Tryby nawiewu / nawiew na przednią szybę

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez e-tomek » 26 cze 2015, 22:56

Witam, co macie u siebie ustawione?
Ja jakoś lubię mieć włączony nawiew na przednią szybę, a właśnie przeglądałem sobie manual i było napisane, że przy takim nawiewie włącza się automatycznie ... ogrzewanie przedniej szyby. Ale kiedy, jak, gdzie – tego już nie dopisali. Rozumiem, że wówczas powinna się również zapalić dioda podgrzewania przedniej szyby, tak? – a nie, że teraz jeżdżę non stop z takim włączonym podgrzewaniem (dioda się nie pali).

Trochę średnio mi przypasowała siła nawiewu, żeby klima działała – musi być co najmniej w pozycji min. 1. Jestem trochę "ciszofilem" i w pozycji 1 słychać już szum powietrza. W poprzednim samochodzie w pozycji 0 klima działała, delikatnie schładzała ... bezgłośnie. Był też wyłącznik Off, ale zostaję przy Mazdzie ;)
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez KMBak » 27 cze 2015, 00:10

No co do podgrzewania szyby to nie wiem, bo nie mam tego dobrodziejstwa. Ale sądzę, że działa to wtedy kiedy klikniesz guzik odpowiedzialny za szybę (wówczas u mnie AC też działa w pełnym trybie). Jeśli wybierzesz to z trybów nawiewu kółkiem (rozumiem, że masz automatyczną klimatyzację?) to raczej podgrzewanie się nie uruchomi.

Co do hałasu... No trochę mnie to dziwi – co rozumiesz przez 1? W klimie automatycznej to jedna "kosteczka" na wyświetlaczu. U mnie nawiew w tym trybie jest niesłyszalny – cichszy niż silnik na postoju.

Ja cały rok jeżdżę w trybie auto i tylko temperaturą sobie reguluje...
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez e-tomek » 27 cze 2015, 01:29

Klima jest manualna, mnie to akurat odpowiada – lubię sam ustawiać siłę nawiewu (chociaż w poprzednim samochodzie miałem 8 pozycji, dzięki czemu było więcej możliwości, tutaj przeskok z 0 – 1 jest dla mnie trochę za mocny, tam były jeszcze połówki), jak i temperaturę (poprzednio miałem automatyczną z guziczkami + i – ... więcej z tym zabawy aniżeli z intuicyjnym pokrętłem, trzeba było też zerkać na ekran, by sprawdzić jaką temp. się ustawiło).
To mam teraz pokrętła :)

187202439_8.jpg

Gdy pokrętło przekręcam z np. 1 na 0 – wówczas klima się wyłącza "automatycznie" (gaśnie dioda przy A/C), włącza się "automatycznie", gdy z pozycji 0 przekręcam na 1-2-3-4 (przy uprzednio włączonej klimatyzacji).
A w pozycji 1, gdy radio jest wyłączone, dźwięki otoczenia są niskie, słychać jak sobie nawiew lekko szumi, no i pewnie nie da się tego wyeliminować, bo minimalna prędkość nawiewu to właśnie pozycja 1 – jeśli chcieć korzystać z klimatyzacji, a ja praktycznie przez cały rok z włączoną.
Fajnie by było gdyby np. w pozycji 0 nawiew tylko delikatnie działał (w poprzednim samochodzie w pozycji minimalnej nawiewu nie było żadnego szumu = moc nawiewu była niższa) i gdyby była wówczas jeszcze pozycja "Off", albo zmniejszyć moc poszczególnych nawiewów. Ale to już takie moje marzenia.
Sprawdzę jeszcze jutro, może idzie ustawić pokrętło między 0-1, czyli taka "połówka", ale nie sądzę, chociaż głowy nie dam sobie uciąć, że tak nie idzie.

A jeśli chodzi o podgrzewaną szybę – wyczytałem w instrukcji obsługi (u mnie strona 6-10, w uwagach), że w pozycji nawiewu na przednią szybę (tryb rozmrażania / odszraniania) ... automatycznie załącza się podgrzewanie szyby, ale to pewnie by dioda się świeciła. Dlatego się trochę zdziwiłem, no, ale przecież by podgrzewanie nie działało cały czas, jeśli nawiew na szybę ustawiony. Dziwne to. W necie znalazłem tylko manuale z rynku amerykańskiego (ja posiadam duński, a to trochę skomplikowany język, dlatego wolałbym przeczytać to po polsku albo angielsku, chociaż zdanie nie było jakieś skomplikowane, że mógłbym coś tam pomieszać), które niestety nie posiadają podgrzewania szyby w manualu = brak takiego przypadku.
Forumowicz

Postprzez KMBak » 27 cze 2015, 08:20

Manualna klimatyzacja i podgrzewana przednia szyba? Nie wierzę w taką wersję wyposażenia. Masz druciki podgrzewania w szybie?
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez e-tomek » 27 cze 2015, 11:59

Hehe, KMBak ... no proszę Cię – wiem co to jest podgrzewana przednia szyba ;) Tak, mam druciki i przycisk. Linkuję do stronki z samochodami z rynku duńskiego:
http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/mazda/ ... tOrder=asc
– pierwsze 3 (jak i niektóre następne) z wyszukiwarki mają właśnie manualną i podgrzewanie przedniej szyby.
Mam na dysku zdjęcie:
187202439_5.jpg

ale trochę kiepsko widać, można jednak dostrzec, że są 4 przyciski pod pokrętłami, między A/C a podgrzewaniem tylnej szyby i lusterek, jest właśnie podgrzewanie przedniej szyby. Może specyficzny rynek.

