Z racji, że wydzieliłem tą dyskusję z wątku o instrukcji w języku polskim słowo komentarza na wstępie.
Padło pytania jak uruchomić tryb ECO pracy kompresora.
Tryb ECO włącza się sam jak się jeździ z ustawieniem klimy w trybie AUTO. W 90% przypadków jest wtedy ECO. Z wyjątkiem upalnego lata i nawiewu na przednią szybę.
Tryby pracy kompresora klimatyzacji
Strona 1 z 1
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
u mnie generalnie tryb AUTO jest rzadko używany, bo wtedy namiętnie wali chłodem w twarz. wolę sam ustawić nawiew na szybę i nogi. AUTO w zasadzie tylko na start w upale
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
http://www.4kolkaszczescia.pl
KMBak ale to co włączam klimę n auto(nastawiam tylko temp) i ona sama przechodzi w tryb eko? Ale kiedy się sama przełącza?Jak osiągnie odpowiednią temp?Jak kupiłem auto to trochę siedziałem w nim i się bawiłem i wydaje mi się ,że można było włączyć eko samemu.
Nie. Masz dwa wyświetlacza. Na tym po prawej widać tryb nawiewu i pod niem możesz mieć napisane AC lub ECO AC. Ręcznie tego trybu ECO nie udało mi się włączyć. Choć wydaje mi się że kiedyś guzikiem AC to zrobiłem. Czyli AC OFF; ECO AC; AC.
Ja tam jeżdżę okrągły rok na AUTO i tylko temperaturą kręcę i zalecam Ci to samo.
Tu słabo widać jest ECO.
A tu AC.
Ja tam jeżdżę okrągły rok na AUTO i tylko temperaturą kręcę i zalecam Ci to samo.

Tu słabo widać jest ECO.
A tu AC.
-
Wiem ,że bardziej jesteś obeznany z autem ale właśnie wydaje mi się ,że jest możliwość włączenia trybu eco.Wydaję mi się ,że kiedyś bawiąc się pokrętłami ją włączyłem.Druga sprawa ciekawe jaka jest różnica w między trybem eco a auto.Wydaję mi się,że powinna być różnica skoro jest w aucie jedno i drugie.
Tak jak pisze Konrad, włącz Auto i się nie martw. Auto i tak samo przejdzie w tryb Eco jak będzie uważało, że powinno
Jak klima już dojdzie do temperatury, że nawiew będzie na minimum to chyba wtedy włącza się Eco, to tak z moich obserwacji wynika 
Nie. ECO włącza się gdy temp wew. nie różni się od zew. więcej niż ~5-6 stopni (WEW. AUTA < ZEW.).
Ja czasem wymuszam ECO. Zawsze śmigam na AUTO.
Np. na dworze ~28 stopni – bez jakiegoś mega intensywnego słońca.
Wsiadam do auta – lekkie wietrzenie, odpalam auto i jadę. Ustawiona temp. np na 22 stopnie.
Klima mocno dmucha, temperatura wew. spada. Jak już nawiew wieje na 2-3 kreski, ale kompresor jeszcze w trybie AC to podwyższam temperaturę do ~24-25 st. Przechodzi w AC-ECO, obniżam do 22 małymi kroczkami i w tym trybie już kompresor zostaje. Pewnie przeszedł by w ten tryb sam po następnych kilkunastu minutach, ale ja mu trochę pomagam.
W każdych innych warunkach (nie upał – czyli powiedzmy do 26 i brak nawiewu na przednią szybę) klima w ustawieniu AUTO zawsze działa z kompresorem w trybie ECO. Temp wew. pojazdu ustawione mam zawsze w zakresie 19-21 – zależy od pory roku i potrzeby.
Ja czasem wymuszam ECO. Zawsze śmigam na AUTO.
Np. na dworze ~28 stopni – bez jakiegoś mega intensywnego słońca.
Wsiadam do auta – lekkie wietrzenie, odpalam auto i jadę. Ustawiona temp. np na 22 stopnie.
Klima mocno dmucha, temperatura wew. spada. Jak już nawiew wieje na 2-3 kreski, ale kompresor jeszcze w trybie AC to podwyższam temperaturę do ~24-25 st. Przechodzi w AC-ECO, obniżam do 22 małymi kroczkami i w tym trybie już kompresor zostaje. Pewnie przeszedł by w ten tryb sam po następnych kilkunastu minutach, ale ja mu trochę pomagam.

W każdych innych warunkach (nie upał – czyli powiedzmy do 26 i brak nawiewu na przednią szybę) klima w ustawieniu AUTO zawsze działa z kompresorem w trybie ECO. Temp wew. pojazdu ustawione mam zawsze w zakresie 19-21 – zależy od pory roku i potrzeby.
-
Strona 1 z 1