Miska olejowa – 1.6 benzyna – dyskusja ogólna
Strona 1 z 1
Niestety – czeka mnie wymiana miski olejowej – delikatnie cieknie, w spawanie bawił się nie będę – nie ma co rzeźbić w ... (wiecie czym)
I stąd pytanie – czy ktoś już ją wymieniał? na allegro widzę zamienniki za około 200 pln ale mechanik (nota bene pracujący w ASO Mazdy) nie radzi tego kupować, bo otwory montażowe kiepsko pasują i trzeba dodatkowo wiercić nowe otwory... oryginalną natomiast poleca mi za około 640 pln... A może ktoś ma do sprzedania używany oryginał?
Ostatnio edytowano 15 gru 2014, 22:58 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
Powód: temat/sprzątanie
Powód: temat/sprzątanie
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
Podłącze się pod temat, ponieważ niedługo wymieniam olej i przy okazji też chce porządek z robić z miską bo jest podrdzewiała i pewnie z czasem tez zacznie gdzieś puszczać , po z atym puszcza mi już od strony wewnętrznej i ewidentnie widać że coś tam było robione i zewnętrzna strona nie została dobrze dokręcona.
I stąd mam pytanie czy przychodzi tam uszczelka? czy dawać sam silikon?
I stąd mam pytanie czy przychodzi tam uszczelka? czy dawać sam silikon?
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Zapytałem celowo, bo masz diesla, ja benzynę. i do obu są dostępne i uszczelki i właśnie sugestie uszczelniania na sam silikon.
w sumie wczoraj po jej demontażu, kiedy tę starą miskę wziąłem do rąk i ją dokładnie obejrzałem od razu wyłączył mi się kalkulator w głowie
zmasakrowana była niemiłosiernie – oprócz bogatego spawu
, który już zaczął przepuszczać i gdzie już znacznie się pociła (szczególnie teraz w gorące dni) w jednym miejscu miała dość mocne wgniecenie – na oko jeszcze około 1 mm i byłaby konkretna dziura... także 740 pln z robocizną pooooszło
ale święty spokój
... bardziej mnie zbulwersował fakt, kiedy mechanik wymieniając olej dostał się do filtra oleju – oglądając zużyty filtr stwierdził, że auto jeździło na nim minimum 3 lata
także poprzedni "zakład" najprawdopodobniej zrobił mnie w (sami wiecie w co) spuszczając stary olej, lejąc nowy i niewymieniając przy tym filtra, który im oczywiście sam dostarczyłem... także teraz skojarzyłem fakty, jak to się stało, że rok temu kupiłem 4 butelki Dexelii (1 litrowe) i jedną mi zwrócili (uczciwe chłopaki
) bo rzekomo więcej nie weszło. Wczoraj jakoś weszło około 3,6 litra...
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
Ja dzisiaj skrobałem i malowałem miskę. Wymieniałem olej i filtr. i u mnie 4 litry to mało. brakuje mi około 200 ml oleju, do max.
. Ale po wymianie z Castrata na Valvoline, mogę spać przy zapalonym silniku w aucie
.
Madzia i tak mi zrobiła niespodziankę bo po zalaniu 3,5 litra oleju, odmówiła chęci odpalenia. Rozrusznik nie drgnął. Dopiero po wlaniu całych 4 litrów udało się odpalić.Widać jakiś czujnik wysechł
.
Coś te miski olejowe w Madziach zaraz po nadkolach do najlepszych nie należą, w poprzedniej 323 BG tez mi miska przerdzewiała, w tej chyba zdążyłem na czas, bo po oczyszczeniu wyglądała tragicznie.

Madzia i tak mi zrobiła niespodziankę bo po zalaniu 3,5 litra oleju, odmówiła chęci odpalenia. Rozrusznik nie drgnął. Dopiero po wlaniu całych 4 litrów udało się odpalić.Widać jakiś czujnik wysechł
Coś te miski olejowe w Madziach zaraz po nadkolach do najlepszych nie należą, w poprzedniej 323 BG tez mi miska przerdzewiała, w tej chyba zdążyłem na czas, bo po oczyszczeniu wyglądała tragicznie.
Jak byłem na przeglądzie przedsprzedażowym w ASO w Gdańsku tez mi serwis powiedział, że się miska zaczyna pocić i trzeba by ją uszczelnić. Ludzik pogrzebał w kompie i stwierdził, że tam nie ma być uszczelki. Trzeba zdjąć wyczyścić i dać nowy silikon.
Blumek a ty zawsze olej do MAX lejesz
Blumek a ty zawsze olej do MAX lejesz
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Grzegorz K napisał(a):w Gdańsku tez mi serwis powiedział, że się miska zaczyna pocić i trzeba by ją uszczelnić
Ja miałem spory wyciek już na dzień dzisiejszy, u nas susza w ZG od 2 tyg i wzmogło to wyciek. Miałem drobne sączenie oleju od wewnętrznej strony miski ( od korka), a dzisiaj jak zszedłem do kanału to mało się przestraszyłem. Ogólnie gdybym pomyślał wcześniej to najpierw dokręciłbym śruby w misce te od wewnątrz bo były luźne i zarzygało mi skrzynie a nawet półośka była w kropki.
Efekty uszczelniania oczywiście podam za jakiś czas, tym bardziej że mogłem trochę powyginać miskę, bo oderwać ją było nie łatwo
Grzegorz K napisał(a):Blumek a ty zawsze olej do MAX lejesz
Zawsze po wymianie oleju leje do MAX, i chyba nie chcesz mi zrobić wykładu typu "nigdy nie lejemy do MAX-a" ? potem pilnuje tylko co by nie było mniej jak 2/3 bagnetu, ale jeszcze mnie to nie spotkało 16 tyś zrobiłem bez dolewania. Oj przepraszam dolałem 100 ml miesiąc temu.
To była moja miska po przeczyszczeniu tylko szczotką drucianą, potem w ruch poszła wiertarka i szczotki.

