Nakrętki /zaślepki na sruby do felg stalowych
Witam, jakie powinny być nakrętki na śruby do felg stalowych 15 cali? Czy mogą być takie same jak przy aluminiowych 16 cali, czy muszą być inne proszę o po rade, z góry dziekuję. Chodzi o Mazde 3 hatchback z 2008 roku....
- Od: 6 kwi 2009, 10:25
- Auto: Mazda 3 Hatchback rocznik 2008
cult1 napisał(a):rafals napisał(a):nakrętki stożkowe.
A nie półkoliste .... na pewno jest różnica
stalówki maja sferyczne
http://www.felgi-opony.com/Sruby_i_nakretki/_Nakretka_sferyczna_M12x1_5_klucz_19,5,100814,217.html
a alusy maja stożkowe
http://www.felgi-opony.com/Sruby_i_nakretki/_Nakretka_stozkowa_M12x1_25_klucz_19,5,100815,217.html
nia patrzyłem na rozmiarówki –
Witam Zamienilem dzisiaj koła na zimowe stalowe 15".Nie chce zakładać kołpaków na felgi.Czy są dostępne jakieś zaślepki dekielki na sam srodek coby nie było widać śrub i takich podrdzewiałych chyba(nie wiem jak to nazwać) piast kół?Tę rdzę podczyściłem troche ale i tak nie wygląda to OK Felgi czarne,nakrętki nierdzewne a sam środek zardzewiały
Temat dołączony do istniejącego!

Temat dołączony do istniejącego!
Ostatnio edytowano 13 lis 2009, 11:05 przez yodyna, łącznie edytowano 1 raz
Robię to, co lubię. 
- Od: 14 sie 2009, 13:29
- Auto: Mazda3 1.6 D hatchback 2005
Proszę o sprostowanie. Nie znam się na tym, więc stąd moje pytanie:
wymieniłem 15 alusy na 15 stalowe, ale mocowania zostały stare. Panowie u wulkanizatora zakręcili stare nakrętki trzymające alusy na koła stalowe. Coś w takim razie nie tak zrobili?
Pozdrawiam
wymieniłem 15 alusy na 15 stalowe, ale mocowania zostały stare. Panowie u wulkanizatora zakręcili stare nakrętki trzymające alusy na koła stalowe. Coś w takim razie nie tak zrobili?
Pozdrawiam
- Od: 9 kwi 2009, 19:46
wojtek85 napisał(a):nakrętki masz te same co na alusachczy kupowałes inne
Jezeli to do mnie pytanie to nakretki zostaly te same.Przymierzalem je do stalowek i na moje kaprawe oczy byly OK
Robię to, co lubię. 
- Od: 14 sie 2009, 13:29
- Auto: Mazda3 1.6 D hatchback 2005
W katalogu części do stalowych zalecane sa nakrętki otwarte czarne a do alusów są chromowane pełne. Sprawdzałem wymiary i są identyczne stożkowe. Co do gwintu to oczywiście jest taki sam bo szpilek oczywiście nie zmieniamy
.
Ja jeżdże na 16 alu lato i 15 stal zima na jednym komplecie nakrętek i wszystko jest OK.
Ja jeżdże na 16 alu lato i 15 stal zima na jednym komplecie nakrętek i wszystko jest OK.
co do zaslepek to dobre pytanie..
jesli chodzi o nakretki – kupilem fure z alu 15", pozniej dokupilem stalowki z oponami 15" (rozmiary opon takie same) i nie zwrocilem uwagi ze trzeba inne nakretki. Podczas przekladki okazalo sie ze nakretki z alu (pelne, zamkniete) sa po prostu za krotkie – za malo miejsca na szpilke.. i panowie troche na sile to zakrecili, posypaly sie wiory.. wiec co predzej zamowilem nowe nakretki do stalowek PRZELOTOWE i teraz mam spokoj![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
jesli chodzi o nakretki – kupilem fure z alu 15", pozniej dokupilem stalowki z oponami 15" (rozmiary opon takie same) i nie zwrocilem uwagi ze trzeba inne nakretki. Podczas przekladki okazalo sie ze nakretki z alu (pelne, zamkniete) sa po prostu za krotkie – za malo miejsca na szpilke.. i panowie troche na sile to zakrecili, posypaly sie wiory.. wiec co predzej zamowilem nowe nakretki do stalowek PRZELOTOWE i teraz mam spokoj
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
yodyna napisał(a):No to jeszcze raz.Sa dostepne zaslepki na piaste kola ?
Oryginalnych pewnie nie ma. Przyszła mi do głowy taka myśl, że może zamiast czekać na odp na forum lepiej byłoby podjechać do jakiegokolwiek sklepu z takimi akcesoriami i spróbować tam zapytać i coś na miejscu dopasować? Ja kiedyś szukałem kołpaków do starszej Micry, felga była taka że nic nie pasowało (wszystkie były za luźne) i dopiero przymierzanie kilku różnych wzorów u sprzedawcy pozwoliło mi coś dobrać.
- Od: 29 wrz 2009, 12:20
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR 2009
Ja tez mam 17 i na zime 15 stalowe kupilem i kupilem tez sruby do felg stalowych bo takie mam na zime
rozmiar M12x1.5 klucz 21
fotka moich nakretek pasują idealnie do felgi stalowej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aba ... e4199.html
rozmiar M12x1.5 klucz 21
fotka moich nakretek pasują idealnie do felgi stalowej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aba ... e4199.html
- Od: 5 lip 2010, 20:01
- Auto: 3 BK 2009 Sedan 2.0 AT USA