Klima jest manualna, mnie to akurat odpowiada – lubię sam ustawiać siłę nawiewu (chociaż w poprzednim samochodzie miałem 8 pozycji, dzięki czemu było więcej możliwości, tutaj przeskok z 0 – 1 jest dla mnie trochę za mocny, tam były jeszcze połówki), jak i temperaturę (poprzednio miałem automatyczną z guziczkami + i – ... więcej z tym zabawy aniżeli z intuicyjnym pokrętłem, trzeba było też zerkać na ekran, by sprawdzić jaką temp. się ustawiło).
To mam teraz pokrętła

Gdy pokrętło przekręcam z np. 1 na 0 – wówczas klima się wyłącza "automatycznie" (gaśnie dioda przy A/C), włącza się "automatycznie", gdy z pozycji 0 przekręcam na 1-2-3-4 (przy uprzednio włączonej klimatyzacji).
A w pozycji 1, gdy radio jest wyłączone, dźwięki otoczenia są niskie, słychać jak sobie nawiew lekko szumi, no i pewnie nie da się tego wyeliminować, bo minimalna prędkość nawiewu to właśnie pozycja 1 – jeśli chcieć korzystać z klimatyzacji, a ja praktycznie przez cały rok z włączoną.
Fajnie by było gdyby np. w pozycji 0 nawiew tylko delikatnie działał (w poprzednim samochodzie w pozycji minimalnej nawiewu nie było żadnego szumu = moc nawiewu była niższa) i gdyby była wówczas jeszcze pozycja "Off", albo zmniejszyć moc poszczególnych nawiewów. Ale to już takie moje marzenia.
Sprawdzę jeszcze jutro, może idzie ustawić pokrętło między 0-1, czyli taka "połówka", ale nie sądzę, chociaż głowy nie dam sobie uciąć, że tak nie idzie.
A jeśli chodzi o podgrzewaną szybę – wyczytałem w instrukcji obsługi (u mnie strona 6-10, w uwagach), że w pozycji nawiewu na przednią szybę (tryb rozmrażania / odszraniania) ... automatycznie załącza się podgrzewanie szyby, ale to pewnie by dioda się świeciła. Dlatego się trochę zdziwiłem, no, ale przecież by podgrzewanie nie działało cały czas, jeśli nawiew na szybę ustawiony. Dziwne to. W necie znalazłem tylko manuale z rynku amerykańskiego (ja posiadam duński, a to trochę skomplikowany język, dlatego wolałbym przeczytać to po polsku albo angielsku, chociaż zdanie nie było jakieś skomplikowane, że mógłbym coś tam pomieszać), które niestety nie posiadają podgrzewania szyby w manualu = brak takiego przypadku.