Daleko mi do pouczania kogokolwiek na temat czegokolwiek jeśli idzie o samochody. Po prostu ja zawsze leję 2/3 bagnetu, bo tak mnie uczyli.
Nie, przepraszam w moim Puncie '95 lałem po sam szczyt, ale w nim co tydzień dolewałem pół szklanki oleju
Nie, przepraszam w moim Puncie '95 lałem po sam szczyt, ale w nim co tydzień dolewałem pół szklanki oleju
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Grzegorz K napisał(a):Daleko mi do pouczania kogokolwiek na temat czegokolwiek jeśli idzie o samochody. Po prostu ja zawsze leję 2/3 bagnetu, bo tak mnie uczyli.
No i dobrze Cię uczyli, ja jak pisałem tylko po wymianie leje do maxa, potem też utrzymuję na 2/3.
maselek napisał(a):Blumek, jesteś pewien
Już nie
powiem tak miska olejowa do 1,6 benzyna nie dostępna w zamienniku , oryginał około 900 zł ( brutto ) jeśli się poci to pewnie i jest do wymiany ( ale nie na uszczelce ) obdzwoniłem masę sklepów i to jest nie możliwe by miska stalowa wytrzymała jak u mnie 7 lat ( to jest zbyt krótki czas- ) , się śmieją chyba że jest wbita lub spotkała ją inna kolizja
miska pewnie jest dobra a rdza jest powierzchowna , wszystko się okaże po 27.07. ( samochód jedzie na zabezpieczenie valvoline.
Ja by kiedy kto pytał od Focusa nie pasuje ( cały czas mowa o benzynie 1,6 ) temat mocno pomieszany .
miska pewnie jest dobra a rdza jest powierzchowna , wszystko się okaże po 27.07. ( samochód jedzie na zabezpieczenie valvoline.
Ja by kiedy kto pytał od Focusa nie pasuje ( cały czas mowa o benzynie 1,6 ) temat mocno pomieszany .
- Od: 11 kwi 2009, 20:30
- Auto: mazda 3 – 1,6 benzyna ( 2004)
mazda 3 – 2,0 disi (2011)
Dzisiaj przy wymianie oleju mechanik powiedział mi, że miska jest cała przerdzewiała i jest drobny wyciek. Ostatni tego typu temat jest z połowy 2011 roku i autor sugerował, że zamienniki nie pasują, ktoś inny, że w ogóle nie istnieją
Na allegro widzę zamienniki za 109-234zł, wszystkie wyglądają tak samo (swoją drogą ciekawe bo Ci sami sprzedawcy mają wystawione w różnych ogłoszeniach w tak różnych cenach). np:
http://allegro.pl/miska-olejowa-mazda-3-1-4-1-6-benzyna-nowa-i4836603976.html
Ewentualnie taka używka:
http://allegro.pl/miska-olejowa-mazda2-ii-mazda3-iii-1-3-1-4-1-6-i4847066229.html
W Polsce będę za tydzień to zapytam w ASO ile kosztuje ale poprzedni temat nie napawa optymizmem.
Są ewentualnie jakieś sklepy godne polecenia?

Na allegro widzę zamienniki za 109-234zł, wszystkie wyglądają tak samo (swoją drogą ciekawe bo Ci sami sprzedawcy mają wystawione w różnych ogłoszeniach w tak różnych cenach). np:

Ewentualnie taka używka:

W Polsce będę za tydzień to zapytam w ASO ile kosztuje ale poprzedni temat nie napawa optymizmem.
Są ewentualnie jakieś sklepy godne polecenia?
Tutaj trochę inaczej wyglądająca miska, strona twierdzi, że pasuje do M3 BK –> https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... 0-5507475p
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
Strona 1 z 1