Dopisano 27 cze 2015, 15:53:

Potestowałem trochę i tak – podgrzewanie przedniej szyby się załącza samoczynnie, ale tylko wówczas gdy przekręcamy nawiew z innej pozycji –> w pozycję nawiewu na przednią szybę.
Gdy nawiew jest ustawiony na przednią szybę, wówczas manualnie można załącząc / odłączać ogrzewanie przedniej szyby (jak i w przypadku nawiewu ustawionego w innych pozycjach).
Pewnie chodziło im o to, że jak ktoś zmienia pozycję nawiewu na docelową –> nawiew przedniej szyby – to szyba jest zaparowana i automatyczne załączenie podgrzewania przedniej szyby pomoże.

Niestety, nie da się ustawić siły nawiewu pomiędzy 0 i 1 (żeby mieć "takie 0,5"). Szkoda, bo w pozycji 1 słyszę szum powietrza, a będę w sumie cały czas tak jeździł. Myślę, że niepotrzebnie tak mocno ustawili siłę nawiewu, w pozycji 1 naprawdę czuć pęd powietrza, a to przecież pozycja 1, powinna być delikatna, są przecież jeszcze pozycje 2-3-4.
Może też – jak piszesz – przy automatycznej skoki siły nawiewu są mniejsze i przy minimalnej pozycji ten pęd powietrza nie jest tak mocny, jak tutaj na 1.
Przy kupnie następnego samochodu będzie to punkt do sprawdzenia.
Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 28 cze 2015, 22:32

e-tomek napisał(a):Potestowałem trochę i tak – podgrzewanie przedniej szyby się załącza samoczynnie, ale tylko wówczas gdy przekręcamy nawiew z innej pozycji –> w pozycję nawiewu na przednią szybę.
Gdy nawiew jest ustawiony na przednią szybę, wówczas manualnie można załącząc / odłączać ogrzewanie przedniej szyby (jak i w przypadku nawiewu ustawionego w innych pozycjach).
Pewnie chodziło im o to, że jak ktoś zmienia pozycję nawiewu na docelową –> nawiew przedniej szyby – to szyba jest zaparowana i automatyczne załączenie podgrzewania przedniej szyby pomoże.

Zgadza się.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez skimmer » 29 mar 2016, 05:14

e-tomek napisał(a):Potestowałem trochę i tak – podgrzewanie przedniej szyby się załącza samoczynnie, ale tylko wówczas gdy przekręcamy nawiew z innej pozycji –> w pozycję nawiewu na przednią szybę.
ZOOMik napisał(a):Zgadza się.

A jak to stwierdziłeś?
Sam wyczytałem to dziwo w instrukcji i nie mogłem zrozumieć, że coś co pożera chyba dużo energii i może się włączyć i nie ma na to żadnej lampki?

Jak odmrażam sobie przednią szybę to włączam na panelu, kontrolkę od szyby przedniej, załącza się A/C, nawiew na maxa.
Ale na co dzień jeżdżę z nawiewem w nogi + szyba bo nie lubię jak mi wieje po twarzy, oczach i korpusie. Czy wtedy faktycznie załączone jest jakieś dodatkowe ogrzewanie szyby przedniej?
Początkujący

Od: 31 sty 2016, 21:42
Auto: Mazda3 2.0, [120 PS – 88 kW] [RHD] [Mk3 – – BM]

Postprzez e-tomek » 29 mar 2016, 19:06

Ja mam manualne pokrętła.

