Witam, od niecałego roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 3. Cały rok przejeździłem na stalowych kołach 15, jednak w związku z planowaną ponowną zmianą na letnie opony bardzo okazyjnie nabyłem używane alufelgi. Same felgi są oczywiście nieuszkodzone i sprawdzone na wyważarce. Problemem są liczne odrapania poprzedników. Na zdjęciach widać, że była ona nie tak dawno malowana, jednak są nowe odrapania i małe odpryski. Przeczytałem parę poradników dotyczących renowacji felg aluminiowych, jednak w żadnym nie znalazłem podobnej budowy samej felgi. Widać, że podstawa i ramiona są chropowate i nie polerowane, natomiast polerowane i błyszczące jest czoło felgi. Dodatkowo ma one powierzchnie jak po toczeniu. Moje pytanie brzmi, czy warto coś z tym robić na własną rękę? Jakiekolwiek szlifowanie papierami ściernymi i wodnymi i polerowanie da efekt, czy tylko zniszczę wygląd felgi? A jeśli się brać za renowację to całość, czy tylko polerowane czoło? Będę wdzięczny za jakąś pomoc, opinię, doświadczenie osób które decydowały się na podobne renowację

pozdrawiam
Załączniki: