Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady
bez jaj że zawalili taką bzdurę
może jakiś praktykant robił:P zmień warsztat
klocki dał byś radę sobie sam wymienić 
- Od: 18 cze 2015, 23:16
- Auto: Mazda 3 1.6 BK MZ-CD 2005
Witam. Panowie mam problem a mianowicie dzisiaj chcialem tylne hamulce ogarnac wiec zrobilem co trzeba i chcialem wcisnac tloczek aby zamontowac nowe czesci ale za nic nie dalo rady, probowalem takim wciskaczem co z przodu poszlo bez problemu a z tylu nic. Probowalem wkrecac i dociskac tloczek i rowniez nic. Wiec jak go mam schowac?
A moje drugie pytanie to patrzac na stan klockow to z tylu od strony pasazera mam o wiele bardziej zuzyte czyli wychodzi na to ze zacisk trzyma i nalezalo by go zregenerowac? Prosze o odpowiedz na oba pytania, pozdrawiam!
A moje drugie pytanie to patrzac na stan klockow to z tylu od strony pasazera mam o wiele bardziej zuzyte czyli wychodzi na to ze zacisk trzyma i nalezalo by go zregenerowac? Prosze o odpowiedz na oba pytania, pozdrawiam!
- Od: 22 lip 2012, 12:36
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport 2004r.
Zaciski do regeneracji. Reperaturki z tłoczkami i do dzieła.
- Od: 5 gru 2013, 20:11
- Auto: Xedos 6 ®isto ©oncept, Mazda 323F 2,0 '01 ,
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Były: Trabant Polo, Fiat 125p, Xedos 6 KF '96
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
Z pewnością jest obrdzewiały i dlatego się nie chce schować
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
No to tłoczek masz nieźle zapieczony...
Powtórzę się:
Przy użyciu sprzętu do wkręcania tłoczka musi się dać wkręcić... Ma on taką budowę, że jedną stroną zapiera się o obudowę zacisku, a drugą przy wkręcaniu wciska tłoczek... Nie da się tego nie wykonać...
Co kolega konkretnie używa do wkręcania?
tt user
Powtórzę się:
Przy użyciu sprzętu do wkręcania tłoczka musi się dać wkręcić... Ma on taką budowę, że jedną stroną zapiera się o obudowę zacisku, a drugą przy wkręcaniu wciska tłoczek... Nie da się tego nie wykonać...
Co kolega konkretnie używa do wkręcania?
tt user
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Czy tłoczek jest zapieczony? – to jest nie możliwe, ponieważ wtedy w ogóle by nie hamowało, gdyż tłoczek byłby nieruchomy a co za tym idzie, tarcza byłaby pokryta rdzą. A jest tak, jak przy normalnym – sprawnym aucie. Czego używam? Tego, co zawsze – standardowe narzędzie, które mam zrobione ze starego klocka i długiej śruby, która jednocześnie jest wkręcana i kontruje. Z przodem w mojej 3 nie było żadnych problemów z wkręceniem, ale tył może ma inna zasadę.
Tloczek jest obrdzewialy i dlatego się nie chowa. Pracuje w max wyhyleniu . Jak go Wyjmiesz to Wspomnisz moje słowa .
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
todi napisał(a):...wtedy by w ogole nie chamowalo...
Może chciałeś napisać: hamowało
Pytanie:
Kręcisz śruba w prawo... Czy w tym samym momencie tłoczek się również obraca?
ps. Twój przyrząd nie jest poprawny...
tt user
Arkana , Captur , Mii
Jest poprawny :p bede w domu wysle Tobie zdjecie na pw. nie rozuniemy sie kolego Ty mowisz o czyms innym a ja o innym
ale juz sprawa jest zalatwiona osobiscie tego nie zrobilem tylko oddalem do serwisu. Pozdrawiam i dzieki za wszelaka pomoc 
todi napisał(a):nie rozuniemy sie kolego Ty mowisz o czyms innym a ja o innym
Taki?

tt user
Arkana , Captur , Mii
Todi ma racje jest rdza lub cos blokuje tłoczek moze jakiś oberwany kawałek tloczka aczkolwiek taki zestaw jak pokazuje Wojtek posiadam i jest pomocny ale znam ludzi którzy np zaciskiem stolarskim wciskają tłoczki wkrecane 
Inny mam ale ten zestaw bede musial zakupic na przyszlosc bo to nie duze pieniadze 
Mam kolejne pytanie a mianowicie oslon tarcz hamulcowych czy beda pasowac od nowszej mazdy 3 bodajze z 2011roku? Chodzi mi o 4 kola. Wydaje mi sie ze pasuja ale nie mam 100% pewnosci. Macie jakas wiedze na ten temat?
Mam kolejne pytanie a mianowicie oslon tarcz hamulcowych czy beda pasowac od nowszej mazdy 3 bodajze z 2011roku? Chodzi mi o 4 kola. Wydaje mi sie ze pasuja ale nie mam 100% pewnosci. Macie jakas wiedze na ten temat?
Powinny pasować o ile tarcze są tego samego rozmiaru
Co do twojego wciskania tloczka daje głowę ze twój przyrząd samorobka tylko wciskal tłoczek a z tyłu jednocześnie musisz wkręcac i wciskać.
Zrobić można to i bez zestawu jednak jest to trochę utrudnione na dzień dzisiejszy każde auto z tarczami na tyle ma tak samo a znam ludzi którzy młotkiem wbili tłoczki bo twierdzili ze były zapieczone. Skutek taki ze potem przyjechali żeby im ręczny ustawić bo nie działa. A jak ma działać jak zerwali mimosrud i najlepszym wyjściem było wstawić używki.
Co do twojego wciskania tloczka daje głowę ze twój przyrząd samorobka tylko wciskal tłoczek a z tyłu jednocześnie musisz wkręcac i wciskać.
Zrobić można to i bez zestawu jednak jest to trochę utrudnione na dzień dzisiejszy każde auto z tarczami na tyle ma tak samo a znam ludzi którzy młotkiem wbili tłoczki bo twierdzili ze były zapieczone. Skutek taki ze potem przyjechali żeby im ręczny ustawić bo nie działa. A jak ma działać jak zerwali mimosrud i najlepszym wyjściem było wstawić używki.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.