A chodzi o podgrzewaną przednią szybę (coś w stylu jak tylna podgrzewana szyba – "druciki w szybie" – widoczne, gdy się wpatrzysz w szybę, a nie ogrzewanie na szybę – czyli nawiew), i myślę, że możesz nie mieć tej opcji, stąd trochę nieporozumienie.
A lampka / światełko na pomarańczowo potwierdza działanie, przy włączniku (przycisk).
No i samo się nie włącza, chodziło o to, że rano jak włączę manualnie podgrzewanie przedniej szyby, szyba przednia się rozmrozi, wyłączę (przycisk podgrzewania działa niezależnie od nadmuchu) podgrzewanie przedniej szyby, jadę trochę, ciepełko zaczyna lecieć z "kratek", przełączam wtedy nadmuch z szyby przedniej (mam taki zawsze ustawiony, ale to też niezależnie od podgrzewania przedniej szyby) również, żeby leciało na nogi (nie lubię zimnym na nogi ;)), jadę tak trochę, później chcę dać nawiew tylko na szybę ... przekręcam pokrętłem (z nadmuchu na szyba/nogi przekręcam na tylko szyba przednia) ... to załącza się dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby (i lampa przy przycisku świeci).
O, to ciekawa sprawa, sprawdzę w najbliższym czasie, czy podgrzewanie przedniej szyby załącza się zawsze przy przełączaniu na nadmuch "tylko szyba" (co by było głupotą, gdyby panowały temperatury rzędu 20-30 stopni <cisza> , jutro ma być 8 stopni, w weekend około 13, to posprawdzam jak to się zachowuje przy różnych temperaturach).
Ale nie chce mi się wierzyć, że mogłoby się załączyć podgrzewanie przedniej szyby przy temperaturach letnich. Z tym, że ... może tak być <cisza>

A dlaczego nie używasz nawiewu tylko na szybę? – na nogi tak od rana lecisz zimnym powietrzem?
Forumowicz

Postprzez skimmer » 30 mar 2016, 03:09

[img]szyba[/img]
e-tomek napisał(a):A dlaczego nie używasz nawiewu tylko na szybę? – na nogi tak od rana lecisz zimnym powietrzem?

Chciałbym, ale nie mam nawiewu tylko na szybę {Automatyczna klimatyzacja}. Jedyny moment z nawiewem tylko na szybę to podczas włączenia klimy na przednią szybę kiedy rozmrażam. Zdziwiłem się, po tym jak ostatnio przesiadłem się z poprzedniego samochodu, bo nawiew tylko na szybę był moim wyborem 95% czasu [chyba że trzeba było przedmuchać odświeżacz na bocznym wylocie :] ] Z tego co widzę w instrukcji nie jest to możliwe bez załączenia klimy?!
Po za tym u mnie "słaby punkt" to ręce :]

Z tego co widzę nie mam oryginalnej szyby {po oznaczeniach na innych}. Ten którą mam zamontowaną to ta poniżej – kojarzy mi się z ogrzewaniem żarnikami ale nie dostrzegłem żadnych... I podczas rozmrażania lód topniał od strony nawiewu z tego co kojarzę [w UK nie było można tak często tego przetestować zimą]

Nie rozumiem też – jeśli A/C się załącza przy ustawieniu na nogi/szyba, co sugeruje instrukcja to czemu lampka na przycisku A/C się nie zapala......
http://i.imgur.com/Sbvkgwm.jpg
#http://i.imgur.com/XwGpx2e.jpg
Załączniki
szyba.jpg
szyba, mazda 3 bl
instrukcja.jpg
ustawienia, automatyczna a/c, z instrukcji obslugi
Początkujący

Postprzez e-tomek » 30 mar 2016, 16:22

Ale to przecież możesz zmniejszyć siłę nawiewu przy "rozmrażaniu", a klimę zawsze możesz wyłączyć manualnie. Nie chce mi się wierzyć, że nie można wyłączyć wówczas klimy.

A w automatycznej klimie działanie klimy nie jest czasami sygnalizowane odpowiednim napisem na wyświetlaczu? (tam chyba nie ma lampki / "diody" na przycisku).

Potestowałem dzisiaj przy 5 i 9 stopniach, przy zmianie kierunki nawiewu ... na nawiew na szybę ... załącza się podgrzewanie przedniej szyby <lol> Pewnie przy 30 stopniach też się załączy <cisza>
Forumowicz

Postprzez skimmer » 30 mar 2016, 23:16

e-tomek napisał(a):Ale to przecież możesz zmniejszyć siłę nawiewu przy "rozmrażaniu
wolniej nawiewa powietrze o temp miliona stopni :|

e-tomek napisał(a):A w automatycznej klimie działanie klimy nie jest czasami sygnalizowane odpowiednim napisem na wyświetlaczu?

nie u mnie, tylko dioda na przycisku i to ona nie pali się w kombinacji szyba+nogi :(

e-tomek napisał(a):Pewnie przy 30 stopniach też się załączy

pewnie można przeprogramować, tak jak u mnie jeśli ma się kilka luźnych stówek <ok>
widziałeś jakieś info jak można samemu zmieniać ustawienia w komputerze Mazdy?
Początkujący

Postprzez e-tomek » 4 cze 2016, 18:19

No cóż tutaj więcej powiedzieć, po prostu masakra.
Przy temperaturze zewn. 25 stopni ... w przypadku przełączania nawiewu na pozycję – na szybę, z jakiejkolwiek innej ... np. mamy ustawiony nawiew na "twarz" i przełączamy na szybę, przy wyżej wspomnianej temperaturze otoczenia ... podgrzewanie przedniej szyby się również załącza <lol>
Forumowicz