Wymiana przedniej piasty / łożyska
Właśnie jestem po wymianie łożyska z przodu.
Potwierdzam łożysko jest razem z piastą do grudnia 2004 roku. SNR dałem 120 Zeta plus 70 za wymianę.
Potwierdzam łożysko jest razem z piastą do grudnia 2004 roku. SNR dałem 120 Zeta plus 70 za wymianę.
Zima: moja mazda => 1 : 0 ;/
Przywaliłem dzis w krawężnik (prawie równolegle) prawym przednim kołem.
Wpadłem na stacje benzynową z zaciągniętym patykiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) a uderzenie przy ok 10-20km/h
Jak tylko nacisnąłem na hamulec i zaczynałem płynąć to już wiedziałem, że nie wyrobie i przyj3bi3. Krawężnik dosyć wysoki, felga przytarta na samym rancie. Jutro odbieram po prostowaniu: 120zł
Na przód załozyłem koło z tyłu a tam założyłem dojazdówkę... niestety irytujący dzwięk nie ustał.
Słyszę huczenie, wzrasta wraz z prędkością. Nic nie przenosi sie na kierownice, powietrze nie zeszło, opona wygląda dobrze, felga jak wspomniałem, troche do prostowania. Przy hamowaniu nie czuje nic na pedale, nie sciaga... obwstawiam piastę, zamówiłem SKF za 160zł z hurtowni AD.
– ile czasowo powinna zająć wymiana i jaki to koszt (robocizna) w BK LF 2.0 150KM? 100 to rozsądna kwota?
Przywaliłem dzis w krawężnik (prawie równolegle) prawym przednim kołem.
Wpadłem na stacje benzynową z zaciągniętym patykiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) a uderzenie przy ok 10-20km/h
Jak tylko nacisnąłem na hamulec i zaczynałem płynąć to już wiedziałem, że nie wyrobie i przyj3bi3. Krawężnik dosyć wysoki, felga przytarta na samym rancie. Jutro odbieram po prostowaniu: 120zł
Na przód załozyłem koło z tyłu a tam założyłem dojazdówkę... niestety irytujący dzwięk nie ustał.
Słyszę huczenie, wzrasta wraz z prędkością. Nic nie przenosi sie na kierownice, powietrze nie zeszło, opona wygląda dobrze, felga jak wspomniałem, troche do prostowania. Przy hamowaniu nie czuje nic na pedale, nie sciaga... obwstawiam piastę, zamówiłem SKF za 160zł z hurtowni AD.
– ile czasowo powinna zająć wymiana i jaki to koszt (robocizna) w BK LF 2.0 150KM? 100 to rozsądna kwota?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
To ja ci odpowiem zależy od tego jak się rusza mechanik to około 2-3h niestety musi odkręcić dużo żeby wyjąć sobie całość na warsztat. koszty 100-150zł zależy kto ci to zrobi.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Witajcie
Mam do wymiany łożysko w przednim kole. Moja Mazda jest z roku 2004 a więc muszę kupić łożysko razem z piastą. Teraz pytanie, czy wystarczy, że kupię zestaw łożysko+piasta (np. SKF
SKF – VKBA 6800), czy muszę wziąć zestaw z czujnikiem ABS (np. SKF – VKBA 6801)? Rozumiem, że zestaw z czujnikiem trzeba kupić jeśli ma się uszkodzony czujnik (jeśli czujnik jest sprawny wystarczy wersja bez niego, a wykorzysta się stary czujnik)?
Mam do wymiany łożysko w przednim kole. Moja Mazda jest z roku 2004 a więc muszę kupić łożysko razem z piastą. Teraz pytanie, czy wystarczy, że kupię zestaw łożysko+piasta (np. SKF
SKF – VKBA 6800), czy muszę wziąć zestaw z czujnikiem ABS (np. SKF – VKBA 6801)? Rozumiem, że zestaw z czujnikiem trzeba kupić jeśli ma się uszkodzony czujnik (jeśli czujnik jest sprawny wystarczy wersja bez niego, a wykorzysta się stary czujnik)?
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
Czujnik ABS jest w zwrotnicy więc po co kupować nowy jesli masz dobry? Kupując Piastę z łożyskiem, wyciągasz starą ze zwrotnicy i wkładasz nową piastę i tyle. Czujnik ABS który znajduje się w zwrotnicy można tylko wyjąc na moment wprasowywania by nie uszkodzić. Ja też kupowałem piastę SKF i mówisz że chcesz taką piastę do samochodu z ABS i tyle. Bez czujnika.
radzix27 napisał(a):czy muszę wziąć zestaw z czujnikiem ABS (np. SKF – VKBA 6801)
zestaw z paskiem magnetycznym czujnika abs nie z czujnikiem
Odkopie.
Mazda 3 BK 2.0 2003'04
Wymieniałem dziś łożysko z piastą przednie prawe. Stare nie wytrzymało nawet roku a nie wiem co mi tam mechanik poprzednio wsadził.
Założylismy nowy zestaw łożyska koła BTA H13025BTA – 280zł
https://intercars.pl/produkty/306149-ze ... -h13025bta
Numery OE
MAZDA:BP4K-33-15XB
Mazda 3 BK 2.0 2003'04
Wymieniałem dziś łożysko z piastą przednie prawe. Stare nie wytrzymało nawet roku a nie wiem co mi tam mechanik poprzednio wsadził.
Założylismy nowy zestaw łożyska koła BTA H13025BTA – 280zł
https://intercars.pl/produkty/306149-ze ... -h13025bta
Numery OE
MAZDA:BP4K-33-15XB