Witam,
Czy ktoś z kolegów lub koleżanek wie gdzie szukać filtra kabinowego/przeciwpyłkowego?
Z góry dzięki za wskazówki.
pozdrawiam
Filtr kabinowy/pyłkowy – czy ktoś wie gdzie jest?
Strona 1 z 1
Kilka tygodni temu miałem zamiar sam wymienić w/w filtr. Jak się dowiedziałem jakie to czasochłonne i pracochłonne to sobie odpuściłem. Filtr znajduje się po lewej stronie pod nogami pasażera, nieciekawe umiejscowienie. Wymienili mi filtr przy okazji przeglądu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Witam
Filtr znajduje się z lewej strony od pasażera, nad nogami
Czarna obudowa
trzeba odkręcić jedną śrubkę chyba klucz 10
Tutaj masz kolego instrukcję z której dzisiaj korzystałem, bo też czyściłem wszystkie filtry
http://chomikuj.pl/ziomalb1/wymiana+fil ... 911221.pdf
Pozdrawiam
Filtr znajduje się z lewej strony od pasażera, nad nogami
Czarna obudowa
trzeba odkręcić jedną śrubkę chyba klucz 10
Tutaj masz kolego instrukcję z której dzisiaj korzystałem, bo też czyściłem wszystkie filtry

http://chomikuj.pl/ziomalb1/wymiana+fil ... 911221.pdf
Pozdrawiam
Zbychu daj więcej tej szpachli :P 

- Od: 21 kwi 2012, 22:00
- Auto: MAZDA PREMACY FP CP
1,8 benzyna
74kw, 100KM
2000r.
do: stefan555
Dzięki za info i linka ale niestety ja potrzebuję instrukcję do Mazda 3 BL. Przejrzałem poradniki do poprzednich wersji ale niestety u mnie jest jakoś inaczej.
Może powinienem wcześniej napisać szczegóły ale to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
do: tomi.msu
A czy jesteś w stanie podać jakieś szczegóły. Ja też skorzystałem z usługi serwisu i sądząc po tym jak podeszli do wymiany filtra powietrza (chodzi mi o ten w silniku
) to chciałbym zobaczyć jak wygląda kabinowy. Po prostu za tyle kasy co u nich zostawiłem oczekiwałem solidniejszej obsługi.
Poświęciłem dzisiaj trochę czasu na jego znalezienie ale niestety bez skutku.
dzięki i pozdrawiam
Dzięki za info i linka ale niestety ja potrzebuję instrukcję do Mazda 3 BL. Przejrzałem poradniki do poprzednich wersji ale niestety u mnie jest jakoś inaczej.
Może powinienem wcześniej napisać szczegóły ale to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
do: tomi.msu
A czy jesteś w stanie podać jakieś szczegóły. Ja też skorzystałem z usługi serwisu i sądząc po tym jak podeszli do wymiany filtra powietrza (chodzi mi o ten w silniku
Poświęciłem dzisiaj trochę czasu na jego znalezienie ale niestety bez skutku.
dzięki i pozdrawiam
-
papi007
Może to Ci pomoże
viewtopic.php?f=116&t=10564&start=40
Ja tam bez problemu znalazłem
Przedtem wpisałem w Google "gdzie znajduje się filtr kabinowy mazda" i wyskoczyła mi ta instrukcja
Poszedłem do auta z kluczem odkręciłem śrubę, wyjąłem dwa filtry, wytrzepałem je porządnie o płot
i teraz się zastanawiam czy jest ok czy lepiej było kupić nowe filtry
Pozdrawiam
viewtopic.php?f=116&t=10564&start=40
Ja tam bez problemu znalazłem
Przedtem wpisałem w Google "gdzie znajduje się filtr kabinowy mazda" i wyskoczyła mi ta instrukcja
Poszedłem do auta z kluczem odkręciłem śrubę, wyjąłem dwa filtry, wytrzepałem je porządnie o płot
i teraz się zastanawiam czy jest ok czy lepiej było kupić nowe filtry

Pozdrawiam
Zbychu daj więcej tej szpachli :P 

- Od: 21 kwi 2012, 22:00
- Auto: MAZDA PREMACY FP CP
1,8 benzyna
74kw, 100KM
2000r.
W mojej Madzi jest inny filtr jak na instrukcji – składa się z dwóch części. Mój filtr ma symbol BBM4-61-j6X, zabrałem z ASO stary na pamiątkę. Wymiana pewnie taka sama jak w instrukcji podanej przez ZOOMik'a.
We wszystkich BL filtr kabinowy jest taki sam i składa się z dwóch elementów. Niestety powyższa instrukcja nie ilustruje aż tak szczegółowo operacji wymiany– brakuje ujęcia, gdzie byłoby widać, że filtry są dwa, montowane jeden za drugim. Teraz już chyba wszystko jasne 

Ja wymieniałem filtr kabinowy i czyściłem klimatyzacje w zeszłym tygodniu.
Ten filmik fajnie pokazuje i powinien wam pomoc-nie jest to skomplikowane i smiało można to zrobi samemu. Proponuje tylko najpierw zdjąc ten plastik pod półką, a dopiero potem bra sie za wyjmowanie filtra-wiecej miejsca bedziecie mieli. Jedyny problem to kupno samego filtra-w serwisie 150 zł, w zwykłym sklepie motoryzacyjnym oferowali mi do poprzedniego modelu BK (a wyglądem się różnią). Najlepiej wyjąc stary i dopasowa po wygladzie.
Ten filmik fajnie pokazuje i powinien wam pomoc-nie jest to skomplikowane i smiało można to zrobi samemu. Proponuje tylko najpierw zdjąc ten plastik pod półką, a dopiero potem bra sie za wyjmowanie filtra-wiecej miejsca bedziecie mieli. Jedyny problem to kupno samego filtra-w serwisie 150 zł, w zwykłym sklepie motoryzacyjnym oferowali mi do poprzedniego modelu BK (a wyglądem się różnią). Najlepiej wyjąc stary i dopasowa po wygladzie.
- Od: 12 kwi 2012, 19:01
- Auto: Mazda 3 2009r 109 KM
(1.6 CiTD / PSA)
smidziek napisał(a):Jedyny problem to kupno samego filtra
Nie ma żadnego problemu z zakupem, pod warunkiem, że wiesz co kupić a jak nie wiesz to zapytaj na forum
smidziek napisał(a):Najlepiej wyjąc stary i dopasowa po wygladzie.
Nie ma takiej potrzeby.

Strona 1 z 1