30tys km więc chyba kwestia samego przełącznika odpada, żeby padł zwłaszcza, że stan żarówek od halogenów mogę określić jako nie używane. Ktoś może spotkał się z podobnym problemem. Co możecie poradzić?
Wymień bezpiecznik – mimo, że wygląda na sprawny i wtedy sprawdź. Aha, i przeciwmgielne działają tylko z włączonymi światłami – przełączony w tryb świateł mijania.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Miałem w swojej Mazdzie (2011 BL Exclusive facelifting) identyczny problem ok. 3 miesięcy temu. W ramach gwarancji w serwisie wymieniono przekaźnik (wg mechanika zlokalizowany w okolicy nadkola – światła przeciwmgielne przednie były montowane w tym serwisie przy zakupie jako bonus). Aby się upewnić, czy to na pewno przekaznik, po włączeniu świateł mijania i przy włączaniu świateł przeciwmgielnych przednich powinien być wyraźnie słyszalny odgłos styków przekaźnika. Ponieważ objawy u Ciebie są identyczne, jak były u mnie, to pewnie i powód problemu będzie ten sam.
-
romekr
Dzięki romekr właściwie mnie naprowadziłeś, przekaźnika nie słychać przy włączonych światłach mijania i przekręceniu na przeciwmgielne. Potwierdź mi jeszcze czy kontrolka na desce też ci się nie świeciła przez ten uszkodzony przekaźnik?
Pozdrawiam
Dopisano 27 lut 2015, 15:17:
KMBak jeśli chodzi o bezpiecznik to nic to nie dało niestety
Pozdrawiam
Dopisano 27 lut 2015, 15:17:
KMBak jeśli chodzi o bezpiecznik to nic to nie dało niestety

OK. Jeszcze raz dzięki bardzo!, będę szukał tego przekaźnika i likwidował usterkę. Po naprawie dam znać czy światła świecą.
Pozdrawiam
Dopisano 28 lut 2015, 19:14:
Przekaźnik zlokalizowałem, wyjąłem i okazało się, że był zabrudzony po wyczyszczeniu papierem ściernym oraz odtłuszczeniu styków założyłem go na miejsce i .......... działa
! Światła przeciwmgielne i kontrolka świecą
Dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu
. Pozdrawiam.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
Dopisano 28 lut 2015, 19:14:
Przekaźnik zlokalizowałem, wyjąłem i okazało się, że był zabrudzony po wyczyszczeniu papierem ściernym oraz odtłuszczeniu styków założyłem go na miejsce i .......... działa

Temat uważam za zamknięty.
Przekaźnik znajduje sie pod prawym nadkolem z przodu od strony zbiorniczka do spryskiwaczy.
Tak trzeba odkręcić prawe przednie kolo i oslone od strony zderzaka do kolumny McPhersona, mnie to wystarczyło. Powodzenia.
Panowie.. próbowałem zlokalizować ten przekaźnik, jednak nie dałem rady. Odkręciłem koło, zdjąłem osłonę nadkola.. jednak dalej go nie widzę.. jak on w ogóle wygląda? Ktoś ma jakieś zdjęcie? Albo krok po kroku wytłumaczyć mi gdzie on się znajduje? Wielkie dzięki z góry!
- Od: 1 kwi 2025, 18:32
- Auto: Mazda 3 BL 2009r. 1.6 109KM
Hej to jakaś samoróba jest? Jak dla mnie wszelakie przekaźniki są w skrzynce bezpieczników pod maską.
Instalowanie przekaźnika pod nadkolem to proszenie się o kłopoty. Jeśli Mazda faktycznie coś takiego wymyśliła to się załamałem
.
Instalowanie przekaźnika pod nadkolem to proszenie się o kłopoty. Jeśli Mazda faktycznie coś takiego wymyśliła to się załamałem
Ostatnio edytowano 4 kwi 2025, 11:01 przez RobertPi, łącznie edytowano 1 raz
Czyli przekaźnik umarł albo nie dostaje zasilania. Albo jedno i drugie.
Trzeba go namierzyć i wyjąć. Czasami to wystarczy. Może styki zaśniedziały w gnieździe.
Nie mam rozpiski z BL. Poniżej BK ale pewnie wiele się nie różni.
Opisu przekaźników niestety nie ma.
Trzeba go namierzyć i wyjąć. Czasami to wystarczy. Może styki zaśniedziały w gnieździe.
Nie mam rozpiski z BL. Poniżej BK ale pewnie wiele się nie różni.
Opisu przekaźników niestety nie ma.
Jeśli przekaźnik nie stuka to niestety brak zasilania.
Miernik w dłoń i diagnostyka lub wizyta u kumatego elektryka.
Miernik w dłoń i diagnostyka lub wizyta u kumatego elektryka.
Strona 1 z 1