Jak dorobić tylne światło przeciw mgielne ?
1, 2
musisz pojechac do jakiegos zakładu ktory przerabia oswietlenie.w krakowie jest napewno mase takich zakladow ktore albo sie w tym specjalizuja albo robia to po cichu.zaden problem
- Od: 6 maja 2008, 13:12
- Auto: Mazda 3S 2.3L 2006
150zł i po sprawie u jakiegoś elektryka.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
U mnie w 6 p/mgielne jest w orginalnym kloszu – 2 żarnikowa żarówka załatwiła sprawę – 1 żarnik to zwykłe swiatło mijania a 2 to załączane p/mgielne.
ale czy takie rozwiązanie jest zgodne z przepisami czy musi byc to oddzielna lampa??
- Od: 9 wrz 2008, 19:50
- Auto: Mazda 3 2006 2.0 150 KM
Lampa nie musi byc oddzielna, ja nie mam z tyłu przeciwmgielnego światła i nigdy nie miałem z tego powodu żadnych problemów
A jak koniecznie potrzebujesz tego światła, bo nie chcą ci np. badania technicznego podbic to zrób tak jak Karwoś napisał.
A jak koniecznie potrzebujesz tego światła, bo nie chcą ci np. badania technicznego podbic to zrób tak jak Karwoś napisał.
My ride's: Renault Espace 2.0 DCI 06' 175KM
Moja M6 --- SOLD
Moja M6 --- SOLD
Od światła STOP do p/mgielnego ma być 15 cm – odleglosc miedzy zarówkami.
a ja założyłem czerwoną diodową żarówkę z allegro za 20pln w lewy klosz od wstecznego i podpiąłem pod włącznik halogenów, działa elegancko, przegląd bez problemów, tylko w kabinie brakuje kontrolki, że jest włączone i trzeba uważać, żeby z tym pół dnia nie jeździć.
- Od: 5 cze 2008, 23:37
- Auto: mazda3 2.3S 2007
a ja przerobiłem jedno wsteczne na czerwoną żarówkę i włącznik do niej w kabinie przy kierownicy. A jeśli chodzi o przepisy to na przeglądzie mi jeden powiedział, że lampa musi mieć odpowiednie oznaczenie inaczej nie przejdzie przeglądu. Pojechałem gdzie indziej i przeszło z mgielnym w lampie od wstecznego.
- Od: 16 gru 2013, 16:35
- Auto: Mazda 3 s model 2007, manual 2.3. USA
Ja bym zainwestował we włącznik taki pod halogeny i światło przeciwmgielne – koszt około 200 zł, oraz w oryginalną tylną lampe od 50 do 250 zł w zależności jaki rocznik auta – znaczy się czy lampa jest czerwona czy przeźroczysta z czerwonym odblaskiem pod spodem , dla obniżenia kosztów można założyć angielską lampę z tyłu , co prawda znajduje się ona nie po tej stronie co trzeba ale lepsza taka niż wcale 
MAZDA 3 Mazda 6 CZĘŚCI TEL 790 370 150
A ja zastanawiam się, czy może nie założyć lamp przeciwmgielnych od Mitsubishi Lancera IX (2005-2008). Można podejrzeć na Allegro jak wyglądają. Są to lampy montowane w zderzak wraz z ramką. Wygląda to całkiem o.k. w Lancerach. Było takie jeszcze chyba w Mitsubishi Colt. Byłby łatwu montaż przez te ramki.
Jak myślicie, czy to nie będzie źle czy dobrze wyglądać?
Zamontowałbym oba po bokach rejestracji. Samochód mam koloru czerwonego, wieć nie będą się tak rzucać w oczy. Jeszcze cały czas się waham.
Inny problem to przełacznik – też to jakoś trzeba rozwiązać. Jakieś propozycje?
Jak myślicie, czy to nie będzie źle czy dobrze wyglądać?
Zamontowałbym oba po bokach rejestracji. Samochód mam koloru czerwonego, wieć nie będą się tak rzucać w oczy. Jeszcze cały czas się waham.
Inny problem to przełacznik – też to jakoś trzeba rozwiązać. Jakieś propozycje?
- Od: 3 sie 2009, 14:56
- Auto: Mazda 3S 2.3L
Ja w swojej mam właśnie takie rozwiązanie, że jedna z lamp cofania jest zaklejona specjalną czerwoną folią. Oczywiście odpowiednio połączona z zamontowanym w środku (obok regulacji natężenia oświetlenia zegarów) dodatkowym włącznikiem i po sprawie. Byłem na początku tego roku na przeglądzie rejestracyjnym i nie było problemu.
Mushashi Miyamoto
- Od: 2 sty 2008, 17:25
- Auto: Mazda 3i 150KM 4dr automat USA
W serwisie aut USA gdzie mi to przerabiali mieli już nie raz doczynienia z takim problemem. Założyli mi podświetlany(na czerwono) przełącznik. I podłączyli tak, że jak włączam halogeny p/mgielne przełącznikiem wielofunkcyjnym przy kierownicy to zapala się też tył co widać na kontrolce na przełączniku do tylnych p/mgielnych. Przełącznik dodatkowy pełni w tym momencie dwie funkcje jako kontrolka i jako włącz/wyłącz tylnych p/mgielnych.
Mushashi Miyamoto
Sorki, że tak późno: Serwis Samochodów Amerykańskich "Markauto" Warszawa ul Bitwy Warszawskiej 1920r nr 11 tel 022 824 38 93 albo obok pod tym samym adresem gdzie jest b. fajny elektryk (zakładałem tam alarm) tel 022 668 69 71.
Mushashi Miyamoto
1, 2